Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να διερευνηθούν οι συνθήκες μέσα από τις οποίες υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών κατέθεσε στη Βουλή η Ελληνική Λύση.

Να σημειωθεί πως η πρόταση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αναθεώρησης του Συντάγματος που προβλέπει τη δυνατότητα μειοψηφίας για σύσταση δύο τέτοιων επιτροπών κάθε κοινοβουλευτική περίοδο.

Η ΚΟ του Κυριάκου Βελόπουλου αποτελείται από δέκα βουλευτές και πρόκειται για την πρώτη από την αντιπολίτευση, η οποία κάνει χρήση της ρύθμισης του αναθεωρημένου Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 69.

Για να εγκριθεί η πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου απαιτούνται τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι, καθώς το άρθρο 69 προβλέπει τα εξής:

«Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση 10 τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από τη Βουλή με 153 «ναι» στις 25 Ιανουαρίου 2019, μετά από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις ενώ οι πολίτες βγήκαν για πολλές ημέρες, στους δρόμους για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στη Συμφωνία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιανουαρίου 2019, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος της χώρας.