ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Vitebsk-25 ή όταν ρωσικό Ka-52 Alligator αντιμετώπισε 18 πυραύλους MANPADS και γύρισε αλώβητο στην βάση του

Το σύστημα αυτοπροστασίας νέας γενιάς των ρωσικών ελικοπτέρων

Vitebsk-25 ή όταν ρωσικό Ka-52 Alligator αντιμετώπισε 18 πυραύλους MANPADS και γύρισε αλώβητο στην βάση του

Από την αρχή της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία τα Kamov Ka-52 “Alligator” αποτέλεσαν μία από τις αιχμές του δόρατος της ρωσικής πολεμικής μηχανής και ειδικότερα στα καθήκοντα να “ανοίγει διαδρόμους” ακόμα και κάτω από την απειλή των MANPADS όπως οι Stinger, αλλά πάντα έβγαιναν αλώβητα.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο ανοικτών πληροφοριών Oryx, η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει απώλειες τουλάχιστον 62 επιθετικών ελικοπτέρων από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν 35 Kamov Ka-52 “Alligators”, 12 Mi-28 “Havocs”, 9 Mi-35 και έξι παλαιότερα Mi-24 “Hinds”.

Και μπορεί να φαίνονται αρκετά τα Ka-52 που χάθηκαν αλλά υπάρχουν δύο παράγοντες που αφήνουν την ρωσική βιομηχανία πλήρως ικανοποιημένη από την απόδοσή της.

Πρώτον ότι είχαν τεράστια απόδοση σε σχέση με τις αποστολές πρώτης γραμμής/αναγνώρισης/κυνηγού που αναλάμβαναν που είναι χιλιάδες, ενώ δεύτερον και κυριότερο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρέθηκαν με χιλιάδες stinger να τα κυνηγούν αλλά όμως αυτά αντέξανε.

Μάλιστα σε μια περίπτωση το Ka-52 απέδειξε γιατί είχε κερδίσει το προσωνύμιο Alligator”, καθώς τα έβαλε με 18 MANPADS παρεμβάλλοντας τη συχνότητά τους, ολοκλήρωσε την αποστολή του και επέστρεψε στη βάση του αλώβητο!

Το μυστικό αυτής της νίκης βρίσκονταν στο σύστημα αυτοπροστασίας με την ονομασία Vitebsk-25 ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό  από την εξαγωγική ονομασία αυτού του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, President-S.

Το Vitebsk-25 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Eurosatory-2010 στο Παρίσι το 2010 ενώ τα ελικόπτερα Ka-52 που είναι εφοδιασμένα με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου υποβλήθηκαν επίσης σε εξαντλητικές δοκιμές από το αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας, το οποίο εκτόξευσε είκοσι τέσσερις ρωσικούς πυραύλους IGLA MANPADS, και κανένας από αυτούς δεν μπόρεσε να πλήξει το ελικόπτερο.

Λειτουργεί σε πλήρως αυτόματη λειτουργία, ενώ είναι αρθρωτό και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα τύπων και διαμορφώσεων αεροσκαφών.

Το σύστημα αυτοπροστασίας Vitebsk-25 αποτελείται από έναν υπέρυθρο ανιχνευτή πυραύλων και αντίμετρα τύπου λέιζερ. Τα αντίμετρα λέιζερ χρησιμοποιούνται κατά των πυραύλων εδάφους-αέρος και αέρος-αέρος του εχθρού. Η άμυνα του συστήματος ενισχύεται από έναν διανομέα φωτοβολίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εξοπλισμός μπορεί να ανιχνεύσει και να μπλοκάρει τις απειλές σε αζιμούθιο 120 μοιρών και ανύψωση 60 μοιρών. Παράλληλα με τις απειλές υπερύθρων, το Vitebsk-25 ανιχνεύει και μπλοκάρει τις απειλές ραντάρ από τέσσερα gigahertz/GHz έως 18GHz. H οικογένεια προϊόντων Vitebsk περιλαμβάνει το σύστημα L-370E8 που τοποθετείται σε ελικόπτερα μεσαίας ανύψωσης κοινής ωφέλειας και το L-370E26L που εξοπλίζει τα βαρέων ανυψώσεων στροβιλοφόρα αεροσκάφη.

Το ΝΑΤΟ έχει εξοπλίσει σε μεγάλο βαθμό τις ουκρανικές δυνάμεις με ένα φορητό αντιαεροπορικό σύστημα, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 2.557 FIM-92 Stingers και άγνωστο αριθμό πυραυλικών συστημάτων Piorun, Sungur, Strela-2, Igla και RBS-70.

Αυτά τα εύχρηστα συστήματα έδωσαν σε κάθε ικανό Ουκρανό τη δυνατότητα να γονατίσει τα πανίσχυρα ρωσικά ελικόπτερα. Το Vitebsk-25 ανιχνεύει τις εκτοξεύσεις σαρώνοντας την περιοχή με ραντάρ, δέκτες προειδοποίησης ραντάρ και λέιζερ και αισθητήρες IR & UV- και προειδοποιεί το πλήρωμα γι’ αυτές.

Μετά από αυτό, προσφέρει παθητική προστασία στο αεροσκάφος, διανέμοντας chaffs και φωτοβολίδες για να μπερδέψει και να αχρηστεύσει τους πυραύλους. Αλλά η ενεργητική του άμυνα περιλαμβάνει την άμεση εμπλοκή με τα θερμικά συστήματα εντοπισμού των πυραύλων “heat-seeker” και την παραπλάνησή τους.

Το Vitebsk-25 θέτει ισχυρές παρεμβολές στην κεφαλή των στόχων που καθοδηγούνται από ραντάρ και έτσι αναγκάζει τους “heat-seekers” να κατευθυνθούν προς τους στόχους παραπλάνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.