Η σχέση που έχουν οι άνδρες με το αυτοκίνητο τους μπορεί να «καταστρέψει» τον πλανήτη

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Η σχέση που έχουν οι άνδρες με το αυτοκίνητο τους μπορεί να «καταστρέψει» τον πλανήτη

Έρευνα αποκαλύπτει την ολέθρια σχέση των ανδρών με το αυτοκίνητό τους και τις συνέπειες αυτής στο περιβάλλον. Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται το γυναικείο φύλο, το οποίο είναι πρόθυμο να υιοθετήσει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Η σχέση του άνδρα με το αυτοκίνητο είναι στους περισσότερους γνωστή. Αυτό που ίσως να μην είναι γνωστό είναι οι συνέπειες της σχέσης αυτής στο περιβάλλον και ειδικότερα στο αστικό.

Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στις συνέπειες αυτής της… εξάρτησης των ανδρών, αναδεικνύοντας εκτός των άλλων την προσαρμοστικότητα που διακρίνει το γυναικείο φύλο, το οποίο αποδεικνύεται και στην πράξη σαφώς πιο δεκτικό στην υιοθέτηση νέων, φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών μετακίνησης.

Μια μελέτη που ανατέθηκε από τον οργανισμό καινοτομίας της Σουηδίας διαπίστωσε ότι ενώ γυναίκες και άνδρες πραγματοποιούν περίπου τον ίδιο αριθμό μετακινήσεων μέσα σε μια μέρα, οι άνδρες διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις και τείνουν να προτιμούν τα αυτοκίνητά τους.

Οι γυναίκες περιλαμβάνουν περισσότερες στάσεις στα ταξίδια τους – για να συνδυάσουν οικογενειακές, εργασιακές και κοινωνικές ευθύνες – και είναι πιο πιθανό να επιλέξουν εναλλακτικές μορφές μετακίνησης αντί για το αυτοκίνητο, ακόμα κι αν αυτό είναι διαθέσιμο.

Αν οι άνδρες είχαν τις ίδιες συνήθειες όπως οι γυναίκες, κατέληξε η μελέτη, οι εκπομπές ρύπων στη Σουηδία από τις επιβατικές μεταφορές θα μειώνονταν κατά σχεδόν 20%.

Ανάλογο είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να επιλέξουν το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε σχέση με τους άνδρες.

«Άνδρες και γυναίκες ταξιδεύουν με διαφορετικούς τρόπους — και αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η Linda Gustafsson, υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων στη σουηδική πόλη Umeå. «Οι άνδρες οδηγούν αυτοκίνητα σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο ή περπατούν».

Το παραπάνω συμπέρασμα σε σχέση με τις μεταφορικές συνήθειες των δύο φύλων, έχουν οδηγήσει αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις στο να προσαρμόσουν τις καμπάνιες τους για τη χρήση εναλλακτικών μέσων και την εγκατάλειψη του αυτοκινήτου, στοχεύοντας στους… αμετανόητους άνδρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Βρυξελλών, όπου η προσπάθεια προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου έχει σαφή στόχευση στο ανδρικό κοινό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.