ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ο Α.Γεωργιάδης ανακοίνωσε με περηφάνια εργασιακό Μεσαίωνα για τους Έλληνες: «Θα δουλεύουν 57 ώρες την εβδομάδα»!

«Δεν ισχύει ωστόσο ότι θα δουλεύουν 78 ώρες»

Ο Α.Γεωργιάδης ανακοίνωσε με περηφάνια εργασιακό Μεσαίωνα για τους Έλληνες: «Θα δουλεύουν 57 ώρες την εβδομάδα»!

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης παρέθεσε συνέντευξη στην ισπανική El Mundo και αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο χαρακτήρισε ως «φιλεργατικό», ενώ έκανε επίθεση στην Γιολάντα Ντίας, την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης. 

Ο νόμος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εργασιακά έχει σχολιαστεί αρκετά από τα ισπανικά ΜΜΕ, καθώς καταργεί και τυπικά το πενθήμερο και το οκτάωρο, αφού πλέον ένας εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα και 6 ημέρες την εβδομάδα. Όλο αυτό την ώρα που ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο απ’ όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θέλησε να δώσει ορισμένες απαντήσεις, μετά την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή της Ελλάδας από τους Ισπανούς και να υποστηρίξει ότι ο νόμος του… είναι κάτι «καλό» για τους εργαζόμενους. 

«Ο νόμος μας έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους εργαζομένους μας να βρουν πιο εύκολα δουλειά και να αυξήσουν τα έσοδά μας. Θέλουμε τα εργατικά μας χέρια να συμφωνούν με τις εταιρείες και να δουλεύουν περισσότερες ώρες, αν το θέλουν. Για παράδειγμα, πριν απ’ αυτόν το νόμο μπορούσαν να εργαστούν πέντε ημέρες της εβδομάδα, τώρα τους δίνουμε το δικαίωμα να εργαστούν μια παραπάνω ημέρα», είπε αρχικά ο υπουργός Εργασίας.

«Ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να πλήξει την παραοικονομία. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να βγάζει περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να το κάνει με νόμιμο τρόπο, έτσι έπρεπε να δουλεύει “μαύρα”. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να τους δώσουμε κίνητρο για να δουλεύουν παραπάνω με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν με αυτό τον τρόπο μια εταιρεία μπορεί να υποχρεώσει έναν εργαζόμενο να δουλέψει 78 ώρες ο υπουργός είπε: «Όχι, με αυτό το νόμο κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να δουλέψει πάνω από πέντε ημέρες. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι επιτρέπει στον εργοδότη να συνεννοηθεί με τον εργαζόμενο για το αν θέλει να δουλέψει το Σάββατο ή την Κυριακή, αλλά δεν μπορεί να τον τιμωρήσει αν αρνηθεί αυτή την πρόταση.  Ο νόμος επιτρέπει αυτού του τύπου την εργασία μόνο αν έχουν συμφωνήσει από πριν και οι δύο πλευρές». 

Βεβαίως ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλλον δεν γνωρίζει ότι αν ο εργοδότης θέλει ο εργαζόμενος να δουλεύει παραπάνω είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί ένας εργαζόμενος.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε ξανά τον Α.Γεωργιάδη αν τελικά με αυτό το νόμο οι Έλληνες εργαζόμενοι θα εργάζονται 78 (!) ώρες την εβδομάδα, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται… έως 57 ώρες την εβδομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το μέγιστο που μπορεί να εργαστεί ένας εργαζόμενος θα είναι 49 ώρες, αν εργάζεται πέντε ημέρες την εβδομάδα και άλλες οκτώ αν δουλεύει και το Σάββατο. Αυτό θα αυξήσει τις ώρες εργασίας σε 57 ώρες την εβδομάδα, το μέγιστο. Έτσι οι 78 ώρες δεν βρίσκονται στο τραπέζι, σε καμία περίπτωση». 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.