ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Συναίνεση στην Βουλή μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – «Αδιάλλακτη η στάση της Τουρκίας για το Κυπριακό» (βίντεο)

Συναίνεση στην Βουλή μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – «Αδιάλλακτη η στάση της Τουρκίας για το Κυπριακό» (βίντεο)

Ο πρώτος γύρος των τοποθετήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την ενημέρωσή της από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε σε ένα ευρύ κλίμα συναίνεσης.

Μάλιστα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η αρνητική έκβαση στην Ελβετία οφείλεται στην αδιαλλαξία απ’ την οποία κυριαρχείται η τουρκική πλευρά.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την κοινή εθνική γραμμή για την λύση στο Κυπριακό που περνά μέσα από τον τερματισμό των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Αλ. Τσίπρας: Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικό στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητος ο διάλογος, ενημέρωση και συνεννόηση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε σθεναρά τις πάγιες θέσεις τις χώρας μας τις οποίες παρουσίασε ως εξής:

1. Ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση του ΟΗΕ και επί την βάση ότι Κύπρος είναι μέλος ΕΕ
2. Ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες κυπριακής δημοκρατίας εμπλέκεται μόνο στο κεφάλαιο ασφάλειας
3. Στο πλαίσιο συνομιλιών η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας ο λαός θα κληθεί να πάρει την όποια απόφαση».

Οπως είπε: «Στη βάση των πάγιων θέσεων μας αναδείξαμε το γεγονός ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής Κύπρου. Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».

Αναφερόμενος στο ελληνικό ΥΠΕΞ επισήμανε την «καθοριστική ιστορικής σημασίας προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου και του κ. Κοτζιά» τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια: «Η ελληνική πλευρά ανέδειξε σε όλα τα φόρα ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα».

«Το γεγονός ότι μια επανενωμένη Κύπρος υπό καθεστώς εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή με όλες τις συνέπειες που θα είχε για την ίδια την ΕΕ. Η διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχικών θα υπονόμευαν καθημερινά οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφιλίωση και ειρήνη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί ότι για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό μπόρεσε η Αθήνα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι αυτές οι θέσεις μπορούν να γίνουν και δικές της θέσεις: «Θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Δεν βρεθήκαμε στην διαπραγμάτευση προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο διαπραγματεύσεων και να παίξουμε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για την αποτυχία. Αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ της λύσης που θα ωφελεί το σύνολο του Κυπριακού λαού εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν».

Επισήμανε ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου «καταθέσαμε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας και μηχανισμού ελέγχου από ΟΗΕ. Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Το λέω με λύπη γιατί αν είχαμε πρόοδο εκ των προτέρων σε αυτά τα κεφάλαια η προοπτική λύση στην Ελβετία θα ήταν ορατή. Αυτό που φάνηκε όμως ήταν ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστική. Επιτάσσει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται:

1. Η συνεργασία Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της εξωτερικής πολιτικής και δεν περιορίζεται μόνο στον συντονισμό για το Κυπριακό. Η συνεργασία έχει ευρύτερες διαστάσεις. Αφορά γενικότερα την Διεθνή Διπλωματική συνεργασία στην ΕΕ, στην Σύνοδο Κρατών Νότου, στις τριμερής συνεργασίες μας με χώρες της Μ. Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά και την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ.

Έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τρόπο αξιοποίησης των δικαιωμάτων που απορρέουν απο το Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Θάλασσας. Σε αυτή την επιλογή θα έχει στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ και της Διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή

2. Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Η Δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού αποτελεί κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. κεντρικό διακύβευμα για μια χώρα που αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε πάντα ανοικτοί για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο ΟΗΕ υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές το επιθυμούν. Η κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας

3. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα αλλά για την ΕΕ και το μέλλον της. Όχι μόνο γιατί αφορά την άρση της παράνομης κατοχής μέρους , μέλους της ΕΕ, αλλά κυρίως διότι συμβάλλοντας στην επίλυση Κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και το δικό της διεθνή και περιφερειακό ρόλο

4. Το μήνυμά μας προς Τουρκία που αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει σταθερό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση δικαιωμάτων μας έναντι οποιαδήποτε απειλής και διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσης που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το σεβασμό των Διεθνών σχέσεων. Μένει να φανεί κατά πόσο και η Τουρκία θα επιθυμεί την δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού για την Ευρωπαϊκή της προοπτική».

