ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψήφιοι για την προεδρία θα είναι πολλοί αλλά αυτοί που θα την διεκδικήσουν θα είναι μόνο δύο

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψήφιοι για την προεδρία θα είναι πολλοί αλλά αυτοί που θα την διεκδικήσουν θα είναι μόνο δύο

Η παραίτηση του Α.Τσίπρα άνοιξε τον δρόμο σε άλλους για να διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Αχτσιόγλου, θεωρείται δεδομένο πως θα είναι υποψήφια άλλωστε το όνομά της έπαιζε εδώ και καιρό ως πιθανής διαδόχου.

Την επιθυμία της να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος την έχει εκφράσει στο περιβάλλον της και η Ρένα Δούρου, υποστηριζόμενη κυρίως από προεδρικούς κύκλους.

Επίσης, έχει δείξει ενδιαφέρον και ο Αλέξης Χαρίτσης ένα αρκετά ικανό στέλεχος με επαφές και με επιχειρηματίες και σοβαρά think tanks. Είναι πιο πολύ ένας αριστερός του «σαλονιού» ή καλύτερα ένας πολιτικός του «αριστερού σαλονιού».

Επίσης, ένα άτομο το οποίο ακούγεται πολύ, λόγω του ιστορικού ονόματός του είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ένα νέο στέλεχος, γιος του αδικοχαμένου καθηγητή.

Μόνο για το όνομα που κουβαλάει θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος.

Τέλος, εμφανίστηκε, θεωρητικά τουλάχιστον, και πιθανή υποψηφιότητά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Δύο είναι ωστόσο οι σοβαροί διεκδικητές:

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος ακόμα δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του, αλλά ακούγεται το όνομα του σχεδόν από την στιγμή που ανακοίνωσε την παραίτηση του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Έφη Αχτσιόγλου στηρίζεται πολύ από την Ομπρέλα και, κυρίως, έχει πολύ καλές σχέσεις με την ομάδα των 53+ του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Είναι οι πιο αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.
Αντιθέτως, η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει και τόσο καλές σχέσεις με τους «προεδρικούς» ενώ οι πασοκογενείς (π.χ Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Κασσιμάτη κ.α) έχουν αρκετές αποστάσεις από αυτήν.

Η σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο – που είναι δυνατό στέλεχος στη Α’ Αθήνας-  ενδυνάμωσε ακόμα περισσότερο τις προοπτικές της.

Η Έφη Αχτσιόγλου έχει και κάτι άλλο που λείπει στα αριστερά στελέχη. Ξέρει πως να μιλάει με σοβαρότητα χωρίς αριστερές κορώνες, οπότε μπορεί να διεισδύσει στην ελληνική κοινωνία.

Ήταν και πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος από μόνος του δεν μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο γι’ αυτό και θεώρησε ότι μπορεί να τον εκφράσει.

Ένα άλλο στοιχείο που θα την βοηθούσε να γίνει πρόεδρος είναι το γεγονός ότι είναι γυναίκα.

Θεωρητικά θα μπορούσε κάποια στιγμή να είναι και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Τα τελευταία 24ωρα όμως προβάλει ως  φαβορί στην κούρσα της διαδοχής και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο Διευθυντής του think tank Έτερον είναι ένα πρόσωπο που έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο ατού του είναι ότι είναι άφθαρτος. Μπορεί για λίγο να έπαιξε το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου το 2015, όμως, θα μπορούσε στην θητεία 2015-2019 να ήταν υπουργός αλλά προτίμησε να φύγει τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι από τους λίγους ιδεολόγους αριστερούς που δεν υπέγραψαν και δεν εφάρμοσαν μνημόνια και αυτά μετράνε στους αριστερούς ψηφοφόρους.

Ενώ η Έφη Αχτσιόγλου ήταν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την στιγμή που ψηφίζονταν πολύ σκληρά μνημονιακά μέτρα.

Όπως οι ομαδικές απολύσεις, όπως η εφαρμογή των μεγάλων περικοπών στις συντάξεις και του ΕΚΑΣ, όπως η συνένωση των ασφαλιστικών φορέων σε ένα φορέα που δημιούργησε χάος στην έκδοση των συντάξεων.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποφάσισε να απέχει από την κυβέρνηση Τσίπρα και δεν έφυγε με φωνές και απειλές.

Είναι καταρτισμένος, ειδικά στα οικονομικά θέματα και έχει παντρευτεί την κεντρική παρουσιάστρια του Μega Ράνια Τζίμα η οποία έχει αρκετούς υποστηρικτές επειδή έκανε σκληρές ερωτήσεις απέναντι στα κυβερνητικά στελέχη και δεν χαρίστηκε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ακούγεται ότι τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη θα τον ήθελε στην προεδρία του κόμματος και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως και να έχει ο Γ.Σακελλαρίδης και η Έφη Αχτσιόγλου, είναι οι δύο υποψήφιοι που φαίνεται διαθέτουν τις καλύτερες προοπτικές να κερδίσουν την προεδρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.