Α.Τσίπρας: «Αλήθεια για την πολύ προστασία είχατε καλωδιωμένους τους αρχηγούς των ΕΔ;»

«Θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες της βουλής, όταν δώσετε εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις»

Α.Τσίπρας: «Αλήθεια για την πολύ προστασία είχατε καλωδιωμένους τους αρχηγούς των ΕΔ;»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας, πραγματοποίησε παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων «Αλήθεια για την πολύ προστασία είχατε καλωδιωμένους τους αρχηγούς των ΕΔ;».

«Θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες της βουλής, όταν δώσετε εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι κινούνται εντός του θεσμικού πλαισίου και κανόνων και η δική τους «λευκή απεργία» δεν είναι κάτι καινούργιο εντός της βουλής, καθώς και άλλα κόμματα έχουν προχωρήσει στην ίδια κίνηση.

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Τσίπρα

Σήμερα η κυβέρνηση σε χρόνο προεκλογικό φέρνει μια εξαγγελία που έκανε τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ η οποία αφορά αποσπασματικά ένα μέρος των ΕΔ και καθυστέρησε να έρθει επι 7 μήνες.

Η Εθνική ασφάλεια αν την θεωρούμε κρίσιμη απαιτεί ενότητα σε όσους την επιβουλεύονται. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι για θέματα εθνικής ασφάλειας δεν χωρούν μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται ένα ζήτημα των ΕΔ με σκοπό να εξαπολύσει επίθεση στους πολιτικούς αντιπάλους και να εμπλέξει τις ΕΔ στα προεκλογικά του σχέδια.

Αναρωτιέμαι ως πότε θα βάζετε τις ΕΔ και τα εθνικά μας θέματα στην αρένα τις πολιτικής εκμετάλλευσης. Ως πότε θα επιχειρείτε να παριστάνετε τον μοναδικό πατριώτη και προστάτη της Εθνικής Άμυνας και να κουνάτε το δάχτυλο στους άλλους. Αυτά ήταν επιχειρήματα εμφυλιακής δεξιάς. Ετσι θα πορευτείτε; Αλήθεια για την πολύ προστασία είχατε καλωδιωμένους τους αρχηγούς των ΕΔ; Για να τους προστατεύσετε;

Αφήστε λοιπόν τις μεγάλες κορώνες και μεγάλη υποκρισία για το πόσο πατριώτης είστε εσείς και πόσο μειοδότες εμείς.

Είπατε ότι δεν είμαστε εχθροί αλλά αντίπαλοι αλλά τι είναι όταν μας λέτε μειοδότες. Τα ίδια κάνατε και πριν από 5 χρόνια. Ήσασταν χέρι χέρι με όσους θέλετε σήμερα να αποκλείσετε αλλά τότε μας λέγατε στις πλατείες εθνικούς μειοδότες. Όχι! Εμείς θεωρούμε εσχάτη καπηλεία να βάζουμε αυτά τα θέματα σε αντιπαράθεσης.

Καφχάζετε για τις εξοπλιστικές δαπάνες λες και τα βγάζατε από την τσέπη σας. Και όταν σας λέμε ότι δεν εξασφαλίσατε ούτε βίδα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία μας λέτε εθνική εξαίρεση. Όμως την ίδια ώρα δεν έχετε δώσει ούτε ευρώ για την μέριμνα των στελεχών των ΕΔ. Σήμερα φέρνετε ένα επίδομα που αφορά μόνο ένα κλάδο. Οι ΕΔ δεν είναι μόνο τα όπλα είναι οι άνδρες και γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα. Το 2018 όταν το ερευνητικό Μπαρμπαρός παραβίαζε την ΑΟΖ στην φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς έκαναν το καθήκον τους εμποδίζοντας τις έρευνες.

Δεν είπε η πολιτική ηγεσία τότε ότι το παρέσυρε η θάλασσα και κύματα Αιγαίου. Δεν είπε ότι έκανε θόρυβο και δεν υπήρχε παραβίαση. Οι άνδρες και γυναίκες που είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για πατρίδα αυτόι είναι η δύναμη των ΕΔ και τι έχετε κάνει 4 χρόνια γι αυτούς; Ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει κανένα ζήτημα. Αντιμετωπίζει μόνο ένα από τα αιτήματα ενός κλάδου; Με τους άλλους κλάδους τι γίνεται; Δικαίως έχουν εξεγερθεί.

Τα επιδόματα πρέπει να τα δίνεις με δικαιοσύνη σε όλους τους κλάδους. Μόνο το επίδομα στόλου και τις υποσχέσεις για το μισθολόγιο που αφορά το 2024. Μεταξύ του 2023 και 2024 μεσολαβούν οι εκλογές. Μην δίνεται τέτοιες υποσχέσεις γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα είστε στην θέση του πρωθυπουργού το 2024

Μας κουνάτε το δάχτυλο όταν ήμασταν κυβέρνηση μετράγαμε και το τελευταίο ευρώ. Εσείς δεν κάνετε το ίδιο. Από το 2010 μέχρι και το 2018 μετρούσαμε και το τελευταίο ευρώ γιατί ήμασταν σε επιτροπεία όλες οι κυβερνήσεις. Ποιος μας έβαλε στα μνημόνια; Μεταξύ άλλων γιατί μπήκαμε σε μνημόνια; Γιατί είχατε κάνει τα εξοπλιστικά προγράμματα όχημα για σπατάλες και μίζες. Γι αυτό μεταξύ άλλων μπήκαμε σε μνημόνια. Όταν ήρθαμε εμείς κάναμε ότι περνούσε απ το χέρι μας προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό ανδρών και γυναικών.

