ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Όλες οι οικονομικές εξαγγελίες του Κ.Μητσοτάκη στις Προγραμματικές Δηλώσεις

Αυξήσεις στο Δημόσιο -Παράταση Μarket Pass -Επίδομα στους νέους

Όλες οι οικονομικές εξαγγελίες του Κ.Μητσοτάκη στις Προγραμματικές Δηλώσεις

Παροχές για πολλά κοινωνικά στρώματα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους από την 1/1/2024 οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο μισθολόγιο και παράλληλα αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 20 έως 50 ευρώ, καθώς και αυξήσεις στο επίδομα θέσεων ευθύνης.

Τονίζοντας ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επεκτείνεται το market pass για τους επόμενους μήνες, ενώ με αρχή τον Σεπτέμβριο καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο για κάθε νέο που θα γίνεται 18 ετών το youth pass των 150 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά θα λαμβάνουν κάθε χρόνο εφάπαξ ενίσχυση, ενώ θα δοθεί και αύξηση σε όλες τις συντάξεις το 2024.

Ανακοίνωσε ότι άμεσα νομοθετείται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, αλλά και η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα ασφαλίζονται. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ να βρεθούν 180 βουλευτές ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα έχει ψηφισθεί έως το τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει αρκετές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τόνισε o κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός, μαζί με τις παροχές προς τους πολίτες ανακοίνωσε και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα εξήγγειλε:

— Από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ.

— Την επέκταση και τους επόμενους μήνες του market pass.

— Μόνιμο μέτρο το youth pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο 18 ετών. Θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

— Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο.

— Απαλλαγή από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

— Συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση όσων πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου.

— Οσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%.

— Στην 4ετία ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ.

— Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στα ακίνητα που ασφαλίζονται.

— Νέα ετήσια αύξηση συντάξεων από 1/1/24 που θα ξεπερνά το 3%.

— Σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%., σταδιακά κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ολα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη.

— 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

— Eπέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλα τα βασικά νοσήματα και σε ιδιωτικές δομές.

— Δημιουργία 180 πρότυπων και πειραματικών σχολείων έως το 2027.

— Πρόγραμμα κατάρτισης  100.000 ατόμων για θέσεις τεχνολογίας.

— Μεταρρύθμιση του άρθρου 16 ώστε να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να σπάσει, επιτέλους, όπως υποστήριξε το κρατικό μονοπώλιο στην παιδεία.

— Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το υπερταμείο που τις είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επτά οικονομικοί στόχοι της τετραετίας
Παράλληλα ο πρωθυπουργός, έθεσε και τους επτά οικονομικούς στόχους  της τετραετίας, σημειώνοντας:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους
Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου
Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας
Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027
Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία
Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ
Μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.