«Αντάρτικο» στην ΚΟ της ΝΔ για τα Σκόπια: Πάγωσαν τρεις συμφωνίες γιατί θα καταψηφιζόταν το νομοσχέδιο

«Αντάρτικο» στην ΚΟ της ΝΔ για τα Σκόπια: Πάγωσαν τρεις συμφωνίες γιατί θα καταψηφιζόταν το νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση δε βρίσκει εισηγητές για να προωθήσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια στη Βουλή καθώς οι βουλευτές της ΝΔ προχώρησαν σε «αντάρτικο» και απείλησαν με καταψήφιση.

Θα προέκυπταν σοβαρές εσωκομματικές συγκρούσεις κατά την ψηφοφορία η οποία θα ήταν ονομαστική (καθώς έτσι ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση) που θα οδηγούσε στην καταψήφισή τους.

Το κλίμα επιβάρυναν και οι ανακοινώσεις των Παμμακεδονικών Ενώσεων​ της Ομογένειας με τις οποίες εξέφρασαν ότι αισθάνονται προδομένες από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη ο οποίος έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ίδιος ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ.Ζάεφ είχε δηλώσει «Kυριάκο σε ευχαριστώ, έδωσες μάχες για εμάς και τις Πρέσπες»

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία της ψηφοφορίας αφήνοντας να φανεί πως υπάρχει σοβαρό ενδοκομματικό πρόβλημα.

Κατά τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι “δεν είναι ορατές” οι συμφωνίες με τα Σκόπια παραπέμποντας την ψήφιση τους κάποτε στο… μέλλον.

Σημειώνεται ότι τα Σκόπια δεν έχουν πραγματοποιήσει τις δικές τους υποχρεώσεις από την ήδη επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών για τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα τρία μνημόνια θα έπρεπε να κυρωθούν στην ελληνική και τη «μακεδονική» γλώσσα πως να βρεθούν επομένως εισηγητές από μια παράταξη που υποτίθεται ήταν ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών (στα λόγια);

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το Μαξίμου. Δυσαρέσκεια η οποία εκφράστηκε μέσα από την υπόθεση της μη άρσης της ασυλίας Πολάκη, αλλά όπως ήδη είχαμε αναφέρει στο pronews.gr δεν θα έμενε εκεί και όπως φάνηκε ετοίμαζαν την κίνησή τους για τις τρεις επαίσχυντες συμφωνίες-μνημόνια με τα Σκόπια.

Τα 2/3 της ΚΟ της ΝΔ είναι οργισμένοι με τα κυβερνητικά πεπραγμένα, πιεζόμενοι από τις τοπικές κοινωνίες και ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Μόνο η απουσία σοβαρού εσωκομματικού πόλου έλξης των αντιδρώντων σώζει αυτή την στιγμή την κατάσταση, αλλά είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί αυτός που θα απαρνηθεί δημοσίως τις επιλογές Μητσοτάκη.

Η κύρωση των συμφωνιών με τα Σκόπια προφανώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους βουλευτές της ΝΔ καθώς ως αξιωματική αντιπολίτευση είχαν καταγγείλει το ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πώς θα ψήφιζαν τώρα συμφωνίες που αποτελούν συνέχεια της επονείδιστης συμφωνίας των Πρεσπών; Είναι τα ίδια άτομα που κατέβαιναν μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους στα συλλαλητήρια.

Η αλήθεια είναι πως η ειρωνική ανάρτηση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου πως η ΝΔ δεν βρίσκει εισηγητή για τις συμφωνίες με τα Σκόπια ήταν πέρα για πέρα αληθινή.

Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή που σημαίνει ότι μπορούν να μπουν στην λίστα μαζί με τις υπόλοιπες που δεν κυρώθηκαν ποτέ

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις διακρατικές συμφωνίες, που έχουν κατατεθεί αφορούν την οικονομική συνεργασία, την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την από κοινού φύλαξη του FIR της γειτονικής χώρας από αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.