Το Ποτάμι… θα ρέει στα Σκόπια: Με «ψήφο κατά συνείδηση» απελευθερώνεται ο Σ.Θεοδωράκης να εκχωρήσει την Μακεδονία

Το Ποτάμι… θα ρέει στα Σκόπια: Με «ψήφο κατά συνείδηση» απελευθερώνεται ο Σ.Θεοδωράκης να εκχωρήσει την Μακεδονία

(Ανανέωση 21.30) Να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατέληξαν η κοινοβουλευτική ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού. Στη συνεδρίαση (που δεν ήταν παρών ο Σπύρος Λυκούδης) αποφασίσθηκε επίσης ότι δεν θα αποχωρήσει κανένας από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ καταγγέλθηκε ως πολιτικά ανήθικη η στάση του Σπύρου Δανέλλη.

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσουν πιθανότατα Θεοδωράκης και Μαυρωτάς, όχι Αμυράς και Ψαριανός οι οποίοι ωστόσο δεν έβαλαν θέμα αποχώρησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο Σπ. Λυκούδης είναι συνεργαζόμενος και δεν μετείχε στη συνεδρίαση.

Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου

Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.

Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.

Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.

Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κινήματος.

Νωρίτερα, πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης είχε δηλώσει προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματός του. «Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, με όχι και κραυγές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα ».

Η δήλωση ερμηνεύθηκε ως κατ’ αρχήν “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Προσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, πρόσθεσε «τα πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή. Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις στελεχών μας και του κόσμου. Δεν ειμαστε με αυτους που κυβερνούν αλλα ουτε θα γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση», είπε.


«Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, με όχι και κραυγές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα ».

Αυτή τη δήλωση έκανε εισερχόμενος στα γραφεία του κόμματός του για την κρίσιμη κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Σταύρος Θεοδωράκης προαναγγέλοντας το “ναι” στην εκχώρηση της Μακεδονίας.

Όπως πρόσθεσε ο κ.Θεοδωράκης «τα πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή. Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις στελεχών μας και του κόσμου. Δεν ειμαστε με αυτους που κυβερνούν αλλα ουτε θα γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση», είπε.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τη στάση του Ποταμιού στη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει πλέον χωριστεί σε τρία διαφορετικά κομμάτια, με αφορμή την στάση που θα κρατήσουν οι πέντε βουλευτές στην διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς θεωρούν την συμφωνία θετική και εμφανίζονται πρόθυμοι να την υπερψηφίσουν. Άλλωστε ο κ. Θεοδωράκης κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να συγχέεται η ψήφος στη Συμφωνία με στήριξη προς την κυβέρνηση, προσθέτοντας πως όσοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει οπωσδήποτε να ψηφίσουν και τη Συμφωνία. Πάντως και οι δύο επιθυμούν να βρουν έναν ξεκάθαρο τρόπο με τον οποίο θα δείξουν τη διαφωνία τους με την κυβέρνηση, στηρίζοντας τη συμφωνία, με την αποχή να είναι ένας από αυτούς.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι καταψηφίζουν τη Συμφωνία. Τα δύο στελέχη, τα οποία φέρονται να φλερτάρουν με την συνεργασία τους με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, εμφανίζονται αμετακίνητα στη θέση τους από την πρώτη στιγμή, έχοντας ξεκαθαρίσει ήδη για τις προθέσεις τους τα υπόλοιπα μέλη του Ποταμιού.

Ωστόσο, με δηλώσεις του την Πέμπτη, ο κ. Ψαριανός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και την αποχώρησή του από το Ποτάμι σε περίπτωση που το κόμμα επιλέξει «να κάνει τα ρεπό του Κώστα Ζουράρι» στην κυβερνητική πλειοψηφία στο θέμα της Συμφωνίας.

Μάλιστα, ο κ. Ψαριανός σε δηλώσεις του κατηγόρησε την ηγεσία του Ποταμιού πως στο παρελθόν έχει αποφασίσει να κινηθεί κόντρα στις συμβουλές του, πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Όπως ανέφερε, δεν θα δεχθεί πλέον να υποχωρήσει μπροστά σε ένα νέο λάθος το οποίο θα οδηγήσει στον πολιτικό αφανισμό το κόμμα.

Ενδιάμεση θέση φέρεται να εκφράζει ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος επιμένει να συνδέει τη ψήφο του με το πολιτικό πλαίσιο. Ο κ. Λυκούδης θα απουσιάζει από την απογευματινή συνεδρίαση, καθώς θα προεδρεύει στην Ολομέλεια της Βουλής. Την Παρασκευή στις 5 μ.μ. θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της Κίνησης των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς με θέμα τη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.