ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Νέος εκλογικός νόμος: Στο 37% για να κάνει ένα κόμμα κυβέρνηση – «Όχι» στην αύξηση του 3% – Ποντάρουν στους ομογενείς

Νέος εκλογικός νόμος: Στο 37% για να κάνει ένα κόμμα κυβέρνηση – «Όχι» στην αύξηση του 3% – Ποντάρουν στους ομογενείς

Έναν νέο εκλογικό νόμο θα φέρει η κυβέρνηση ο οποίος κατά τις προσδοκίες των στελεχών της θα διευκολύνει τη ΝΔ να σχηματίζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις ακόμα πιο εύκολα παρά το γεγονός ότι θα τεθεί πλαφόν της τάξης του 37% για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση ποντάρουν ιδιαίτερα στους ομογενείς.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη του έτους ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2020.

Η κυβέρνηση νιώθει σίγουρη ότι στα τρία εκατομμύρια των ψήφων των ομογενών σε ποσοστό 70% οι ομογενειακές κοινότητες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας που είναι και οι πολυπληθέστερες, είναι δεξιών αποχρώσεων και θα επιλέξουν τη ΝΔ.

Στις ομογένειες των ευρωπαϊκών χωρών, οι ομογενείς θα ψηφίσουν διαφορετικά, σε μικρότερο ποσοστό ΝΔ, αλλά και εκεί επικρατεί έστω και με μικρότερα ποσοστά.

Πηγές αναφέρουν ότι το μπόνους που θα δίνει ο νόμος θα είναι κλιμακωτό, δηλαδή θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Όμως, η κλιμάκωση, με ποσοστό περί το 37%, θα δίδει στο πρώτο κόμμα 151 έδρες, δηλαδή τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα, το πρώτο κόμμα θα εκλέγει άλλους τρεις βουλευτές. Δηλαδή με 39% φτάνει τις 157 και 40% τις 160 έδρες.

Πιστεύουν πως θα πιάσουν το ποσοστό αυτό του 40% από τους ομογενείς.

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει αύξηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο των μικρών κομμάτων στη Βουλή. Όπως λέγεται, υψηλότερο του 3% όριο μπορεί να ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά εδώ οι αντιδράσεις από τα αριστερά κόμματα και από την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου θα είναι πολύ μεγάλες και αυτό είναι κάτι που δεν θα ήθελε να το βρει εμπόδιο μπροστά της.

Επισημαίνεται πως παρότι στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα, που αποτελεί πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ η Χαριλάου Τρικούπη πολύ δύσκολα θα συναινέσει σε έναν εκλογικό νόμο που θα οδηγεί σε αυτοδυναμία με ποσοστό της τάξης του 37% ίσως γιατί θεωρεί ότι έτσι η ΝΔ θα συνεχίσει να σχηματίζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις χωρίς την βοήθεια της.

Να πουμε πως το 37% δίνει αυτοδυναμία ανεξάρτητα του τι θα λάβει ο δεύτερος. Δηλαδή, εάν η ΝΔ λάβει 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ 36% τότε η ΝΔ θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τους ομογενείς εβδομάδες προ των εκλογών, τουλάχιστον 25 ημέρες, θα λαμβάνουν τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων και δύο φακέλους.

Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν και οι σχετικές προθεσμίες για την ανακήρυξη των υποψηφίων, με τη σχετική περίοδο να διευρύνεται.

Στη συνέχεια οι ομογενείς εκλογείς θα ταχυδρομούν τον έναν φάκελο με το ψηφοδέλτιο (Επικρατείας) της επιλογής τους.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το πού θα γίνεται η διαλογή και το αν θα υπάρχει κάποια απόσταση από την ημέρα της γενικής ψηφοφορίας, ώστε το βράδυ των εκλογών να υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι επιλογές των πολιτών και να μη βγαίνουν τα αποτελέσματα τμηματικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος τους θα προσμετράται ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα για το σύνολο της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.