ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η ΝΔ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ανύπαρκτη έρευνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να αποκτήσει εκλογικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης «άδειασε» τον Α.Σκέρτσο

Η ΝΔ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ανύπαρκτη έρευνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να αποκτήσει εκλογικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικός σάλος έχει προκληθεί από την ενέργεια του  κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου να παρουσιάσει ως «αυθεντικό», έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) δηλ. της υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με βάση το οποίο «κοστολογούνταν» το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο παρουσιάζονταν μία κρατική υπηρεσία να «δουλεύει» για το κόμμα της ΝΔ, ενώ αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε μία ενέργεια που στηρίζεται κατεξοχήν σε ψευδή δήλωση!

Ανέλαβε να δώσει απαντήσεις ο πολιτικός προϊστάμενος του ΓΛΚ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και τα πράγματα μάλλον έγιναν χειρότερα καθώς με την απάντηση που έδωσε ο κ. Σκυλακάκης, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο, που να κοστολογεί τα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξάλλου δεν είναι στις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών η αξιολόγηση των εκλογικών προγραμμάτων, που παρουσιάζουν τα κόμματα.

Ο κ. Σκυλακάκης δηλώνει ότι «η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Από τα λεγόμενα του κ. Σκυλακάκη, συνάγεται ότι δεν υπάρχει «έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», όπως διατυμπάνιζε ο κ. Σκέρτσος για να προσδώσει θεσμική αξιοπιστία στους ισχυρισμούς του, αλλά προκύπτει ότι κάποιος ή κάποιοι – προφανώς κομματικά στελέχη της ΝΔ – συνέλεξαν στοιχεία από τις επίσημες πηγές (Κρατικός Προϋπολογισμός), έκαναν τους δικούς τους υπολογισμούς, με το δικό τους τρόπο και διαμόρφωσαν έναν πίνακα με οικονομικά μεγέθη, τον οποίο περιφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα τηλεοπτικά πάνελ, δίνοντάς του ένα δήθεν «αντικειμενικό, τεχνοκρατικό» μανδύα.

Πρόκειται δηλαδή για fake news, με «μανδύα» δήθεν οικονομικής «αυθεντίας» όπως του Γενικού Λογιστηρίου.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα των δηλώσεων Σκέρτσου αλλά και του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκυλακάκης μπερδεύει, προφανώς σκόπιμα, δύο διαφορετικά πράγματα:

Από τη μία την ποσοτικοποίηση που οφείλει να κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, επί των προτάσεων νόμου που καταθέτουν τα κόμματα στη Βουλή.

Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από αυτή την έκθεση ποσοτικοποίησης, ώστε να αξιολογηθεί με βάση και το εάν είναι συμβατή με τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται τη συγκεκριμένη περίοδο.

Και από την άλλη τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, που όμως έχουν μία άλλη λογική, καθώς αφορούν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

Και ούτε το ΓΛΚ, ούτε η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής έχουν κάποια αρμοδιότητα να εξετάσουν και το κυριότερο, δεν επιτρέπεται να το κάνουν.

Για να στρέψει αλλού τη συζήτηση και όχι στην ιδιότυπη στρεψοδικία, που επιχείρησε ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνει ότι έχει ζητήσει από την Κυριακή (σημείωση: μετά το «έγγραφο» του κυβερνητικού εκπροσώπου), «να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση, στην οποία να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά, με βάση όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναμένω την ανταπόκριση».

Η νεφελώδης πρόταση για δημόσια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων έρχεται πάντως προφανώς για να διασκεδαστεί το fake news Σκέρτσου.

Αναλυτικά η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη:

«Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνω τα ακόλουθα:

(α) Η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

(β) Η ποσοτικοποίηση είναι εύκολα επαληθεύσιμη, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στους Πίνακες του Προϋπολογισμού 2023, ο οποίος είναι δημόσια διαθέσιμος.

(γ) Τόσα χρόνια η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, με στοιχεία που παρέχουν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ποσοτικοποιεί επιτυχημένα όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται, καθώς και, σε πλείστες περιπτώσεις, προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που τίθενται στον δημόσιο διάλογο ή υποβάλλονται με τη μορφή σχεδίου νόμου.

(δ) Προκύπτει τεράστια απόσταση στην ποσοτικοποίηση που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (5,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος) και την ποσοτικοποίηση που προκύπτει με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού (21 δισ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικά μέτρα και 9 δισ. ευρώ αύξηση δαπανών υγείας και παιδείας). Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τα ακόλουθα 7 μέτρα: μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση ΕΦΚ, αύξηση μισθών 10% στο Δημόσιο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αφορολόγητο 10.000 ευρώ, επιστροφή αναδρομικών σε 3 δόσεις, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, ανέρχονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ ετησίως.

(ε) Έχω ζητήσει από την Κυριακή να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση, στην οποία να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά, με βάση όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναμένω την ανταπόκριση. Θα ήταν μεγάλη πρόοδος αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή».

Το χρονικό

Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει πρόγραμμα που κοστίζει σχεδόν όσο ένα μνημόνιο.

Μάλιστα ενέπλεξαν έναν κρατικό θεσμό, όπως είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) σύμφωνα με το οποίο -όπως υποστηρίζουν- αξιολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, ο οπ{οίος (μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά) ισχυρίστηκε ότι το ΓΛΚ κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το έβγαλε πως κοστίζει 83 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 20-21 δισ. ευρώ τον χρόνο (σε μια τετραετία).

Μάλιστα, παρουσίασε και έγγραφο, το οποίο ωστόσο δεν φέρεται να έχει υπογραφές και σφραγίδες από το ΓΛΚ. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.