Παραδίδουμε τον «φάκελο Κύπρου» στον Κυπριακό λαό

Κλείνοντας είπε ότι χαιρετίζει την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για φάκελο Κύπρου: «Μια περίοδος κατά την οποία καταθέσεις εκείνων των μαρτύρων που είχαν σχέση με την τραγωδία είναι πλούσιο και χρήσιμο υλικό. 29 χρόνια μετά την εξεταστική επιτροπή και 43 μετά την εισβολή η Ελληνική Βουλή θα δώσει τα ντοκουμέντα στην Κυπριακή Βουλή ώστε να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως το Κυπριακό λαό και δικαιούται να λάβει γνώση. Να ανοίξει και για επιστημονικούς λόγους προς εξέταση εκείνη η περίοδος. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για Κυπριακό. Είναι ένα ανεκπλήρωτο χρέος της Ελλάδας απέναντι στον Κυπριακό λαό. Με αυτό το πνεύμα ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων θα στηρίξουν αυτή την απόφαση του κοινοβουλίου».

Κ. Μητσοτάκης: Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή – Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή

«Γεω-στρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις άλλης εποχής εγκλώβισαν την Τουρκία σε μια άκαμπτη στάση» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το Κυπριακό.

«Πέραν της εμμονής σε δυσλειτουργικές συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού η Αγκυρα απέκλεισε τη δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο γεωστρατιγικός έλεγχος Κύπρου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας. Φάνηκε στην αμετακίνητη θέση να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ο κατοχικός στρατός. Δεν είμαστε όμως στο 1960. Δεν διανύουμε την εποχή των αδέσμευτων και της χούντας».

Μάλιστα πρόσθεσε: «Ένα νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί χάρη σε αποφάσεις ΟΗΕ και την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ. Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές λογικές των εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων».

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά δημοκρατίας και ασφάλειας και δεν μπορούν να ισχύουν ασφυκτικές επιτηρήσεις» είπε επίσης κατά την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ξεκαθαρίσει πως «μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».

Οι συνθήκες του 1960 δεν μπορεί να είναι το θεμέλιο σήμερα για οποιαδήποτε συμφωνία.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το Σύνταγμα μιας επανενωμένης Κύπρου παρέχουν την ασφάλεια.

Όμως η Αγκυρα δεν επιχείρησε να διαβάσει έτσι τη συγκυρία δεν θέλησε να δεί το κοινό ευρωπαίκό μέλλον του κυπριακού λαού. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν και έχει την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματευσεων.

Δεν έφτασε ούτε ο ΓΓ ΟΗΕ Γκουτιέρες που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή και γνώση μπόρε3σε να αποτρέψει το αδιέξοδο. Σε αυτό το άγονο τοπίο η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση. Μέχρι την τελευταία στιγμνή ο κ. Αναστασιάδης έκανε προσπάθειες άρσης αδιεξόδοθ με πρόταση συνολική (εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής κ.α.). Πρόταση τολμηρή και ουσιαστική που συναντά αδιαλλαξία.

Είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμη ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

Η διεθνής κοινότητα ανεξάρτητα αν αναγνωριστεί Δημόσια γνωρίζει ποιος και τι έφτεξε. Επειδή το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα ο ΟΗΕ και η ΕΕ οφείλουν να διασφαλίσουν δύο κρίσιμα ζητήματα:

1.Η προσπάθεια επιλυσης δεν θα τερματιστεί εδώ.

2.Θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας.

Δηλώσεις για αναζήτηση λύσης εκτός πλαισίου ΟΗΕ για πλαν b και c και ό,τι άλλο εννοούσε η Τουρκία είναι εκτός λογικής

Η σημερινή κατάσταση παράνομης κατοχής και διχοτόμησης είναι παράνομη και οι περισσότεροι πλέον το αντιλαμβάνονται.

Στην ΝΔ σήμερα ως σοβαρή αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει με κατάλληλες παρεμβάσεις να αποτρέψει πολιτικές ενέργειες αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κύπρου. Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει πλουτοπαραγωγικές πηγές της όπου και αν βρίσκονται έδαφος, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Η διαδικασία επίλυσης Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ.

Ο Αναστασιάδης σωστά έχει καταστήσει σαφές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή. Η Μεσόγειος μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης. Ο σεβασμός διεθνούς δικαίου και αρχές καλής γειτονίας είναι προϋπόθεση. Το επιβεβαιώνει το πλέγμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου. Η σχέσεις των 4 χωρών αποκτούν περισσότερο βάθος. Εχουμε βρει αρμονικό βηματισμό βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό.

Η Τουρκία να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος. Δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο αλλά και Αιγαίο. Επιθυμούμε στέρεες σχέσεις με την Τουρκία βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση Κυπριακού με τον τερματισμό κατοχής του νησιού.

Πάνος Καμμένος: «Ήλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου»

«Ήλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου οι οποίοι υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργού να δοθούν διά του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Σημείωσε ότι η πρόσβαση στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είναι «ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει» και ενημέρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού γίνεται σήμαντική δουλειά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974.

