Α.Συρίγος: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να κάνει την πρώτη κίνηση η Ελλάδα – Αυτό είναι το λάθος του Μ.Τσαβούσογλου

«Περιορισμένες οι δυνατότητες παρέμβασης του ΝΑΤΟ»

Α.Συρίγος: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να κάνει την πρώτη κίνηση η Ελλάδα – Αυτό είναι το λάθος του Μ.Τσαβούσογλου

Χαρακτήρισε περιορισμένες τις δυνατότητες παρέμβασης του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι ο λόγος που η χώρα μας δαπανά τεράστια ποσά στην άμυνά της, είναι ακριβώς για να μην έχει ανάγκη κανέναν.

«Η Τουρκία δεν επιθυμεί στρατιωτικό επεισόδιο» εκτίμησε ο Άγγελος Συρίγος αναλύοντας την τουρκική προκλητικότητα. Ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι τα περί επίθεσης σε κάποιο ελληνικό νησί δεν πρώτη, αλλά τελευταία προτεραιότητα του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς γνωρίζει ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση.

«Ξέρει (ο Ταγίπ Ερντογάν) ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση και τα αποτελέσματα θα είναι αιματηρά και καταστροφικά και για τις δύο πλευρές. Δεν θέλει κάτι τέτοιο. Θέλει εύκολες νίκες εντυπώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να οδηγήσει την Ελλάδα να κάνει πρώτη μια στρατιωτική κίνηση και πως ενδέχεται να «παίξει» με το γεωτρητικό τουρκικό σκάφος προκειμένου να περάσει μια εικόνα ότι κερδίζει στα σημεία.

Το μεγάλο λάθος του Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μεγάλο λάθος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν πως δημοσίευσε χάρτη που επισημαίνει ως νησιά με πρόβλημα, μεγάλα ελληνικά νησιά όπως είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, η Σαμοθράκη, η Λήμνος.

Παρασκηνιακές πιέσεις στην ΕΕ για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, ο καθηγητής τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα και αυτό φάνηκε και στην απόφαση που καταδικάζει την Τουρκία. Στάθηκε ωστόσο στο ζήτημα της πώλησης όπλων στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θέμα για το οποίο ασκούνται όπως είπε παρασκηνιακές πιέσεις.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα σενάρια για πώληση μεταχειρισμένων Eurofighter στην Άγκυρα, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι πάντα ακολουθούσε μια τέτοια στάση και τώρα πολύ περισσότερο καθώς δεν υπόκειται στους περιορισμούς της ΕΕ.

Περιορισμένες οι δυνατότητες για παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Για το ΝΑΤΟ εξήγησε ότι πρόκειται για έναν οργανισμό εντελώς διαφορετικό με την ΕΕ, με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης καθώς για να εκδοθεί απόφαση απαιτείται ομοφωνία.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ, «αντιλαμβάνεται την αξία της Τουρκίας ως υπέρτερη της αξίας της Ελλάδος σε γεωστρατιωτικοπολιτικό επίπεδο, ιδίως και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εξήγησε πως είτε θέσει, είτε δεν θέσει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, οι αξιώσεις αυτές αποτελούν επίσημη τουρκική πολιτική, έχουν κατατεθεί σχετικές επιστολές στον ΟΗΕ και πρόκειται για «ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω, είναι αυτή η κατεύθυνση της Τουρκίας, αν δεν το πει τώρα, θα το πει την επόμενη φορά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τόνισε ακόμη ότι για όλους αυτούς τους λόγους η Ελλάδα δαπανά τεράστια ποσά για την άμυνά της, «ακριβώς για να μην έχουμε ανάγκη κανέναν ως προς το θέμα της άμυνάς μας. Έχουμε φτιάξει διεθνείς συμμαχίες όμως και βασιζόμαστε στο διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Συρίγος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.