Παραδοχή Α. Γεωργιάδη: «Θα αυξηθεί η ανεργία – Να δίνουν πιο εύκολα δάνεια οι τράπεζες» (βίντεο)

Παραδοχή Α. Γεωργιάδη: «Θα αυξηθεί η ανεργία – Να δίνουν πιο εύκολα δάνεια οι τράπεζες» (βίντεο)

Συνέντευξη έδωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όπου και αναφέρθηκε στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα μέτρα που ανακοίνωσε για τη στήριξη της εργασίας.

Εξηγεί και αναλύει τα νέα μέτρα, απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για την δριμεία κριτική που άσκησε στην ΝΔ ενώ παράλληλα απαντά και στο πότε θα ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις τράπεζες που πρέπει να δίνουν γρήγορα δάνεια στις επιχειρήσεις αλλά και στο «τσουνάμι» ανεργίας που έρχεται.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις χθεσινές ανακοινώσεις

«Καλά τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τι να πει; Περιμένατε να πει μπράβο στον κύριο Μητσοτάκη; Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και να πούμε, θα πει ότι κάνουμε λάθος. Στην πραγματικότητα τα χθεσινά μέτρα ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι περισσότερα και από αυτά που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην περίφημη συνέντευξη τύπου με τον κύριο Τσίπρα. Και ως προς την αγορά, γιατί για αυτή με ενδιαφέρει να μιλάω, όλα τους τα βασικά αιτήματα, η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση προκαταβολής φόρου, η επέκταση της μειώσεως των ενοικίων για τους επόμενους μήνες και λοιπά, έχουν γίνει δεκτά.»

Πόσο εύκολο είναι από τις ανακοινώσεις, να περάσουμε στην πράξη και στην επίτευξη των στόχων

«Δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, θα χρειαστεί πάρα πολύ δουλειά, έχουμε πάρα πολύ ανηφόρα μπροστά μας, αλλά έχουμε πολύ μεγάλη όρεξη, είμαστε αποφασισμένοι, το αποδείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, δεν το λέμε έτσι, έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά αυτούς τους δυόμιση μήνες, πράγματα που και εμείς να σας πω την αλήθεια, δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει τόσο γρήγορα και θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Στο τέλος, θα κάνουμε ταμείο.»

Χαμένοι στην μετάφραση οι επιχειρηματίες – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν

«Ένας επιχειρηματίας, θα γνωρίζει ότι για πρώτη φορά, έχει ένα κράτος και μία κυβέρνηση, που είναι εδώ όχι για να του κάνει τη ζωή δυσκολότερη, αλλά για να του κάνει τη ζωή ευκολότερη. Αν ανήκει ας πούμε στον κλάδο της εστιάσεως, θα έχει να πάρει περισσότερο δημόσιο χώρο, χωρίς να τους ζητηθούν περισσότερα χρήματα, θα έχει τη δυνατότητα να έχει τους εργαζομένους του σε εκ περιτροπής εργασία και ένα μέρος του κόστους των εργαζομένων θα το πληρώνει το κράτος, για να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν, θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει λιγότερη προκαταβολή φόρου του χρόνου, θα έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ως κεφάλαιο κίνησης, θα έχει τη δυνατότητα να πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή από το Υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά είναι συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα που κεντρικό στόχο έχουν να δώσουν την ευκαιρία σε ένα πολύ δύσκολο έτος, δεν θέλω να υποκριθώ αλλά θα είναι το χειρότερο έτος που οικονομικά έχουμε ζήσει στην πρόσφατη ιστορία μας. Αλλά σε αυτό το δύσκολο έτος, πρέπει να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι όλοι μαζί.»

Συμφέρον του κράτους είναι ότι τα δάνεια πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις – Συμφέρον των τραπεζών είναι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις

