ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Και ο Καλλιάνος κατά του Οικονόμου: «Πέσαμε μέσα μέχρι και στην ώρα» – Δήλωση στήριξης και στον Θ.Κολυδά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στον περιφερειάρχη και την αυτοδιοίκηση

Και ο Καλλιάνος κατά του Οικονόμου: «Πέσαμε μέσα μέχρι και στην ώρα» – Δήλωση στήριξης και στον Θ.Κολυδά

Μεγαλώνουν οι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση καθώς μετά τις δηλώσεις του διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρή Κολυδά για το ότι ήξεραν στην κυβέρνηση για το πότε θα έρθει η κακοκαιρία και το πόσο σφοδρή θα είναι πλέον μέχρι και οι δικοί τους βουλευτές τους αδειάζουν για το πρωτοφανές φιάσκο με την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κατέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν μη ενημέρωσης της κυβέρνησης για τον χιονιά, δηλώνοντας δικαιωμένος για τις προβλέψεις του.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Γιάννης Καλλιάνος για τη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου ότι δεν «υπήρχε καμία πρόγνωση για τέτοιας έντασης φαινόμενο και για τέτοια ταχύτητα», απάντησε μιλώντας στο Mega:

«Όλοι οι μετεωρολόγοι όλες αυτές τις μέρες έδωσαν με όλες τους τις δυνάμεις και με πλήρη ανάλυση αυτό που περιμέναμε να έρθει. Και πράγματι ήρθε. Δεν χρειάζεται να απαντήσω παραπάνω. Προσωπικά έδωσα μία σκληρή μάχη κάθε μέρα, βήμα βήμα το πηγαίναμε, εδώ και αρκετές μέρες για να πέσουμε μέσα μέχρι και στην ώρα. Προσωπικά είμαι δικαιωμένος. Ήταν ξεκάθαρο αυτό που έδειχναν τα προγνωστικά μοντέλα».

Χθες από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την Αττική Οδό, έβαλαν στο στόχαστρο τους μετεωρολόγους, εγκαλώντας τους ότι δεν είχαν προβλέψει έγκαιρα ότι τα χιόνια θα έρχονταν νωρίτερα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο. Ήρθε με σφοδρότητα, πολύ νωρίτερα και δημιούργησε τα προβλήματα με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου, της Αττικής Οδού, που παρέλυσε τελείως» ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι είχε έγκαιρα ενημερώσει.

«Σχετικά με τη χρονική έναρξη της κακοκαιρίας οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς τόσο στις επίσημες προγνώσεις στην ιστοσελίδα της, όσο και στις σχετικές συσκέψεις στη ΓΓΠΠ, όπου μετείχα και, φυσικά δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά ολόκληρη την ΕΜΥ ως υπηρεσία. Στην προχθεσινή σύσκεψη μελετώντας Online τα δεδομένα, τα οποία προέβαλα και σε όλους τους συμμετέχοντες, τόνισα ότι η κακοκαιρία στην Αττική τελικώς θα ξεκίναγε νωρίτερα, απ’ ό,τι έδειχναν τα πρώτα στοιχεία που αρχικά τους είχα παρουσιάσει από το σχετικό Powerpoint. Συνεπώς όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε» σημείωσε με νόημα σε άρθρο του.

Ο Θοδωρής Κολυδάς συμπλήρωσε λέγοντας ότι «με την χρήση δεδομένων της ΕΜΥ -ακόμη και μέσα από την προσωπική μου ιστοσελίδα – προέβαλα αυτό το στοιχείο με σαφήνεια ειδικά ως προς τον χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου. Κατά τα άλλα όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε οτι ο «ευαίσθητος πυρήνας» των έντονων καιρικών φαινομένων, δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά ο άνθρωπος και η ασφάλειά του. Η αρμοδιότητα μελέτης των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες και η προστασία του πολίτη στο Κράτος. Οι επιστήμονες πολλές φορές καλούνται από τα ΜΜΕ και την Πολιτεία να εκφέρουν τις απόψεις τους σχετικά με την προβλεπόμενη ένταση και την σφοδρότητα των φαινομένων. Οι μεν για να πληροφορήσουν αλλά και κάποιες φορές να εντυπωσιάσουν το κοινό τους, οι δε για να λάβουν μέτρα για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αμετανόητος και παρά το ηχηρό άδειασμα που υπέστη από τον διευθυντή της ΕΜΥ, επανέλαβε το απόγευμα ότι η κυβέρνηση δεν ήταν πλήρως ενήμερη για το τι θα επακολουθήσει!

Παράλληλα έδειξε ξεκάθαρα προς τον περιφερειαρχή Αττικής, σημειώνοντας ότι αυτός έχει την ευθύνη για τους κεντρικούς δρόμους όπου παρατηρήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα.

Μιλώντας στον Alpha, ο Γιάννης Οικονόμου προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι το φαινόμενο ήταν πάρα πολύ έντονο και ότι κάποια στιγμή θα αποδοθούν ευθύνες.

«Οι καθαρισμοί συγκεκριμένων δρόμων δεν έγιναν σωστά. Κάθε δρόμος έχει υπεύθυνο. Οι πολίτες δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν ποιος είναι. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Οι δρόμοι που το κράτος είχε την ευθύνη είναι δρόμοι που δεν παρουσιάστηκαν τέτοιου είδους προβλήματα πέρα την Αττικής Οδού» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ έφερε ως παράδειγμα τη Λεωφόρο Μαραθώνος και τη Λεωφόρο Κατεχάκη, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε καρφώνοντας ξεκάθαρα τον Γιώργο Πατούλη. «Δεν είναι δρόμοι που είναι στην ευθύνη του κράτους». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «δείχνει» τον περιφερειάρχη, ανέφερε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Κάθε δρόμος έχει τον δικό του υπεύθυνο. Οφείλουν οι υπεύθυνοι να εξηγήσουν τι δε δούλεψε σωστά και δεν ανταποκρίθηκαν με την επάρκεια που έπρεπε απέναντι σε αυτά τα πράγματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.