Κυβέρνηση: «Από Δευτέρα ξεκινά η επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ στους άνω των 60»

Κυβέρνηση: «Από Δευτέρα ξεκινά η επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ στους άνω των 60»

«Καμπανάκι» και ίσως την ύστατη προειδοποίηση στους πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί, απηύθυναν με ξεχωριστές τους τοποθετήσεις τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο υπουργός των Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Όπως ξεκαθάρισαν και οι δύο, από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 του μηνός, θα αρχίσει να επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ.

«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης. Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται δια του υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου και ήταν πάρα πολύ σαφής. Μπορεί βεβαίως ο κάθε υπουργός να έχει μια άποψη για το ζήτημα, η κυβερνητική γραμμή όμως είναι μία και ενιαία και θέλω να είμαι κατηγορηματικός, ότι από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων, οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όλα τα διαδικαστικά ζητήματα επιλύονται, σημείωσε, καθώς μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές αστοχίες, επειδή τα μητρώα δεν είναι πάντοτε ενημερωμένα, οπότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες βεβαιώσεις για πρόσωπα που δεν θα έπρεπε ή να υπάρξουν διπλές βεβαιώσεις, αυτά θα είναι πολύ μεμονωμένα φαινόμενα.

Υπάρχει, επισήμανε, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση των πολιτών, έτσι ώστε εκεί να καταθέτουν τις ενστάσεις τους και αμέσως να ανακαλείται το πρόστιμο, έαν πράγματι δεν υπάρχει ανταπόκριση στον νόμο.

«Ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων των πολιτών που, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Η προθεσμία είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου. Υπάρχει ήδη η πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν κάνει την τρίτη δόση στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει ακόμα την πολιτεία. Είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξει εφαρμογή του νόμου, οι όποιες τεχνικές ατέλειες θα διορθωθούν στην πορεία» ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς ο υπουργός Επικρατείας για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματικές ή σε άλλες ηλιακές ομάδες και για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπογράμμισε πως «είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό, γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό».

«Οι αποφάσεις θα υπάρξουν σύντομα για τα ζητήματα αυτά. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, ξεκινώντας από την πειθώ και προχωρώντας σε κάθε δυνατότητα διευκόλυνσης με κίνητρα για τους εμβολιασμένους ή ακόμα και αντικίνητρα γι’ αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τελευταίο καταφύγιο παραμένει η υποχρεωτικότητα, είτε σε ηλικιακή κατηγορία είτε σε επαγγελματική. Στην παρούσα φάση, μόνο η ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που εμφανίζονται» εξήγησε.

Από την πλευρά του, μήνυμα στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι από τη Δευτέρα θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά στους άλλους θα δώσουμε παράταση». Συμπλήρωσε, δε, πως «τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού στο Δημόσιο, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες νοσήσεις, αλλά όχι τέτοιες που να δημιουργούν σημαντικές δυσλειτουργίες. «Μας απασχόλησαν οι νοσήσεις εκπαιδευτικών και γι’ αυτό προχωράμε σε προσλήψεις αναπληρωτών» κατέληξε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.