«Γι’ αυτό ιδρύσαμε το παρατηρητήριο ρευστότητας με την κυβέρνηση και παρακολουθούμε την κάθε τράπεζα ξεχωριστά με πόση ταχύτητα εκταμιεύει τα δάνεια τα οποία τους δίνουμε. Και μάλιστα εάν η τράπεζα καθυστερεί και μένει πίσω θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο το κάνει και δεν σας κρύβω ότι οι σχέσεις μας με την τράπεζα, όποια και αν είναι, μπορούν να διαταραχθούν πάρα πολύ, αν δούμε ότι για κάποιο λόγο καθυστερεί η διαδικασία. Ο σκοπός μας είναι, χωρίς να δημιουργήσουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων και χωρίς να τους βάλουμε να παραβιάσουν τους κανόνες και τις υποχρεώσεις προς τους μετόχους τους και προς τους επόπτες τους, τα χρήματα να πάνε γρήγορα προς τις επιχειρήσεις. Άλλωστε αυτό είναι και προς το συμφέρον των τραπεζών, διότι αν η οικονομία δεν πάρει μπρος, οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι τράπεζες. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα με ακούσουνε, κανένας σε κανένα σημείο της ιστορίας κυρία Τσέγκου, δεν θέλει να τα βάλει με το κράτος. Τώρα, συμφέρον του κράτους είναι ότι τα δάνεια πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις. Συμφέρον των τραπεζών είναι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, πιστεύω και το πιστεύω στα αλήθεια, ότι όλοι θα κάνουν αυτό που πρέπει. Οι εξασφαλίσεις είναι στο 100% του κεφαλαίου. Ως προς το δανειοδοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή το εγγυοδοτικό , έτσι θα ζητάει δάνεια περίπου το 30% με 40% του κεφαλαίου που ζητάει γιατί το υπόλοιπο είναι εγγυημένο από εμάς.»

Θα έχουμε αύξηση της ανεργίας αναπόφευκτα – Η εκ περιτροπής εργασία, αναγκαίο μέτρο, για την ανάσχεση των απολύσεων

«Τώρα, εδώ αυτή η παραδοσιακή σύγκρουση, λίγο παλαιομαρξιστικής κοπής εργαζομένων – επιχειρήσεων, σήμερα δεν έχει νόημα. Αν οι επιχειρήσεις κλείσουν, οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Και αν οι εργαζόμενοι μείνουν όλο άνεργοι, οι επιχειρήσεις θα κλείσουν και δεν θα υπάρχει κανείς να κάνει τζίρο. Το κοινό συμφέρον επιχειρηματιών και εργαζομένων, είναι χωρίς γκρίνιες, καλόπιστα, να πάμε παρακάτω. Δεν έχουμε καμία διάθεση να θεσμοθετήσουμε για πάντα την εκ περιτροπής εργασία. Η εκ περιτροπής εργασία, είναι ένα αναγκαίο μέτρο, για να ανασχέσει τις πολλές απολύσεις. Προσέξτε, δεν λέω ότι δεν θα έχουμε αύξηση της ανεργίας. Θα έχουμε αύξηση της ανεργίας αναπόφευκτα. Αλλά με τα εργαλεία που δίνουμε, δίνουμε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζομένους τους, ο εργαζόμενος να μην χάσει το σύνολο των απολαβών του, το κράτος να συνδράμει κατά το 1/3 σε αυτή την τριμερή σχέση και όταν με το καλό πάρει μπρος η οικονομία, θα επιστρέψουν πάλι στη δουλειά τους. Όλο το σύστημα που σχεδιάσαμε και όλα τα μέτρα που εξαγγείλαμε, είναι για να νιώσουν οι εργαζόμενοι ασφάλεια. Προφανώς θα έχουμε μία απώλεια εισοδήματος, δεν μπορώ να υποκριθώ και θα θέλανε όλοι οι εργαζόμενοι να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Και ο Covid 19 δεν θα θέλαμε να συμβεί και εγώ και εσείς ως δημοσιογράφος, αλλά συνέβη. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που συνέβη.»

Ποιο το μέλλον των μεγάλων επενδύσεων της χώρας αλλά και του Ελληνικού

«Πρώτα από όλα, ως προς την Κυβέρνηση, με το Ελληνικό πια δεν έχουμε καμία απολύτως εκκρεμότητα. Όλα έχουν λυθεί. Και με το κράτος και με το Υπουργείο Οικονομικών και με τους δήμους και με το χρονολόγιο και με τα πάντα. Το μόνο που μένει είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο. Εκεί δυστυχώς πέσαμε σε μία σφοδρή σύγκρουση δικαστική, μεταξύ δύο εταιρειών. Της Mohegan και της HardRock. Σε αυτή τη σύγκρουση προς το παρών βγαίνει νικητής η Mohegan, αλλά η HardRock έχει ακόμη πολλά εργαλεία για να καθυστερήσει τον διαγωνισμό. Δεν μπορώ εγώ να παρέμβω στη δικαιοσύνη, ούτε μπορώ να στερήσω από μία εταιρεία τα νόμιμα δικαιώματά της. Άρα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η δικαστικής τους διένεξη. Πότε θα ολοκληρωθεί; Τι να σας πω; Θεωρητικά θα μπορούσαν όλα να πάνε γρήγορα να τελειώσουμε τέλος Ιουνίου. Θα δούμε. Έχω υπογράψει αυτή την εβδομάδα μόνο 16 άδειες για να ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έργο 100 εκατομμυρίων. Δημοπρατούμε έργα 1,8 δις. Εγκρίνουμε τώρα τον Ιούνιο μήνα 1 δις ευρώ καινούριες επενδύσεις. Όλα τα παλαιά μεγάλα project έχουν ξεκινήσει. Ελούντα Hills, Κοιλάδα Hills, το Mykonos Resort το οποίο πρόσφατα πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που σταματάει κυρία Τσέγκου. Όλα προχωράνε.»

