Κ.Μητσοτάκης: Τα εμβόλια διχάζουν αλλά οι ΛΟΑΤΚΙ μας ενώνουν

Κ.Μητσοτάκης: Τα εμβόλια διχάζουν αλλά οι ΛΟΑΤΚΙ μας ενώνουν

Την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωναν τα «προνόμια» σε εμβολιασμένους και έκοβαν την Ελλάδα «στα δύο» ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε το πρωί της Τρίτης την έκθεση της Επιτροπής και ευχαρίστησε τον Πρόεδρό της, Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο, και τα μέλη της.

Αυτό που μας προκαλεί όμως εντύπωση είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης, καθώς υποστήριξε πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα «δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της», προσθέτοντας ότι «ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός. Και για αυτό και η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη». (Κάτι για το οποίο δεν διαφωνούμε αλλά…)

Αυτό… την ώρα που απαγορεύει σε μη εμβολιασμένους να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μάλλον ο πρωθυπουργός ξεχνάει πως και ο ίδιος με δηλώσεις τους έχει διαχωρίσει τους πολίτες σε «ψεκασμένους» (όπως είχε πει σε διάγγελμα του όσους είναι σκεπτικοί απέναντι στον εμβολιασμό) και «εκλεκτούς» πολίτες που πρέπει να επιβραβευθούν γιατί εμβολιάστηκαν (δίνει 150 ευρώ σε νέους που θα κάνουν το εμβόλιο).

Άλλωστε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει εδώ και καιρό τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, καθώς έχει δηλωμένο γκέι υφυπουργό Πολιτισμού, ο λόγος για τον Νίκο Γιατρομανωλάκη, ο οποίος πρόσφατα συμπεριλήφθη στην ετήσια λίστα του NBC με τα 30 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ξεχώρισαν διεθνώς.

Από την πλευρά του, ο κ. Σισιλιάνος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση ακολουθεί «τη δομή της αντίστοιχης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΛΟΑΤΚΙ+, 2020 – 2025».

Πρόσθεσε δε, ότι πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή «άπτονται της αρχής της ισονομίας, της ισοπολιτείας και του κράτους δικαίου». Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε πως «προσπαθήσαμε να είμαστε ρεαλιστές, να λαμβάνουμε υπόψιν την κοινωνία του σήμερα αλλά συγχρόνως να προτείνουμε και ορισμένες τομές».

Η έκθεση αποτελεί οδικό χάρτη με κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας, αξιοποιώντας τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος.

Από την πλευρά της Επιτροπής, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής της Νομικής του Σχολής ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς και τα μέλη της: Η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Κατερίνα Φουντεδάκη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ταυτότητας φύλου, Μαρίνα Γαλανού, η Πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ», Στέλλα Μπελιά, και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καραμπαΐρης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής και παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Πρόδρομος Πύρρος.

Στα βήματα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συστήθηκε τον Μάρτιο επιτροπή για τη σύνταξη της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο. Η έκθεση της επιτροπής δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη με τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικών που στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας. Ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη δομή της πενταετούς ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ 2020-2025. Καταγράφει τα θεσμικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αλλά και τα ζητήματα που θα έπρεπε να επιλυθούν.

H Εθνική Στρατηγική

Οι προτάσεις της εθνικής στρατηγικής αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) που υφίστανται έφηβοι λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού μέχρι την ανάγκη επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και από διακρίσεις στον χώρο της εργασίας μέχρι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ σε δημόσιους χώρους. Για όλες τις προτάσεις μελετήθηκαν πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υιοθετήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές. Φυσικά, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την ισότητα δεν θα μπορούσε να μην τεθεί και το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο, δεδομένου μάλιστα ότι όλες σχεδόν οι χώρες της δυτικής Ευρώπης αλλά και οι περισσότερες του δυτικού κόσμου έχουν προχωρήσει ήδη σε αυτό το βήμα.

Τα επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός δίνουν μεγάλη έμφαση στα ζητήματα διακρίσεων. Όπως άλλωστε αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους 15 Ευρωπαίους ηγέτες προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «το μίσος, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην Ένωσή μας. Γι’ αυτό, σήμερα και κάθε μέρα, υποστηρίζουμε την διαφορετικότητα και την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, έτσι ώστε οι μελλοντικές μας γενιές να μπορούν να μεγαλώσουν σε μια Ευρώπη ισότητας και σεβασμού».

Είναι, συνεπώς, αυτονόητο πως η κυβέρνηση θα μελετήσει σε βάθος την έκθεση και θα φροντίσει για την περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων και την υλοποίηση όσων είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

Οι εργασίες της επιτροπής

Η επιτροπή εργάστηκε εντατικά επί ένα τρίμηνο με συνεχείς τηλεδιασκέψεις για τη σύνταξη της έκθεσης, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί με εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα οικογενειακού και δημοσίου δικαίου, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών καθώς και στελέχη της κυβέρνησης. Ακόμη, στις εργασίες της κλήθηκαν να συνδράμουν εκπρόσωποι διεθνών και εγχώριων φορέων όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ειδικότερα, για θέματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, διοργανώθηκε ειδική τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων από συναρμόδια Υπουργεία και την κατάθεση εξειδικευμένων προτάσεων. Τέλος, στην επιτροπή συμβουλευτικό ρόλο είχε και ο κ. Silvan Agius, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Ισότητας, αρμόδιος για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+. ΄Όπως και σε ανάλογα κείμενα, η έκθεση είναι προϊόν σύνθεσης των απόψεων των μελών της Επιτροπής και δεν εκφράζει κατ’ ανάγκην όλες τις ειδικότερες ιδέες και απόψεις κάθε μέλους της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.