Τα ΠΑΠΑ3 ήταν απόφαση της ΝΔ που ήρθε να υλοποιήσει η δική μας κυβέρνηση.

Όταν πήγατε στην ΕΑΒ τι επιθεωρήσατε μήπως τα αναβαθμισμένα F16 που εμείς πήραμε αυτή τη συμφωνία; Γνωρίζετε αν εκείνη η συμφωνία έχει παραγωγή στην Ελλάδα; Όλα εδώ κατασκευάζονται.

Ενιαίο Μισθολόγιο: φαντάζομαι προεκλογικά μπορείτε να το εμφανίσετε. Ποιος όμως μπορεί να πιστέψει μια κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα στις απολαβές. Που δίνει παροχές και τις παίρνει με αντίμετρα. Που θέτει αντισυνταγματικά σε αναστολή προσωπικό νοσοκομείων. Τα στελέχη των ΕΔ σας έχουν καταλάβει.

Μου δίνετε την ευκαιρία να πω και δυο λόγια για όσα αναφέρατε για τρέχουμε πολιτική επικαιρότητα. Είναι πράγματι οξύμωρο να ανεβαίνετε εσείς στο βήμα που δεν έχετε δώσει μια εξήγηση για τα πειστήρια του εγκλήματος και εσείς μιλάτε για εκτροπή που ακούγατε το μισό πολιτικό προσωπικό στράτευμα . Ποια είναι η εκτροπή; Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας της εκτροπής αυτής επιλέξει να αξιοποιήσει το θεσμικό της όπλο για την ψήφιση νομοσχεδίων. Τα κόμματα έχουν 4 επιλογές: υπερψήφιση καταψήφιση παρών και αποχή. Εμείς επιλέγουμε να απέχουμε για να μην νομιμοποιήσουμε ούτε μια ώρα παραμονή σας στην θέση του υπουργού και μιλάτε εσείς για εκτροπή; Και εσείς εκτροπή κάνατε όταν το 2019 αποχωρήσατε μετά τις ευρωεκλογές;

Μιας και παρακολουθείτε ακόμα και τα τραγούδια των ομιλιών τέτοια ταραχή σας έχει πιάσει και σας πείραξε ο ύμνος του ΕΑΜ. Να σας θυμίσω ότι η εθνική αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982. Το ΕΑΜ είναι κομμάτι εθνικής μας αντίστασης. Εκτροπή είχε επιλέξει τότε η παράταξή σας αποχωρώντας από την Βουλή. Εκεί γυρνάτε; Θα φέρετε και τον κ. Καρατζαφέρη στην παράταξή σας.

Αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση και είναι κομμάτι που πρέπει να μας ενώνει. Τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε όλοι μαζί

Αν σας ενοχλεί τόσο πολύ που επιλέξαμε αυτή τη θεσμική επιλογή για να αναδείξουμε ότι δεν πρόκειται να αναδείξουμε μια κυβέρνηση που δεν δίνει εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις, αν σας προβληματίζει, σας υπόσχομαι ότι μόλις ανεβείτε στο βήμα και απαντήσετε για πιο λόγο παρακολουθούσατε τους αρχηγούς ΕΔ, τον Ανδρουλάκη Κύρτσο, θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες. Δώστε όμως εξηγήσεις. Θα είμαστε και μέσα και εξω απ τη Βουλή για να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία

Προσφεύγετε σε μια σειρά από λαθροχειρίες. Η κυβέρνησή σας ελέγχεται όχι μόνο από αντιπολίτευση , αλλά από την Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές αλλά και από τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι δηλώσεις της ευρωβουλευτή Ντιβελτ που λέει ότι η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί πριν τις εκλογές. Αναφερθήκατε προ ολίγου και στις επιδόσεις στον δείκτη δημοκρατίας και σε έρευνα του Εκονομιστ. Ξεχάσατε να αναφερθείτε στην ουσία της έρευνας. Ισχύει πράγματι η αναβάθμιση αλλά ισχύει στην απομάκρυνση των μνημονίων. Λέει όμως και κάτι άλλο: ότι οι Ελλάδα τιμωρείται ως προς την ελευθερία τύπου.

Αν δεν δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για τα πειστήρια του εγκλήματος που βρίσκονται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στις αντλίες των βενζινάδικων δεν μπορείτε να κουνάτε σε κανένα το δάχτυλο

Ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα για τα στελέχη των ΕΔ είναι η υλική τους στήριξη αλλά και η εμπιστοσύνη. Να αισθάνονται ότι έχουν ηγεσία εμπιστοσύνης. Εχετε καταλύσει κάθε έννοια εμπιστοσύνης. Και αυτό είναι ίσως μεγαλύτερο εθνικό πλήγμα. Τα στελέχη των ΕΔ σας έχουν καταλάβει.

Επίθεση Τσίπρα σε Άννα Καραμανλή

Με ιδιαίτερη αιχμή ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής, αναφέρθηκε σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν και να βάλουν στην πολιτική αντιπαράθεση τον θάνατο των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για «εσχάτη καπηλεία», δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έκαναν «διαγωνισμό πατριωτισμού σε τηλεοπτικά παράθυρα». Και συνέχισε λέγοντας, «κ. Συνάδελφοι, εμείς θεωρούμε καπηλεία, εσχάτη καπηλεία, να βάζουμε αυτό το θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες ημέρες, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή, κρατούσε στα χέρια της μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα όπου είχε πάει στο θέατρο μαζί με τη Ράνια Σβίγγου και την Πόπη Τσαπανίδου, το βράδυ που βρέθηκε νεκρός ο ένας εκ των δυο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Γιώργου Βαρεμένου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος της άρπαξε το χαρτί μέσα από τα χέρια προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ για το περιστατικό είχε βγάλει ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.