ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Εντυπωσιακές εικόνες: Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι «ζωντανεύουν» μέσω τεχνητής νοημοσύνης (βίντεο)

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, είμαστε σε θέση να μάθουμε για τα συναρπαστικά επιτεύγματα και τις ιδέες τους

Εντυπωσιακές εικόνες: Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι «ζωντανεύουν» μέσω τεχνητής νοημοσύνης (βίντεο)

Αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες και φιλόσοφοι «επαναφέρονται στη ζωή» και αφηγούνται τις ιστορίες τους, σε ένα συναρπαστικό βίντεο που δημιουργήθηκε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το Equator AI δημιούργησε το βίντεο χρησιμοποιώντας την πιο πρόσφατη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να ζωντανέψει αυτούς τους σπουδαίους στοχαστές και να τους αφήσει να πουν τις ιστορίες της ζωής τους με δικά τους λόγια.

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, είμαστε σε θέση να μπούμε στον κόσμο τους και να μάθουμε για τα συναρπαστικά επιτεύγματα και τις ιδέες τους.

Από τον Ηρόδοτο μέχρι τον Πλάτωνα, αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες και φιλόσοφοι αφηγούνται την ιστορία τους.

Στο βίντεο ακούμε αρχικά τον Ηρόδοτο, τον μεγάλο ιστορικό και γεωγράφο από την Αλικαρνασσό. Είναι γνωστός για τις Ιστορίες που έγραψε -μια λεπτομερής καταγραφή των ελληνο-περσικών πολέμων. Ο Ηρόδοτος ήταν ο πρώτος συγγραφέας που διεξήγαγε συστηματική διερεύνηση ιστορικών γεγονότων. Αναφέρεται ως ο «πατέρας της Ιστορίας», έναν τίτλο που του απένειμε ο αρχαίος Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων.

Ο Έλληνας μαθηματικός Θαλής, αστρονόμος, πολιτικός και προσωκρατικός φιλόσοφος από τη Μίλητο της Ιωνίας της Μικράς Ασίας, μας διηγείται την ιστορία του. Πολλοί, κυρίως ο Αριστοτέλης, τον θεώρησαν ως τον πρώτο φιλόσοφο της ελληνικής παράδοσης και κατά τα άλλα αναγνωρίζεται ιστορικά ως το πρώτο άτομο που είναι γνωστό ότι ασχολήθηκε με την επιστημονική φιλοσοφία. Συχνά αναφέρεται ως ο «πατέρας της Επιστήμης».

Ακολουθεί ο Όμηρος, ο συγγραφέας της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, δύο επικών ποιημάτων που αποτελούν θεμελιώδη έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ο Όμηρος θεωρείται ένας από τους πιο σεβαστούς και σημαντικούς συγγραφείς στην Ιστορία.

Ο Έλληνας πολιτικός και ρήτορας της αρχαίας Αθήνας, Δημοσθένης, εμφανίζεται να δηλώνει: «Είμαι γνωστός για τους φλογερούς μου λόγους και την έντονη αντίθεσή μου στην επέκταση της μακεδονικής εξουσίας με επικεφαλής τον βασιλιά Φίλιππο Β’». Οι ομιλίες του αποτελούν μια σημαντική έκφραση της σύγχρονης αθηναϊκής πνευματικής ικανότητας και παρέχουν μια εικόνα για την πολιτική και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.

«Ήμουν μαθητής του Πλάτωνα και αργότερα έγινα δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέει ο Αριστοτέλης καθώς αυτοσυστήνεται. Τα γραπτά του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, αισθητική, ποίηση, δράμα, μουσική, ρητορική, ψυχολογία, γλωσσολογία, οικονομία, πολιτική, μετεωρολογία, γεωλογία και κυβέρνηση.

Ο Σωκράτης, που ακολουθεί, λέει ότι έζησε μια απλή ζωή, απορρίπτοντας τα υλικά αγαθά. «Δυστυχώς καταδικάστηκα σε θάνατο για τις ιδέες και τη διδασκαλία μου. Αλλά η κληρονομιά μου διατηρήθηκε από μαθητές, ιδιαίτερα τον Πλάτωνα», λέει ο Αθηναίος φιλόσοφος.

Φυσικά ακολουθεί ο μαθητής του, Πλάτωνας. Ο Πλάτων ίδρυσε την Ακαδημία, μια φιλοσοφική σχολή όπου δίδαξε φιλοσοφικά δόγματα που αργότερα θα γίνουν γνωστά ως Πλατωνισμός. Ο Πλάτων ήταν καινοτόμος του γραπτού διαλόγου και των διαλεκτικών μορφών στη φιλοσοφία. Έθεσε προβλήματα για αυτό που αργότερα έγινε όλοι οι κύριοι τομείς τόσο της θεωρητικής φιλοσοφίας όσο και της πρακτικής φιλοσοφίας. Η πιο διάσημη συνεισφορά του είναι η Θεωρία των Μορφών.

Τέλος, εμφανίζεται ο Χρύσιππος, ένας στωικός φιλόσοφος. Καταγόταν από τους Σόλους της Κιλικίας, αλλά ως νέος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου έγινε μαθητής του στωικού φιλοσόφου Κλεάνθη. Όταν πέθανε ο Κλεάνθης, γύρω στο 230 π.Χ., ο Χρύσιππος έγινε ο τρίτος επικεφαλής της στωικής σχολής. Πολυγραφότατος συγγραφέας, ο Χρύσιππος διεύρυνε τα θεμελιώδη δόγματα του μέντορα του Κλεάνθη, Ζήνωνα του Κιτίου, του ιδρυτή και πρώτου επικεφαλής της σχολής.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.