Champions League: Η Τσέλσι πρωταθλήτρια Ευρώπης με 1-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι

Champions League: Η Τσέλσι πρωταθλήτρια Ευρώπης με 1-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι

Τέλος του αγώνα η Τσέλσι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Λαόθ σφυρίζει τη λήξη και η Τσέλσι για 2η φορά στην ιστορία της κατακτά το Champions League

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε η Τσέλσι, καθώς επικράτησε με 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League, που διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου στο «Ντραγκάο» του Πόρτο.

Την πλάστιγγα στον αγγλικό «εμφύλιο» έγειρε προς τη μεριά των Λονδρέζων το γκολ του Χάβερτζ στο 42ο λεπτό, το οποίο αποδείχθηκε αρκετό, ώστε να δώσει στο συγκρότημα του Τούχελ το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο αγώνας

Σε έναν τελικό, που είχε εκπληκτικό ρυθμό στο ξεκίνημά του, η Σίτι μπήκε φουριόζα στον αγωνιστικό χώρο και άρχισε να πιέζει πολύ ψηλά την Τσέλσι, ελπίζοντας σε ένα λάθος στην άμυνα των «μπλε», που θα της άνοιγε τον δρόμο για το 1-0.

Πάντως οι Λονδρέζοι ήταν πολύ προσεκτικοί στα αμυντικά τους καθήκοντα και, όχι μόνο κατάφεραν να βγάλουν αναίμακτα στα μετόπισθεν το πρώτο τέταρτο του ματς, αλλά, παίζοντας εκπληκτικά το παιχνίδι των αντεπιθέσεων έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα καρέ του Έντερσον, με τα σουτ όμως του Βέρνερ στο 14′ και στο 15′ να μην βρίσκουν στόχο.

Η Τσέλσι στη συνέχεια κατάφερε να παγώσει κάπως τον ρυθμό, ισορρόπησε το παιχνίδι, περιορίζοντας δραστικά τον Ντε Μπρόινε, την ώρα που οι Μαχρέζ και Μπερνάρντο Σίλβα έμοιαζαν απενεργοποιημένοι.

Πάντως ο Βέλγος στο 27ο λεπτό λίγο έλειψε να δημιουργήσει το 1-0, καθώς τροφοδότησε τον Φόντεν, ο οποίος όμως την ώρα που σούταρε είδε τον Ρούντιγκερ να πέφτει με αυτοθυσία στα πόδια του και, βάζοντας την κόντρα, απέτρεψε τα χειρότερα για τον Μεντί, που μπλόκαρε την μπάλα.

Στη συνέχεια η ομάδα του Τούχελ έχασε τον Τιάγκο Σίλβα, καθώς ο Βραζιλιάνος αμυντικός τραυματίστηκε και στο 39ο λεπτό έγινε αναγκαστική αλλαγή (ο Κρίστενσεν πήρε τη θέση του), ωστόσο λίγο αργότερα ευτύχησε να προηγηθεί, τιμωρώνοντας την αμυντική αδράνεια της αντιπάλου της.

Μετά από τρομερή πάσα του Μάουντ στον κενό χώρο ο Χάβερτζ βγήκε τετ-α-τετ με τον Έντερσον, και, αφού πέρασε και τον Βραζιλιάνο γκολκίπερ, που βρήκε την μπάλα χωρίς όμως να καταφέρει να της αλλάξει πορεία, δεν δυσκολεύτηκε να παραβιάσει την ανυπεράσπιστη εστία των «πολιτών».

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Γκουαρντιόλα είδε τα πράγματα να γίνονται ακόμη χειρότερα για την ομάδα του. Κι αυτό γιατί χτύπησε στο πρόσωπο ο «εγκέφαλος» της ομάδας του, ο Ντε Μπρόινε, μετά από σύγκρουση με τον Ρούντιγκερ και αποχώρησε από το ματς.

Η Σίτι δυσκολευόταν να απειλήσει την Τσέλσι, η οποία είχε καταφέρει να… χαλάσει το μυαλό των «πολιτών», φέρνοντας το παιχνίδι εκεί που ήθελε.

