ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Lockdown: Η οργή των πολιτών οδηγεί στην «χαλάρωση» των μέτρων από το Σάββατο – Προς άνοιγμα η αγορά τη Δευτέρα

Lockdown: Η οργή των πολιτών οδηγεί στην «χαλάρωση» των μέτρων από το Σάββατο – Προς άνοιγμα η αγορά τη Δευτέρα

Το lockdown δεν έχει καταφέρει σε καμία περίπτωση να περιορίσει τον κορωνοϊό και η οργή των πολιτών για τις αυστηρές και άσκοπες -όπως δείχνουν τα νούμερα- απαγορεύσεις, οδηγούν την κυβέρνηση στην «χαλάρωση» του lockdown ακόμα και από το Σάββατο.

Οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει στου 738, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, η Ελλάδα είναι, όπως αναφέρει το Bloomberg, μία από τις χειρότερες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή η αποτυχία αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα επιτρέποντας ακόμα και από το Σάββατο τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ από Δευτέρα είναι αρκετά πιθανό να ανοίξει και το λιανεμπόριο.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει την Τετάρτη και έχει στο μυαλό της τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως οι πολίτες θέλουν την άμεση χαλάρωση των μέτρων.

Έτσι η εισήγησή της επιτροπής θα δοθεί στην κυβέρνηση άμεσα ώστε να γίνουν άμεσα, την ίδια μέρα, ή την επόμενη (Πέμπτη) οι ανακοινώσεις. Ενώ το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει άμεσα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση επίσης αναμένεται να αποφασίσει την χαλάρωση των μέτρων, διότι υπάρχει βελτίωση του καιρού και άρα οι λοιμώξεις βρίσκονται σε ύφεση, ενώ ταυτόχρονα «ποντάρει» αρκετά στα self test, αν και οι επιστήμονες δείχνουν σκεπτικοί για το κατά πόσο θα βοηθήσουν.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Πρώτες στην σειρά των επερχόμενων ανακοινώσεων είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις οι οποίες αναμένεται να επιτραπούν από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου.

Με δεδομένες τις εικόνες που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τους πολίτες λόγω καιρού να επιλέγουν την βόλτα τους σε παραλιακά μέτωπα γίνεται σαφές πλέον πως το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια του οικείου δήμου δεν μπορεί να λάβει παράταση. Άλλωστε από το πρόσφατο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, κατά κάποιο τρόπο το μέτρο αυτό «δοκιμάστηκε» αφού οι πολίτες μπορούσαν να φύγουν από τα όρια του δήμου τους στέλνοντας 6 στο 13033 με την αιτιολόγηση πως μεταβαίνουν σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Από Δευτέρα το λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα φαίνεται πως καταλήγουν οι επιστήμονες από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και πιθανότατα τα μικρά καταστήματα.

Όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας τους, η λύση του click away, φαίνεται να μην είναι πλέον στο τραπέζι και αυτό που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας να αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων με μόνο περιορισμό από μέρους τους τον αριθμό των πελατών εντός των χώρων βάσει τετραγωνικών. Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Τα σχολεία

Στο φλέγον ζήτημα των σχολείων τώρα, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει γιατί στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχαν συνδέσει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με την διενέργεια των self tests. Η προμήθειά τους λοιπόν θα κρίνει και το πότε τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται πως στο κυβερνητικό επιτελείο θα επιθυμούσαν λιανεμπόριο και σχολεία να επαναλειτουργήσουν μαζί, ωστόσο ειδικά για το δεύτερο, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το πότε τα self tests θα έχουν φτάσει στην χώρα μας. Έτσι, με δεδομένες και κάποιες προτάσεις από τους επιστήμονες πως δεν θα είχε αρνητική επίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά φαίνεται πως το άνοιγμα θα γίνει κλιμακωτά. Έτσι, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, εάν δεν επιλεγεί η 5η Απριλίου τότε θα μετατεθεί για τις 12, ή για τις 8, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάσει την Τετάρτη το πρωί, τότε ακόμα και αν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση γίνουν μία μέρα μετά, θα είναι γνωστό από το ρεπορτάζ το πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.