Οι πολίτες ρωτούν, από πού βρήκε όλα αυτά τα λεφτά το κράτος

«Χάρη στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μας επιτρέψει να μην τηρήσουμε φέτος την δημοσιονομική δέσμευση 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Άρα εφόσον δεν είχαμε πια το φρένο που μας απαγόρευε να κάνουμε τα πάντα, τα χρήματα που κανονικά θα πηγαίνανε για την εξυπηρέτηση του χρέους, μπορούν να δοθούν σήμερα στον κόσμο, για να μπορέσει αν επιβιώσει. Η Ε.Ε. γενικώς βοήθησε πάρα πολύ. Μας έδωσε τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουμε το ΕΣΠΑ με πολύ ταχύτερες διαδικασίες και έτσι να ρίξουμε 5 δις επιπλέον στην αγορά από τους ευρωπαϊκούς πόρους, μας έδωσε και ΕΣΠΑ που είναι τα δικά μας χρήματα, χωρίς δημοσιονομικό φρένο, μας έδωσε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις κρατικές ενισχύσεις στους αναπτυξιακούς νόμους, μπορέσαμε με έξυπνο τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά μέσω του τραπεζικού συστήματος, να πολλαπλασιάζονται τα χρήματα αυτά μέσω των τραπεζών. Όποια έξυπνη ιδέα υπήρχε, την αξιοποιήσαμε. Δεν είναι θαύμα αυτό που κάναμε, αλλά ήταν όχι αυτονόητο.»

Δέχομαι πολλά παράπονα από τον κόσμο

«Παράπονα δέχομαι ασταμάτητα και λογικό είναι. Ο κόσμος έχει προβλήματα και βεβαίως πού θα πάει; Στην κυβέρνηση και στους εκλεγμένους εκπροσώπους. Σωστό είναι. Αλλά όσοι μπαίνουν στην πολιτική δέχονται να ασχολούνται με τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων. Όμως σε γενικές γραμμές αυτό που θέλω να σας πω, είναι από τα μηνύματα που δέχομαι, φαίνεται ότι από τα περισσότερα μηνύματα που δέχομαι, ακόμα και από αυτά που έχουν παράπονα, καταλαβαίνουν ότι κάνουμε κάτι πάρα πολύ δύσκολο.»

Προετοιμαζόμαστε για τους τουρίστες που θα έρθουν και θα έχουν κορωνοϊό

«Καταρχάς πρέπει να είμαστε όλο προετοιμασμένοι ότι κάποιοι από τους τουρίστες που θα έρθουν, θα έχουν κορωνοϊό. Και για αυτό προετοιμάζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα νησιά και παντού για να αντιμετωπίσει τέτοια έκτακτα περιστατικά. Είναι στατιστικά αδύνατον να έρθουν μερικά εκατομμύρια ανθρώπων από πολλές χώρες και κανένας τουρίστας να μην έχει κορονοϊό. Άρα κάποιος θα έχει. Κάποιοι για την ακρίβεια. Το ερώτημα είναι: Θα είναι τόσοι που θα δημιουργήσουνε ανεξέλεγκτη επιδημία στην Ελλάδα; Όχι πιστεύουμε. Μπορούμε από τα μέτρα που έχουμε λάβει, να τους παρακολουθήσουμε, να τους θεραπεύσουμε και να είμαστε όλοι αγαπημένοι και να κάνουμε τις διακοπές μας εδώ και του χρόνου. Άρα δεν έχω ανησυχία ως προς την θερινή περίοδο. Όμως το Φθινόπωρο που η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να δυναμώσει το ιό, γιατί και αυτός ο ιός κάνει κάποιος κύκλο, ως προς την ισχύ του. Δεν εξαφανίζεται το καλοκαίρι. Προφανώς έχει μία περιοδικότητα όπως όλοι. Αν έχουμε ένα δεύτερο κύμα, μπορεί να το έχουμε, μπορεί και όχι, γιατρός δεν είμαι και θα είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι αυτή τη φορά να το αντιμετωπίσουμε.

Δείτε όλη την συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.