ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης νησιών ανακοινώνει σήμερα από το Our Ocean Conference ο Κ.Μητσοτάκης

Πριν από λίγο καιρό, το ελληνικό σχέδιο πήρε πράσινο φως από την DG Clima της Κομισιόν

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης νησιών ανακοινώνει σήμερα από το Our Ocean Conference ο Κ.Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από το Our Ocean Conference την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

Πρόκειται για ένα mega project που δουλεύεται εδώ και πολύ καιρό στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στόχο έχει να «πρασινίσει» τα νησιά. Πριν από λίγο καιρό, το ελληνικό σχέδιο πήρε πράσινο φως από την DG Clima της Κομισιόν.

Η ιδέα είναι σχετικά απλή: η χώρα μας ζητά από την Κομισιόν να δημοπρατήσει περίπου 25 εκατ. αδιάθετα δικαιώματα ρύπων, τα οποία υπολογίζονται σε μια αξία μεταξύ 1,8 και 2 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν για δράσεις, ώστε τα ελληνικά νησιά να «πρασινίσουν». Δε τίθεται ζήτημα πιλοτικής εφαρμογής σε κάποιο νησί, αλλά για οριζόντια εφαρμογή με δράσεις για όλον τον νησιωτικό χάρτη.

Ορισμένες δράσεις που μπορούν να στηριχτούν με πόρους του Ταμείου είναι η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου στα νησιά που δεν συνδέονται με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας, με αλλαγή του μείγματος παραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας. Θα υπάρχουν και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα νησιά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ταμείο έχει συσταθεί ως νομικό πρόσωπο εδώ και κάποια χρόνια, συγκεκριμένα από το 2021, πλην όμως εκκρεμούσε το ευρωπαϊκό πράσινο φως, το οποίο και τώρα δίνεται. Η χώρα καταθέτει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και οι εκταμιεύσεις θα γίνονται βάσει αυτού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.