ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Καίνε» τους Έλληνες οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων: Με πανάκριβη βενζίνη θα πραγματοποιηθεί η έξοδος του Αυγούστου

«Εκρηκτικό» το «κοκτέιλ» ακριβείας για τους πολίτες

«Καίνε» τους Έλληνες οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων: Με πανάκριβη βενζίνη θα πραγματοποιηθεί η έξοδος του Αυγούστου

Η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου προς παραθεριστικούς προορισμούς έχει ξεκινήσει και η τιμή της βενζίνης συνεχίζει να ανεβαίνει καθώς πολλοί επέλεξαν φέτος να ταξιδέψουν σε ηπειρωτικούς προορισμούς, ώστε να αποφύγουν το δυσβάσταχτο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Αλλά τελικά το κόστος θα είναι το ίδιο καθώς οι τιμές της βενζίνης, σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Φυσικά, τα «ωραία» δε σταματούν εδώ καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων θα φέρουν και αυξήσεις στα τρόφιμα (που ήδη είναι πανάκριβα) και γενικώς σε οτιδήποτε κινείται και αναπνέει.

Οτιδήποτε παράγεται, μεταφέρεται και διακινείται εξαρτάται άμεσα από τις τιμές των καυσίμων.

Φυσικά εδώ τίθεται και ένα εύλογο ερώτημα: Οι τιμές των τροφίμων δεν κατέβηκαν ούτε όταν οι τιμές των καυσίμων είχαν πέσει σε κάποια λογικότερα πλαίσια.

Τώρα που αυξάνονται πάλι, θυμίζοντας καλοκαίρι του 2022, τι πρόκειται να συμβεί ως προς το επίπεδο του διατροφικού κόστους του μέσου Έλληνα;

Σημειώνεται πως τον μήνα Ιούλιο η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 4,25%.

Κύριος λόγος της αύξησης είναι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα από τα 75 στα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ συμβάλλει και η υψηλή ζήτηση που διαμορφώθηκε τον Ιούλιο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ, ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές  Platts.

Με βάση εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ από την Τετάρτη για τις νέες παραδόσεις, αναμένονται και νέες μικρές αυξήσεις στη βενζίνη. Σημαντικές θα είναι η ανατιμήσεις στο ντίζελ και μικρότερες στο υγραέριο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παραδοσιακά, όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν, ανεβαίνει εν ριπή οφθαλμού και η τιμή στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων, αντίθετα, τα … αντανακλαστικά της αγοράς μειώνονται αισθητά, όταν οι διεθνείς τιμές παρουσιάζουν αποκλιμάκωση.

Εννοείται πως όλα αυτά είναι… τυχαία.

Η Ελλάδα, σε μέσους όρους, παραμένει σταθερά μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών της Ευρώπης στα καύσιμα μετά την Ολλανδία και τη Δανία.

Μόνο που οι δύο αυτές χώρες έχουν διπλάσιους μισθούς από τους ελληνικούς.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πανελλαδικά στις 30 Ιουλίου ήταν 1,942 ευρώ, από 1,867 που βρισκόταν στις αρχές Ιουλίου.

Σε πολλούς – νησιωτικούς κυρίως προορισμούς- η τιμή ξεπερνούσε και τα 2 ευρώ. Στις Κυκλάδες 2,169 ευρώ/λίτρο, στον νοµό ∆ωδεκανήσου 2,091 ευρώ/λίτρο, στον νοµό Λευκάδας 2,014 ευρώ/λίτρο, στον νοµό Κεφαλληνίας 2,019 ευρώ/λίτρο και στον νοµό Ευρυτανίας 2,004 ευρώ/ λίτρο.

Στην Αττική η µέση τιµή στις 30 Ιουλίου ήταν 1,913 ευρώ/ λίτρο και στη Θεσσαλονίκη 1,909 ευρώ/λίτρο (βασικά πολλοί οδηγοί επιλέγουν να πάνε Μοσχάτο, Καλλιθέα και Πέραμα για να βρουν φθηνότερη βενζίνη)

Λίγο πιο κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο πωλείται η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως και το Δεκαπενταύγουστο, καθώς τα αποθέματα που είχαν προμηθευτεί λιγοστεύουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.