SKODA SLAVIA: Spider έκδοση του SCALA από μαθητές της SKODA ACADEMY

SKODA SLAVIA: Spider έκδοση του SCALA από μαθητές της SKODA ACADEMY

Το SKODA SLAVIA είναι το έβδομο στη σειρά πρωτότυπο που κατασκευάζεται στη SKODA ACADEMY, ένας θεσμός που σίγουρα θα συνεχιστεί καθώς δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά σε ένα χώρο που τους συναρπάζει, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο.

Το SKODA SLAVIA, αποκαλύφθηκε και ήδη δοκιμάστηκε στην πίστα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι, Jan Kopecky. Η SKODA ACADEMY, η επαγγελματική σχολή της SKODA AUTO, ιδρύθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα και σε αυτήν φοιτούν νέοι και νέες που ονειρεύονται μία καριέρα στην αυτοκινητοβιομηχανία, είτε ως σχεδιαστές, είτε ως μηχανικοί είτε σε οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα τους ενδιαφέρει. Στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, οι σπουδαστές καλούνται να πάρουν ένα μοντέλο της SKODA από τη γραμμή παραγωγής και, αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη, να το μετατρέψουν σε μια άλλη μορφή, δίνοντάς του μία νέα ταυτότητα.

Το SKODA SLAVIA που σχεδιάστηκε από 31 εκπαιδευόμενους που αποφοιτούν την εφετινή χρονιά, αποτίει φόρο τιμής στη επέτειο των 125 χρόνων από την ίδρυση της SKODA AUTO, που εορτάζεται εφέτος. Το όνομα SLAVIA χρησιμοποιήθηκε από τους ιδρυτές της SKODA, Václav Laurin και Václav Klement, με την ίδρυση της εταιρείας το 1895, για τα πρώτα ποδήλατα που κατασκεύασαν, πριν παρουσιάσουν το πρώτο τους αυτοκίνητο. Η Spider έκδοση του SKODA SCALA συνδυάζει τις τολμηρές και συναρπαστικές γραμμές του σύγχρονου μοντέλου με ένα δημοφιλές πρότυπο σχεδίασης από τις πρώτες μέρες της αυτοκίνησης, όταν τα περισσότερα αυτοκίνητα ήταν ανοιχτά διθέσια. Από το πρώτο προσχέδιο έως την κατασκευή του αυτοκινήτου, οι σπουδαστές ολοκλήρωσαν κάθε βήμα οι ίδιοι, με την υποστήριξη των εκπαιδευτών τους καθώς και των ειδικών της SKODA στα τμήματα Σχεδιασμού, Παραγωγής και Τεχνικής Ανάπτυξης. Αυτό, το έβδομο SKODA Student Car από το 2014, για άλλη μια φορά επιδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στη SKODA ACADEMY, την επαγγελματική σχολή της εταιρείας στη Mladá Boleslav.

Πηγή έμπνευσης για το SKODA SLAVIA αποτέλεσε το SKODA 1100 OHC. Αυτό το σπορ πρωτότυπο, που παρουσιάστηκε το 1957, ήταν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο δύο θέσεων ανοιχτού τύπου που σχεδιάστηκε από τη SKODA για χρήση σε αγώνες αντοχής. Με το χαμηλό και πολύ αεροδυναμικό αμάξωμά του από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα και βάρος μόλις 550 κιλά, το SKODA 1100 OHC, με τετρακύλινδρο κινητήρα 1,1 λίτρων με ισχύ 92 ίππων, έφτανε τελική ταχύτητα περίπου 200 χλμ./ώρα. Αυτό το αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι ένα από τα ορόσημα στην ιστορία της SKODA. Ένα από τα δύο πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν, εκτίθεται σήμερα στο μουσείο της SKODA AUTO, στη Mladá Boleslav. Για να μετατραπεί το SCALA σε SLAVIA, ακολουθώντας το παράδειγμα του SKODA 1100 OHC, οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποίησαν πολλές τροποποιήσεις στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, με επανασχεδιασμό πολλών περιοχών και προσαρμογή των υπαρχουσών λύσεων.

Ενδεικτικά, ενισχύθηκαν το κάτω μέρος του αμαξώματος, αφαιρέθηκε η οροφή και συγκολλήθηκαν οι πίσω πόρτες στη θέση τους, μετατρέποντας έτσι ένα compact μοντέλο hatchback με άφθονο χώρο για πέντε άτομα σε δίθυρο coupe. Για να διαφοροποιηθεί η ροή αέρα πάνω από το όχημα, εξελίχθηκε ένα ειδικό κάλυμμα με χαρακτηριστικές αεροδυναμικές καμπύλες πίσω από τα καθίσματα, που καταλήγουν σε ένα εξίσου νέο κάλυμμα του χώρου αποσκευών, με ενσωματωμένη πίσω αεροτομή. Οι μαθητές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις καθαρές μεταβάσεις στις κολόνες Α και στις πόρτες. Οι ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών από το SKODA KODIAQ RS δημιουργούν μια ιδιαίτερα σπορ εμφάνιση. Το σύστημα φρένων και οι πλήμνες τροχών προέρχονται από το OCTAVIA RS. Ο επανασχεδιασμένος χώρος κάτω από το δάπεδο φιλοξενεί ένα τροποποιημένο σύστημα εξαγωγής.

Οι μαθητές ήταν πολύ σίγουροι για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και δεν δίστασαν να ζητήσουν από τον Jan Kopecky (Γιαν Κοπέτσκυ), παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι στη WRC2 με τη SKODA το 2018, να δοκιμάσει το δημιούργημά τους στην πίστα. Με σεβασμό στο μοναδικό πρωτότυπο, ο Kopecky με το νέο του συνοδηγό, Jan Hlousek, έκαναν μερικούς γρήγορους γύρους σε μία πίστα αγώνων κοντά στην έδρα της SKODA AUTO. O Kopecky δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πώς το SLAVIA, παρά τις όποιες δομικές επεμβάσεις έγιναν στο SCALA από το οποίο προήλθε, διατηρούσε έντονη ακαμψία που συνοδευόταν από απουσία τριγμών, δείγμα και της ποιότητας του μοντέλου στο οποίο βασίστηκε.

Το σημαντικό είναι ότι οι ιδέες των νέων ανθρώπων αξιοποιούνται και δεν πετιούνται στα σκουπίδια όπως συμβαίνει σε πάρα πολλούς επαγγελματικούς τομείς. Και μπράβο στους επικεφαλής της Skoda που δίνουν την ευκαιρία σ αυτά τα παιδιά να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.