Ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των funds, των servicers και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θεσπίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας τους νόμους 4354/2015 για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και τη μεταβίβαση δανείων σε funds, 4472/2017 για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς και τους νόμους 4346/2015 και 4549/2018 για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Η ιστορία των funds, των servicers και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει νόμους, έχει ημερομηνίες και, κυρίως, έχει την προσωπική του υπογραφή», ανέφερε, απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.
Επικαλούμενος στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι τον Μάρτιο του 2019 είχαν μεταφερθεί σε funds δανειακές απαιτήσεις ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ.
Σχολίασε, μάλιστα, τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε αρχικά αναφέρει ότι δεν μεταφέρθηκε ούτε ένα ευρώ σε funds επί διακυβέρνησής του, ενώ στη συνέχεια έγινε αναφορά σε στεγαστικά δάνεια ύψους 375 εκατ. ευρώ.
«Από το «ούτε ένα ευρώ», μετά από μια συνεδρίαση, πήγαμε στα 375 εκατομμύρια ευρώ! Μια πρόοδος είναι κι αυτή. Μένει λίγη διαδρομή για να φτάσουμε στα υπόλοιπα 17,5 δισεκατομμύρια τα οποία πρέπει επίσης να καλυφθούν», είπε.
Το μήνυμα στους δανειολήπτες και το άρθρο 23
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα για χιλιάδες οφειλέτες, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο προβλέπει περισσότερες δυνατότητες ρύθμισης και αυστηρότερη εποπτεία των servicers.
«Υπόλογοι είμαστε απέναντι στους ευάλωτους οφειλέτες», τόνισε, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις διατάξεις.
Αναφερόμενος στα πρόστιμα, σημείωσε ότι μπορούν να φτάσουν έως τις 500.000 ευρώ ανά δανειολήπτη και τα 5 εκατ. ευρώ για παραβιάσεις του εποπτικού πλαισίου.
Για το άρθρο 23, τα επίμαχα εδάφια του οποίου αποσύρθηκαν μετά τις αντιδράσεις, υποστήριξε ότι δεν καταργούνταν η δικαστική προστασία και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι οικοδόμησε την κριτική της πάνω σε λανθασμένες εντυπώσεις.
Η αντιπαράθεση με Ανδρουλάκη
Η συζήτηση εξελίχθηκε σε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Ο υπουργός σχολίασε τις προτάσεις του κόμματος για τους δανειολήπτες, λέγοντας: «Εντάξει υπάρχει ο Τσίπρας. Μην γίνεστε Λαφαζάνης για να τους βγείτε απ’ τα αριστερά».
Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Γίναμε και Λαφαζάνηδες σήμερα; Μάλιστα. Θυμηθείτε ποιοι πήγαν να σπρώξουν την Ελλάδα στη δραχμή και θα δείτε ότι δεν ήμασταν εμείς αυτοί. Έχουμε θεσμική μνήμη».
Παρά την αντιπαράθεση, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα στηρίξει συγκεκριμένες κυβερνητικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων το σταθερό επιτόκιο 3% στον εξωδικαστικό μηχανισμό και την αυστηροποίηση του πλαισίου για τα funds. Ο κ. Πιερρακάκης χαιρέτισε τη στήριξη, ζητώντας ευρύτερη συναίνεση.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση άφησε για χρόνια απροστάτευτους τους δανειολήπτες, επικαλούμενος την αύξηση των πλειστηριασμών από περίπου 4.500 το 2021 σε 25.500 το 2025.

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.