Κ.Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα έρχονται κυρώσεις σε ανεμβολίαστους – «Θα εμβολιαστείτε όλοι» (βίντεο)

Κ.Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα έρχονται κυρώσεις σε ανεμβολίαστους – «Θα εμβολιαστείτε όλοι» (βίντεο)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου επικεντρώθηκε και πάλι, που αλλού; στα εμβόλια…

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν οι πρώτοι διαχωρισμοί μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, με τους δεύτερους να μετατρέπονται σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς αναμένεται να έχουν σημαντικούς περιορισμούς σε εργασία, διασκέδαση και κοινωνική ζωή.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για τα προνόμια στους εμβολιασμένους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «Λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».

«Στο ζήτημα του κορωνοιού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

Σχετικά με την Τουρκία: «Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

Η απάντηση στην Μέρκελ για τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από την χώρα μας

«Πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Σπουτνικ και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από την χώρα μας σε περιπτώσεις ξένων τουριστών.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ότι αφορά στην μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «Κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα μας. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός. Η μετάλλαξη τύπου Δέλτα αντιμετωπίζεται από τον πλήρη εμβολιασμό».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού

  • Μπορέσαμε να προμηθευτούμε εμβόλια για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας.
  • Έγινε μια συζήτηση για τις μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη Δέλτα και κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Σύμφωνα με εισηγήσεις ECDC η μετάλλαξη αυτή θα είναι η επικρατούσε στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο.
  • Δεν πρέπει να μπουν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες με έντονη παρουσία της μετάλλαξης, υπάρχει μόνο μια απάντηση στην μετάλλαξη αυτή ο εμβολιασμός.
  • Πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια να ενταθεί ο εμβολιασμός.
  • Θέλω να ζητήσει από τους συμπολίτες μας να δουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες. Οσοι έχασαν τη ζωή τους και διασωληνώθηκαν ήταν ανεμβολίαστοι.
  • Συζητήσαμε θέματα οικονομικά σήμερα. Η διευκρίνιση για την πορεία της ευρωζώνης είναι θετική, τη συμμερίζομαι και εγώ αυτή την άποψη και για την Ελλάδα.
  • Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα διανύσαμε μεγάλο δρόμο, όπου γίνεται η έγκριση των προγραμμάτων. Το ελληνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε εκτιμώ ότι τα 4 δισ. θα εκταμιευτούν πολύ γρήγορα. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
  • Έχετε δει τα συμπεράσματα που αφορούν στην Τουρκία ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει με την Τουρκία. Ως προς τα ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για προσφυγικό το ευρωπαϊκό συμβούλιο καλεί την Τουρκία να υποβάλλει τις προτάσεις της.
  • Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στη συνεργασία υπό δύο προϋποθέσεις.
  • Η πρώτη αποτυπώνεται στο λήμμα για τη μετανάστευση, να μην εργαλειοποιείται, είναι απαράβατη γραμμή
  • δεύτερη προϋπόθεση η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης να αποδέχεται επιστροφές από την Ελλάδα.
  • Με αφορμή τα θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία δεν νοείται λύση στο κυπριακό εκτός του πλαισίου της διζωνικής δημοκρατίας. Αποτελεί πάγια θέση του γγ του ΟΗΕ. Δεν τροποποιείται αυτή η προσέγγιση.
  • Συζητήσαμε και θέματα για σχέσεις με τη Ρωσία.
  • Με επιμονή δική μου και Ντράγκι ενισχύσαμε τα συμπεράσματα που αφορούν τη Λιβύη οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 24/12 και τα αποτελέσματα σεβαστά από όλους. Ζητάμε να γίνει πρόοδος στο διάλογο και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι και ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.