Πάντως στο 68ο λεπτό η πρωταθλήτρια Αγγλίας «φλέρταρε» με το γκολ της ισοφάρισης, όταν ο Μαχρέζ έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, με τον Αθπιλικουέτα όμως να διώχνει σωτήρια σε κόρνερ.

Πέντε λεπτά αργότερα όμως η Σίτι στάθηκε τυχερή, καθώς η ομάδα του Τούχελ έφτασε μία ανάσα από το 0-2, με τον Πούλισικ όμως να μην μπορεί να μετουσιώσει σε γκολ τη εξαιρετική πάσα του Χάβερτζ, στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Στη συνέχεια ο Γκουαρντιόλα, βλέποντας τον κλοιό να στενεύει για την ομάδα του, πέρασε στο παιχνίδι και δεύτερο επιθετικό, στην προσπάθειά του να βρει το γκολ, με τον Αγουέρο να παίρνει κι αυτός θέση στον αγωνιστικό χώρο, στον τελευταίο αγώνα του με τη φανέλα της Σίτι.

Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι 0-1

Γκολ: 42′ Χάβερτζ (Τσέλσι)

Κίτρινες: Γκουντογκάν (Σίτι), Ρούντιγκερ (Τσέλσι), Ζεσούς (Σίτι)

Κόκκινες:

Δοκάρια:

Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Γουόκερ, Στόουνς, Ντίας, Ζιντσένκο, Γκουντογκάν, Ντε Μπρόινε (60′ Ζεσούς), Μπερνάρντο Σίλβα (64′ Φερναντίνιο), Φόντεν, Μαχρέζ, Στέρλινγκ (77′ Αγουέρο)

Τσέλσι: Μεντί, Αθπιλικουέτα, Τιάγκο Σίλβα (39′ λ.τ. Κρίστενσεν), Ρούντιγκερ, Τζέιμς, Καντέ, Ζορζίνιο, Τσίλγουελ, Μάουντ (80′ Κόβατσιτς), Βέρνερ (66′ Πούλισικ), Χάβερτζ

Τι είχε προηγηθεί

Στον τρίτο αγγλικό «εμφύλιο» στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης οι «πολίτες» και οι «μπλε» διεκδικούν το «ιερό δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου , έπειτα από μία άκρως απαιτητική και δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτός είναι μόλις ο δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός για τη Σίτι, με τον πρώτο να χρονολογείται τη σεζόν 1969/70, όταν είχε επικρατήσει της Γκόρνικ Ζάμπρζε με 2-1 στη Βιέννη κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Στον αντίποδα οι Λονδρέζοι συμμετέχουν για τρίτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό του Champions League, έχοντας στεφθεί μία φορά πρωταθλητές Ευρώπης το 2008, όταν και είχαν επικρατήσει της Μπάγερν Μονάχου στα πέναλτι.

Ως γνωστόν η Σίτι, η οποία ξεκίνησε στους ομίλους με τον Ολυμπιακό να είναι ένας εκ των αντιπάλων της προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν σε εγχώριο επίπεδο, καθώς κατέκτησε άνετα το πρωτάθλημα Αγγλίας, ενώ είναι αήττητοι εφέτος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετρώντας 11 νίκες και μία ισοπαλία (Πόρτο-Σίτι 0-0).

Στην αντίπερα όχθη η Τσέλσι, αν και ηττήθηκε στην τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ από την Άστον Βίλα, λόγω της ήττας που γνώρισε η Λέστερ από την Τότεναμ, τερμάτισε τέταρτη και εξασφάλισε την παρουσία της και του χρόνου στα αστέρια, βασίστηκε επίσης στην εξαιρετική της αμυντική λειτουργία.

Για να φτάσει στον τελικό η ομάδα του Τούχελ χρειάστηκε να πετάξει εκτός διοργάνωσης την Ατλέτικο Μαδρίτης στη φάση των «16», την Πόρτο στα προημιτελικά και την 13 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.