Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Stellantis: «Πάγωμα» εργασιών σε έξι εργοστάσια στην Ευρώπη

Έξι εργοστάσια επί ευρωπαϊκού εδάφους θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, ένεκα των χαμηλών πωλήσεων

Stellantis: «Πάγωμα» εργασιών σε έξι εργοστάσια στην Ευρώπη

Μόλις την Τρίτη, ο Όμιλος Stellantis ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για τρεις εβδομάδες τη λειτουργία της μονάδας συναρμολόγησης στο Poissy της Γαλλίας. Αιτιολογώντας την απόφαση με τη χαμηλή ζήτηση και ειδικότερα τις πωλήσεις του Opel Mokka, που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Τώρα, γίνεται γνωστό ότι θα κλείσει και το εργοστάσιό της στο Pomigliano, κοντά στη Νάπολη. Συγκεκριμένα, η παραγωγή του FIAT Panda θα σταματήσει από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, ενώ οι γραμμές παραγωγής της Alfa Romeo Tonale θα παραμείνουν αδρανείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ο πολυεθνικός όμιλος αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη, καθώς η μειωμένη ζήτηση τον αναγκάζει να τραβήξει «χειρόφρενο» σε έξι εργοστάσια της ηπείρου.

Κατά το πρώτο 6μηνο του έτους, ο Stellantis έχει ήδη καταγράψει καθαρές ζημιές ύψους €2,3 δισ., ενώ προετοιμάζεται για ένα επιπλέον πλήγμα €678 εκατ. εξαιτίας των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά το δεύτερο 6μηνο.

Πέρα από το εργοστάσιο στο Poissy, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των Opel Mokka και DS3, το Bloomberg αναφέρει ότι οι αναστολές παραγωγής θα επεκταθούν και σε άλλες εγκαταστάσεις.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται εργοστάσια του Stellantis στην Πολωνία, δύο εργοστάσια στην Ισπανία, καθώς και η μονάδα παραγωγής στο Eisenach της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται έντονος προβληματισμός στο Rüsselsheim, την έδρα της Opel, καθώς κάποιοι αντιπρόσωποι στη Γερμανία έχουν αρχίσει να εκθέτουν και μοντέλα της κινεζικής BYD.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο Stellantis εξήγησε ότι «προσαρμόζει τον ρυθμό παραγωγής σε ορισμένα από τα εργοστάσιά του στην Ευρώπη», προκειμένου να εξισορροπήσει την παραγωγή με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Στόχος της είναι η προσεκτική διαχείριση των αποθεμάτων πριν από το τέλος του έτους και η ανταπόκριση στη μειωμένη ζήτηση που επικρατεί σε βασικές αγορές.

Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2025, οι ταξινομήσεις του ομίλου στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 8%, φτάνοντας τα 1,19 εκατομμύρια οχήματα. Παράλληλα, οι δασμοί που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση έχουν επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για την Alfa Romeo Tonale στις ΗΠΑ, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια προέκυψαν τον περασμένο Αύγουστο με επιστροφή στην ανάπτυξη και αναμένουμε να δούμε αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.