Αυτός είναι ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που κέρδισε δαχτυλίδι του NBA (φωτο)

Αυτός είναι ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που κέρδισε δαχτυλίδι του NBA (φωτο)

Αναρωτιόσασταν αν ποτέ υπήρξε Έλληνας παίκτης που έχει κατακτήσει δαχτυλίδι του NBA; Μπορεί ο συγκεκριμένος να ήταν Ελληνοαμερικανός, αλλά δεν κατέκτησε ένα αλλά δυο δαχτυλίδια. Με τους θρυλικούς Boston Celtics.

Το όνομά του ήταν Lou Tsioropoulos ή αλλιώς Λεωνίδας Τσιωρόπουλος. Ήταν ελληνικής καταγωγής και γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη στις 31 Αυγούστου του 1930. Είχε ύψος 1.96, είχε γεροδεμένη σωματοδομή, που ίσως να παρέπεμπαν σε άλλα αθλήματα. Όμως προτίμησε το μπάσκετ.

Στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι έπαιξε μαζί με τους μετέπειτα Hall of Famers Frank Ramsey και Cliff Hagan. Την πρώτη του χρονιά η ομάδα κέρδισε τον τίτλο του NCAA. Δυο χρόνια αργότερα η τρεις τους επιλέχθηκαν στο Draft από την ίδια ομάδα. Τους Boston Celtics. O Τσιωρόπουλος επιλέχθηκε στο νούμερο 57.

Ήταν η χαρά του κάθε προπονητή. Ο 6ος παίκτης που έρχεται από την άκρη του πάγκου, όχι για να σκοράρει ακατάπαυστα, αλλά για να γεμίσει τα κενά των συμπαικτών του. Ο Τσιωρόπουλος ήταν δεινός ριμπάουντερ και αμυντικός.

Ο θρυλικός προπονητής του Κεντάκι, Adolph Rupp, που έμεινε στην ομάδα για 42 χρόνια, τον φώναζε «Golden Greek». Αυτό ήταν το παρατσούκλι του. Κάποιοι αργότερα τον φώναζαν και «Mr. T». Τσιωρόπουλςο μετά την επιλογή του στο Draft επέστρεψε στους Kentucky Wildcats και συμμετείχε στην αήττητη σεζόν του πανεπιστήμιού. Όμως οι κανονισμοί δεν του επέτρεπαν να αγωνιστεί στην τελική φάση, αφού ήταν ήδη απόφοιτός. Εκείνη την χρονιά είχε 14,5 πόντους μέσο όρο, και ήταν η καλύτερη της καριέρας του.

Για ακόμα δυο χρόνια δεν αγωνίστηκε στο NBA. Κι αυτό γιατί πήγε για λίγο καιρό στην αμερικανική αεροπορία. Το 1956 ήρθε η σειρά του να αγωνιστεί με την πράσινη φανέλα της Βοστώνης. Την πρώτη του κιόλας χρονιά στέφθηκε πρωταθλητής. Όπως και την τρίτη. Η οποία ήταν και η τελευταία του. Σταμάτησε στα 29 του χρόνια λόγω ενός προβλήματος στην πλάτη. Μπορεί ο μέσος όρος του στο NBA να ήταν μόλις 5,8 πόντοι, αλλά ήταν ο παίκτης ειδικών καταστάσεων, εκείνος που θα άλλαζε το μομέντουμ του παιχνιδιού.

Μετά το τέλος της καριέρας του, ήρθε στην Ελλάδα και το Ιράν για εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το μπάσκετ. Από το 1963 μέχρι το 1969, ήταν προπονητής στο Λύκειο του Louisville’s duPont Manual. Ύστερα από αυτό σταμάτησε να ασχολείται ενεργά με το μπάσκετ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέθανε το 2015, σε ηλικία 85 ετών. Ο Lou ήταν αγαπητός σε όλους και παρόλο που μερικοί τον φοβούνταν, ήξεραν πως έχει χρυσή καρδιά. Όλοι όσοι τον γνώρισαν, ήξεραν ότι ήταν εξαιρετικός στα γραπτά του και πολύ διαβασμένος. Μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος παίκτης του Κεντάκι, αλλά σίγουρα ήταν ο πιο πολυμαθής. Και ο μόνος Έλληνας παίκτης που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα του NBA. Και μάλιστα 2 φορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.