ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Οριστικό: Σε 20 ημέρες ο Α.Τσίπρας αποφασίζει για εθνικές εκλογές Απρίλιο-Μάιο ή Σεπτέμβριο

Οριστικό: Σε 20 ημέρες ο Α.Τσίπρας αποφασίζει για εθνικές εκλογές Απρίλιο-Μάιο ή Σεπτέμβριο

Εντός των επόμενων είκοσι ημερών θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας αν θα οδεύσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, ίσως και Απρίλιο, όπως του εισηγούνται οι περισσότεροι δημοσκόποι ή θα πάει σε εκλογές κανονικά στο τέλος της τετραετίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, όπως επιζητούν τα περισσότερα στελέχη του κόμματος και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Το διακύβευμα δεν είναι η νίκη, αλλά η διαχείριση του μεγέθους της ήττας.

Γνωρίζει ότι θα ηττηθεί, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, γνωρίζει ότι η διαφορά θα είναι μεγάλη (άνω των 4 μονάδων αναφέρουν αόριστα πηγές του Μαξίμου), θέλει να αποφύγει την συντριβή, όπως αυτή που υπέστη η ΝΔ στις εκλογές του 2009 και του 2015, η οποία συντριβή άλλαξε και τον πολιτικό χάρτη της χώρας, αλλά και την μοιρα της προς το χειρότερο.

Η προτροπή για άμεσες εκλογές έρχεται από την πλευρά των δημοσκόπων και πολιτικών αναλυτών του Μαξίμου: Αν τις κάνει Απρίλιο ή έστω στις 12 Μαΐου, γλιτώνει από την δημιουργία προηγούμενου αρνητικού κλίματος, λόγω των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές και κυρίως στις ευρωεκλογές, όπου η κάλπη είναι εθνική και δεν επιδέχεται κανενός είδους αμφισβητήσεις ως προς την ποιότητα των ποσοστών, που θα είναι συντριπτικά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (πάνω από 7 μονάδες).

Αν επιχειρήσει την 19η Μαΐου, θα πέσει επάνω στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με προφανή στόχο να κάνει πιο δύσκολη την ασφαλή εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων και την εξουδετέρωση σημαντικού τμήματος του πολιτικού προσωπικού, αφού οι πολιτευτές και πολίτες θα τρέχουν γύρω από τέσσερις κάλπες (εθνικές, δημοτικές, περιφερειακές, τοπικά συμβούλια) και δεν θα είναι πολωμένοι στις εθνικές εκλογές.

Δεν θα πετύχει φυσικά τίποτα περισσότερο: Η ήττα είναι προδιαγεγραμμένη.

Αν τις κάνει στις 26 Μαΐου πάλι θα έχει να αντιμετωπίσει την συντριβή που θα υποστούν οι υποψήφιοί του σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, σε δήμους και περιφέρειες στις 19 Μαΐου.

Μετά τις 26 Μαΐου, αν δεν έχει πάει σε εκλογές και με δεδομένη την διαφορά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική κάλπη των ευρωεκλογών (πολύ πιθανό το διψήφιο ποσοστό), το ερώτημα είναι «Πώς θα κυβερνήσει ο Τσίπρας όντας αποδεδειγμένα δεύτερη πολιτική δύναμη μέχρι τις εκλογές που θα απέχουν 120 ημέρες;».

Η απάντηση είναι απλή: Δεν θα κυβερνήσει. Θα σέρνεται, αλλά θα έχει ακόμα την εξουσία και θα έρθει πολύ κοντά στην προεδρική εκλογή.

Ποια είναι τα μόνα βέβαια δεδομένα για τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν:

1. Η ΝΔ θα είναι με διαφορά το πρώτο κόμμα

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το δεύτερο κόμμα με τα ποσοστά του να υποχωρούν κατά 10-15 μονάδες από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, βασικά λόγω Σκοπιανού

3. Ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή θα είναι καθαρά τρίτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, είτε από το ΚΙΝΑΛ, είτε από το ΚΚΕ που θα πλασσαριστούν στην 4η-5η θέση

Τι μένει να αποδειχθεί και στην παρούσα φάση δεν έχει ξεκαθαρίσει:

1. Αν η ΝΔ πετύχει αυτοδυναμία

2. Αν ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή πετύχει διψήφιο εκλογικό ποσοστό

2. Αν εισέλθει στην Βουλή έκτο ή και έβδομο κόμμα λαμβάνοντας το εκλογικό όριο του 3%. Αναφερόμαστε στην «Ελληνική Λύση» του Κ.Βελόπουλου και στην «Ενωση Κεντρώων» του Β.Λεβέντη.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η απόφαση Τσίπρα θα είναι καθαρά προσωπική. Δεν υπεισέρχονται καν οι συνήθεις «εταίροι», οι οποίοι έχουν τονίσει ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα γίνουν εκλογές Μάιο ή Σεπτέμβριο, αφού όποια λύση και να δώσει η κάλπη θα είναι «απόλυτα ελεγχόμενη»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.