«Από τη μεριά τη δική μας θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος αλλά και την περίοδο της εισβολής και της κατοχής» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με τον υπουργό για πρώτη φορά η χώρα κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάργηση των εγγυήσεων.

Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα υπήρξε σαφής και για πρώτη φορά η εθνική θέση κατατέθηκε με ακρίβεια και αυτό, όπως τόνισε, ανάγκασε την τουρκική πλευρά να δείξει τις πραγματικές προθέσεις της, δηλαδή πως θέλει την κυπριακή πλευρά υπό την κατοχή των στρατιωτικών δυνάμεων.

Υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες όταν λάβουν χώρα θα πρέπει να δώσουν τη λύση και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητο κράτος με τη παρουσία κατοχικών δυνάμεων δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει ριζικά πολιτική και σταματήσει τις προκλήσεις αν θέλει να έχει τη θέση που θέλει. Υπογράμμισε ότι η μόνη οδός για την Τουρκία είναι η αποκατάσταση της σχέσης με την χώρα μας, με το να σταματήσει τις προκλήσεις και να ζητήσει συγγνώμη για ότι προκάλεσε με το θέμα της Κύπρου.

Γεννηματά: «Δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις»

Να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση δεν έπαιξε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος.

Η κ. Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το θέμα του Κυπριακού, ανέφερε ότι με ψυχραιμία η Κύπρος και η Ελλάδα, συ συντονισμό,οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει ειλικρινείς προσπάθειες από την Ελλάδα και την Κύπρο για να μην υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατοχή.

Η κα. Γεννηματά έθεσε ευθέως το ερώτημα στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις πως γίνεται να μην υπήρξε αναφορά για το Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν βρισκόμασταν στην αρχή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Οφείλετε να ενημερώσετε γιατί δεν παίχτηκε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί, δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επεσήμανε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας είναι δεδομένες και πως για ακόμα μία φορά τορπίλισε τις συνομιλίες και τόνισε ότι ενώ όλοι συνομολογούν στην απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων μόνο η Τουρκία δε συμφωνεί. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία, χρειάζεται προσοχή η διαχείριση της επόμενης μέρας. “Η λύση για εμάς πρέπει να γίνει αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάτι που φαίνεται θέλει να αποφύγει η Τουρκία”, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Υπογράμμισε ότι σε συνεννόηση με το διεθνή παράγοντα πρέπει να διασφαλιστεί ενα κλίμα ασφαλείας στην περιοχή και τόνισε ότι στα θέματα αυτά δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις. Βασική κατευθυντήρια γραμμή, όπως δήλωσε, είναι ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της ΕΕ και δεν χρειάζεται την παροχή ασφαλείας και φυσικά όχι στρατεύματα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουκοκυπρίων. Το καθεστώς διχοτόμησης και των στρατευμάτων είναι απαράδεκτα για την ΕΕ”, δήλωσε η κ. Γεννηματά και κατέληξε “συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παλεύουμε και διεκδικούμε τη λύση”.

Λεβέντης: «Η Τουρκία πάντα θα τα τινάζει όλα στον αέρα»

Αναμενόμενο χαρακτήρισε την Τρίτη (11/07/2017) το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει από την αδιάλλακτη στάση της.

«Η Τουρκία πάντα θα τα τινάζει όλα στον αέρα. Κάθε φορά που γίνονται διμερείς επαφές, οι Τούρκοι θέτουν όλες τους τις αξιώσεις και τις αξιοποιούν για την προσθήκη στην ατζέντα των διεκδικήσεων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπραικό στη Βουλή, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το ναυάγιο. Αλλά πίστευε κανείς ότι μπορούσε να υποχωρήσει; Πάντα παίζει τον ρόλο τής γάτας με το ποντίκι. Ο μόνος διάδρομος να γίνει λογική η Τουρκία είναι να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρυνθεί», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, ο κ. Λεβέντης τόνισε την ανάγκη να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για το ενδεχόμενο απειλής ενός θερμού επεισοδίου που θα ξεκινήσει η Τουρκία, όπως είπε, με αφορμή την συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου για την ελληνική ΑΟΖ. «Αύριο το πρωί που είναι η ημερομηνία προσέλευσης του πλοίου για την ΑΟΖ να είστε έτοιμοι για κρίση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να κάνουν κάτι για να εκμεταλλευτούν την ΑΟΖ. Υπάρχουν συγκεκριμένες τουρκικές απειλές και οι αρχηγοί θα πρέπει να είμαστε σε μία αίθουσα και να συζητάμε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Η Τουρκία χωρίς κανέναν ενδοιασμό έριξε ένα αεροπλάνο ρωσικό», σημείωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.