Με πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι οι οδηγοί ΙΧ που δεν αντικαθιστούν το δίπλωμα οδήγησής τους.

">

Αυτό αφορά στους πολίτες των οποίων το δίπλωμα οδήγησης έχει υποστεί φθορά και για να το αντικαταστήσουν θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

– Αρχικά θα πρέπει να εισέλθουν στο gov.gr με τους κωδικούς taxisnet.

– Θα πρέπει να επισυνάψουν φωτογραφίες τους και δείγμα της υπογραφής τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση του διπλώματος

– Να πληρώσουν το κατάλληλο παράβολο

– Να συμπληρώσουν το e-mail και το τηλέφωνό τους

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα τους σταλεί σχετικό ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Την άδεια θα την παραλάβουν από την Περιφέρεια είτε οι ίδιοι είτε ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους. Μετά θα παραδώσουν την άδεια οδήγησης παλιού τύπου.

Επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται τα εξής:

Κάθε 15 χρόνια θα πρέπει να ανανεώνονται οι νέου τύπου ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) από την ημερομηνία έκδοσής τους,

Η αντικατάσταση των παλαιών διπλωμάτων (τρίπτυχα έγγραφα) θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 με νέου τύπου.

Η ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι υποχρεωτική ανά τριετία για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Είναι αναγκαία η εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο τόσο για την ανανέωση διπλώματος λόγω συμπλήρωσης του 65ού έτους ηλικίας, όσο και λόγω παρέλευσης 15ετίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά τη συμπλήρωση του 80ου έτους, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία, ενώ εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.