Χάρτες-ντοκουμέντο: Η ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο – «Σβήνει» τουρκολιβυκή ΑΟΖ αλλά «ξεχνά» Ρόδο και Μεγίστη

Χάρτες-ντοκουμέντο: Η  ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο – «Σβήνει» τουρκολιβυκή  ΑΟΖ αλλά «ξεχνά» Ρόδο και Μεγίστη

Αυτοί είναι οι χάρτες που αποτυπώνουν την ξεκάθαρη κατάσταση, αναφορικά με την περιοχή που κερδίζει η Ελλάδα από την υπογραφή της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και της περιοχής που μένει έξω και που είναι όλη η περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

Είναι αλήθεια ότι η περιοχή που αποδίδεται στην Ελλάδα από την υπογραφή με την Αίγυπτο, τέμνει το «λοξό» τουρκολυβικό σύμφωνο, με το οποίο συμπίπτουν σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αφήνει έξω το κρίσιμο και στρατηγικό Καστελόριζο.

Όπως φαίνεται στον χάρτη Νο1 η διαγραμμισμένη περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού (κόκκινη γραμμή) είναι η ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία και που θεωρεί ότι της ανήκει.

Στον χάρτη Νο2 φαίνεται η τουρκική ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία σε συνάρτηση με το λοξό τουρκολυβικό σύμφωνο, το οποίο όμως τώρα «κόβεται» από την Ελληνική ΑΟΖ μετά την υπογραφή της με την Αίγυπτο.

Στον χάρτη Νο 3 φαίνεται η ελληνική ΑΟΖ (με κίτρινη διαγράμμιση), η οποία όμως έχει απωλεσθεί σήμερα, η ΑΟΖ της Κύπρου και η ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία και το τουρκολιβυλικό σύμφωνο.

Στον χάρτη Νο4 φαίνεται η περιοχή της ΑΟΖ που αποδίδεται στην Ελλάδα (μεταξύ των δύο κόκκινων γραμμών) και με την μπλε γραμμή το όριο μεταξύ της μερικής οριοθέτησης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Στον χάρτη Νο 5 φαίνεται η οριστική απώλεια της ΑΟΖ για την Ελλάδα λόγω μειωμένης επήρειας της Κρήτης που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο και πρόκειται για μια διαδικασία η οποία δεν μπορεί να αναστραφεί πλέον.

Με το ανοικτό κόκκινο φαίνεται όλη η ελληνική ΑΟΖ που κανονικά θα έπρεπε να είχε ανακηρύξει η Ελλάδα.

Ανάμεσα στις δύο κάθετες γραμμές είναι η ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο.

Η οριζόντια γραμμή είναι το όριο ανάμεσα στις δύο ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Δυτικά όμως (αριστερά στον χάρτη) όλη αυτή η περιοχή νότια της Κρήτης με το ροζ χρώμα που ανήκει στην Ελλάδα ως νόμιμη χάραξη ΑΟΖ χάνεται εξαιτίας της μειωμένης επήρειας της Κρήτης.

Το ίδιο συμβαίνει και ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού. Όλη αυτή μεγάλη περιοχή χάνεται επίσης για την Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κατάσταση είναι σίγο9υρα μπερδεμένη ακόμη και με τους χάρτες και η συνέχεια αναμένεται με… ενδιαφέρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.