Μ.Βαρβιτσιώτης: «Οι Πρέσπες δεν μπορούν να ακυρωθούν – Δεν είναι υπέρ μας το στρατιωτικό ισοζύγιο με Τουρκία»

Μ.Βαρβιτσιώτης: «Οι Πρέσπες δεν μπορούν να ακυρωθούν – Δεν είναι υπέρ μας το στρατιωτικό ισοζύγιο με Τουρκία»

Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών επανήλθε στη δημόσια συζήτηση μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος στον υπουργό Εξωτερικών και η οποία συζητήθηκε το απόγευμα στη Βουλή, αλλά η φράση που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν η παραδοχή – μάλλον για πρώτη φορά – από κυβερνητικό στέλεχος οποιασδήποτε κυβέρνησης, ότι η Τουρκία υπερέχει στρατιωτικά της Ελλάδας του υφυπουργού Εξωτερικών Μ.Βαρβιτσιώτη.

Και ως συνέπεια αυτής της υπεροχής πρέπει να αναζητήσουμε ερείσματα… στην διεθνή διπλωματία και το δίκαιο!

Απαντώντας λοιπόν στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου, ο υπουργός τόνισε πως η επίκληση της διεθνούς διπλωματίας και του Δικαίου είναι επιβεβλημένη επειδή ο συσχετισμός δυνάμεων στη χρήση όπλων δεν είναι πάντα προς όφελος της χώρας μας. «Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη διεθνή διπλωματία και το δίκαιο γιατί δεν αρκούν πάντοτε τα κανόνια, τα υποβρύχια τα αεροπλάνα και δεν είναι πάντοτε δυστυχώς στο δικό μας όφελος οι αριθμητικοί συσχετισμοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά αυτή του υπουργού ήρθε σε απάντηση της ρητορικής του κ. Βελόπουλου περί της ανάγκης η χώρα αν χρειαστεί να κάνει χρήση των όπλων, προκειμένου όπως είπε, οι Τούρκοι να μην ξαπατήσουν το πόδι τους στο Αιγαίο.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που απάντησε ως αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι τα προβλήματα της κακής συμφωνίας τώρα φαίνονται.

«Εχουμε μαζέψει πολύ περισσότερα περιστατικά από τα 50 που λέτε εσείς που οι γείτονες μας παραβιάζουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόνο την τελευταία βδομάδα έγιναν διαβήματα στον υπουργό εξωτερικών για την παραβίαση της συμφωνίας».

“Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί”

Ο κύριος Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί και η ελληνική πλευρά θα πιέζει συνεχώς για την απόλυτη εφαρμογή της προκειμένου να προχωρήσει η αφαίρεση των συμβόλων που προσβάλουν την ιστορία μας και την κληρονομιά μας.

«Θα βάζουμε συνεχώς στοιχεία για να βελτιώσουμε τη συμφωνία αλλά θα δώσουμε και μάχη για να εφαρμοστεί η συμφωνία και να ονομάζονται οι γείτονες μας βορειομακεδόνες και όχι Μακεδόνες. Λέγαμε από τότε πως αν κυρωθεί δεν θα μπορεί να ακυρωθεί.

Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ. Πρέπει να εφαρμόζετε πάντα και εμείς το υπερασπιζόμαστε. Εχουμε μόνο ένα τρόπο να εφαρμοστούν όλες οι προβλέψεις της συμφωνίας και εμείς θα αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή ένωση για να πιέσουμε για βελτίωση της συμφωνίας ιδίως για τα προϊόντα μας».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας και μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση αν δεν μπορεί να το κάνει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, να παραιτηθεί και να πάει σπίτι της. Ζήτησε ακόμη την συγκέντρωση 30 υπογραφών προκειμένου να γίνει προανακριτική επιτροπή για τον πρώην υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Γιατί πήγατε στα συλλαλητήρια αφού δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Την έχουν παραβιάσει 50 φορές οι Σκοπιανοί . Γιατί δεν επικαλείστε τις παραβιάσεις για να ακυρώσετε τη συμφωνία. Το κράτος στα εθνικά εγκλήματα δεν έχει συνέχεια. Τα διορθώνει . Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συμφωνία πάτε σε εκλογές . Πείτε δεν μπορούμε και πάτε σπίτι σας. Αν δεν καταργήσετε τη συμφωνία θα καταργηθεί η Μακεδονία .

Λέτε θα αγωνιστείτε για να αλλάξετε τους κακούς όρους . Εμείς λέμε βάλτε 20 υπογραφές να γίνει προανακριτική για τον Κοτζιά.»

Μάλιστα ο κ. Βελόπουλος επιτέθηκε σε μέλος της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τον έλεγχο των βιβλίων των δυο χωρών αλλά και στον υφυπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Συμφωνώ ότι κάνετε αγώνα απλά είδατε την επιτροπή για τα σχολικά βιβλία . Υπάρχει μια κ. Ιωαννίδου που είπε ότι είναι φαντασίωση ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική. Αυτή η κυρία θα ελέγχει τα βιβλία. Την έχετε ακόμα και τώρα και λέτε ότι θα αλλάξετε τη συμφωνία ; Πετάξτε έξω την Ιωαννιδου και τον Σκυλακάκη που έλεγε για Μακεδονική μειονότητα.».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.