ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Βρετανική επιβεβαίωση: «Έχει γίνει χρήση των πυραύλων Storm Shadow από το Κίεβο κατά ρωσικών στόχων»

Ο Β.Ζελένσκι δηλώνει ότι θα ξαναπάρει την Κριμαία

Βρετανική επιβεβαίωση: «Έχει γίνει χρήση των πυραύλων Storm Shadow από το Κίεβο κατά ρωσικών στόχων»

Οι μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοι Storm Shadow που προμήθευσε την Ουκρανία η Βρετανία έχουν χρησιμοποιηθεί, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας και αυτή η δήλωση ίσως έκανε τον Β.Ζελένσκι να πιστεύει ότι θα μπορέσει να ξαναπάρει την Κριμαία από την Ρωσία.

 «Το μόνο που μπορώ να πω είναι απ’ ότι αντιλαμβάνομαι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από τότε που ανακοινώσαμε ότι αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, αλλά δεν θα υπεισέλθω σε περαιτέρω λεπτομέρειες», είπε ο Ουάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για πυραύλους αέρος-εδάφους που διαθέτει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ως SCALP). Το βεληνεκές τους φτάνει τα 300 χιλιόμετρα και είναι κατασκευασμένοι για να χτυπούν και στόχους που είναι βαθιά μέσα στη γη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ουάλας τόνιζε ότι οι πύραυλοι θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν τα ρωσικά στρατεύματα και αποθήκες καυσίμων πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Η Ουκρανία ζητούσε εδώ και μήνες πυραύλους μακρού βεληνεκούς, αλλά η βοήθεια της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων περιελάμβανε μέχρι στιγμής μικρότερου βεληνεκούς όπλα.

«Απλώς δεν θα μείνουμε αδρανείς την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει αμάχους», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός Αμυνας. «Η Ρωσία πρέπει να παραδεχθεί ότι οι ενέργειές της και μόνο οδήγησαν στην προμήθεια τέτοιων συστημάτων στην Ουκρανία».

Ο Μπεν Ουάλας διευκρίνισε ότι η Βρετανία προμηθεύει αυτά τα όπλα στην Ουκρανία ώστε να χρησιμοποιηθούν εντός της επικράτειάς της.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι αν η Βρετανία προμηθεύσει με αυτούς τους πυραύλους την Ουκρανία, θα χρειασθεί «κατάλληλη απάντηση από τον στρατό μας».

Την ίδια στιγμή η Κριμαία «θα επιστρέψει σίγουρα στην Ουκρανία» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας σήμερα σε μια συγκέντρωση στο Κίεβο που έγινε για τον εορτασμό της επετείου της μαζικής απέλασης Τατάρων της Κριμαίας από τη χερσόνησο αυτή το 1944 τη σοβιετική περίοδο.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν ότι είναι αδύνατη «η επιστροφή στην ειρήνη στις διεθνείς σχέσεις και η πλήρης ισχύς του διεθνούς δικαίου» χωρίς να επιστραφεί πρώτα η Κριμαία στην Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε το έργο μας ώστε να απελευθερώσουμε την Κριμαία. Αυτό θα συμβεί σίγουρα – η πλήρης επανένταξη της στο κρατικό σύστημα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος σε ηγετικά πρόσωπα της κοινότητας των Τατάρων και σε ανώτερους αξιωματούχους.

 «Προετοιμαζόμαστε για την επανένταξη της Κριμαίας. Υπέγραψα το διάταγμα για το γνωμοδοτικό συμβούλιο για την επανένταξη και το τέλος της κατοχής της Κριμαίας μας και της πόλης (σ.σ. λιμάνι της Κριμαίας), Σεβαστούπολης», σημείωσε.

Το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει μια στρατιωτική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων και ελπίζει ότι θα αλλάξει τη δυναμική των πολεμικών επιχειρήσεων, που πλέον εισέρχεται στον 15ο μήνα του.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ανακατάληψη της χερσονήσου από τη Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Κιέβου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη σημερινή συνάντηση, ο Ουκρανός πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της απέλασης το 1944 περίπου 200.000 Τατάρων της Κριμαίας στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία, μια απέλαση που έγινε με εντολή του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.