Θ.Πλεύρης: «Ανοιχτό ενδεχόμενο για λήψη μέτρων για τον Covid αν πιεστεί το σύστημα»

«Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες»

Θ.Πλεύρης: «Ανοιχτό ενδεχόμενο για λήψη μέτρων για τον Covid αν πιεστεί το σύστημα»

Για την τέταρτη δόση για την οποία η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα, Δευτέρα, την αύξηση των κρουσμάτων και τη λήψη νέων μέτρων μίλησε ο Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών λέει, ότι για άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς επίσης και για τις κατηγορίες των ομάδων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

«Από εκεί και πέρα στον γενικό πληθυσμό για άνω των 30, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν με μία πλήρη σαφήνεια το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα», τόνισε ο υπουργός Υγείας και επιπρόσθετα επισήμανε ότι, «αν είσαι άνω των 60 ή αν είσαι ευάλωτη ομάδα προφανέστατα για τη νόσηση είναι προς όφελός σου να εμβολιαστείς και υπάρχει σύσταση».

«Αν τώρα δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι απλώς στην ηλικιακή ομάδα 30-59 βάσει ακριβώς των συνθηκών, ενδεχομένως και πότε εμβολιάστηκες και πότε έκανες την τρίτη δόση και αν έχεις νοσήσει, σε όλα αυτά σε συνεννόηση με το γιατρό σου θα παρθεί η απόφαση που δεν είναι σύσταση της Επιτροπής υπό την έννοια ότι έχει το όφελος το οποίο έχει στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες, αλλά εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας».

Πλεύρης: Πιθανότητα λήψης νέων μέτρων

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ευελπιστεί από το Σεπτέμβριο, επειδή τρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες αυτή τη στιγμή που μιλάμε με βάση τις μεταλλάξεις και τις υπομεταλλάξεις οι οποίες υπάρχουν, να υπάρχει μία επικαιροποίηση του εμβολίου, κατά τέτοιο τρόπο που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και στις υποπαραλλαγές.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «Πρώτα από όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κορωνοϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας».

Ο υπουργός ανέφερε πως στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όρια το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες.

«Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εάν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές», ανέφερε ο ίδιος.

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ανέφερε ότι αυτό που έχει καταργηθεί δεν είναι η χρήση της αλλά το διοικητικό πρόστιμο, καθώς «δεν μπορούν οι κοινωνίες να λειτουργούν συνεχώς υπό διοικητικά μέτρα». Συνέστησε στους πολίτες όπου υπάρχει συγχρωτισμός ειδικά σε κλειστούς χώρους να φορά προστατευτική μάσκα.

Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες τόνισε ο Πλεύρης

Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορεί να πιεστούν οι απλές κλίνες, δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και υπ’ αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση συνύπαρξης με την πανδημία, όχι από άποψη επιλογής, αλλά έτσι γίνεται όταν έχουν γίνει πολύ μεταδοτικές οι μεταλλάξεις», πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που πέταξε τις μάσκες, έναν και δύο μήνες μετά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.