ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το «Μένουμε Όρθιοι» – Οι προτάσεις του κόμματος για τον κορωνοϊό (βίντεο)

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το «Μένουμε Όρθιοι» – Οι προτάσεις του κόμματος για τον κορωνοϊό (βίντεο)

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο άμεσων παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας που πλήττεται αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυτά είναι τα μέτρα που θα λάμβανε το κόμμα του εάν βρισκόταν στην κυβέρνηση.

«Είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας. Μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες εάν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις οικονομικές εξελίξεις αμήχανα, άτολμα, αποσπασματικά, εάν δεν λάβουμε τις πρωτοβουλίες θωράκισης της ελληνικής οικονομίας» ήταν τα λόγια του.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τον τίτλο “Μένουμε Όρθιοι” και περιλαμβάνει δέσμη δραστικών μέτρων «που θα υλοποιούσαμε δίχως δεύτερη σκέψη» όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Κατά τον ίδιο, η χώρα μας αυτή τη στιγμή, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση της κρίσης, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες.

«Το πλεονέκτημα αυτό είναι το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και που τόσο πολύ μας λοιδορήσανε για αυτό, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Η χρηστή διαχείριση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο μας έβγαλε από τα μνημόνια, αλλά φρόντισε να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας σε περίπτωση κρίσης, για να μη ξανακυλήσουμε ποτέ σε αυτά. Και να που τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση κρίσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση γιατί έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον εξωτερικό της δανεισμό, γιατί έχει περίπου 10% του ΑΕΠ, σε απόθεμα ασφαλείας, απ΄ όπου μπορεί να αντλήσει για τις ανάγκες της. Ένα απόθεμα που μας επιτρέπει να στηρίξουμε άμεσα την οικονομία και την κοινωνία, με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο, χωρίς να να μπούμε σε περιπέτειες με το δημόσιο χρέος μας».

Οι 3 αλληλένδετοι άξονες

Η πρόταση στηρίζεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες. Την ποσότητα των παρεμβάσεων, την ποιότητα των παρεμβάσεων και τον χρόνο υλοποίησής τους.

– Σε ό,τι αφορά τη ποσότητα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι πόροι περίπου 20 δις από το “μαξιλάρι” και άλλοι τόσοι περίπου από σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ενώ είναι στη διάθεση των τραπεζών πρόγραμμα ρευστότητας ύψους 12 δις από την ΕΚΤ.

«Σε αυτή λοιπόν τη συνθήκη κρίνουμε σκόπιμο ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνων, ύψους 26 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δις πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δις ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων» όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στα μέτρα αυτά, συνέχισε, δεν υπολογίζονται προφανώς οι αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πράγμα που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει πλασματικά το μέγεθος του πακέτου της.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα, για 6 τουλάχιστον, θα ανασταλούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές υποχρεώσεις».

– Σε ότι αφορά τη ποιότητα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο στόχο την διατήρηση της απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Την διατήρηση δηλαδή του μισθού των ήδη εργαζομένων στα επίπεδα του Φλεβάρη του 2020, καθώς και των σχέσεων εργασίας όπως ήταν διαμορφωμένες πριν την έναρξη της κρίσης. Σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο που σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί και το οποίο αποσκοπεί σε μια εκ βάθρων και εκ νέου αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων. Με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση που μειώνει το μισθό κατά 50%» είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– Σε ότι δε αφορά το χρόνο, αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρόγραμμα “Μένουμε όρθιοι” είναι ένα πακέτο εμπροσθοβαρές με προφανή στόχο να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις μιας έκτακτης μη δομικής συνθήκης, η οποία αν αφεθεί στην αυθόρμητη κίνηση της αγοράς και της οικονομίας, θα παράξει τάσεις που στη συνέχεια δεν θα μπορούν να ανατραπούν. Αν οι όποιες παρεμβάσεις δεν είναι εμπροσθοβαρείς αλλά ακολουθήσουν τη λογική “του βλέποντας και κάνοντας” που επιλέγει η κυβέρνηση, οι συνέπειες θα είναι δραματικές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ακούω κάποιους να συμβουλεύουν τη κυβέρνηση να μη κινηθεί προληπτικά. Να μη παρέμβει τώρα και να κρατήσει απόθεμα για μετά. Είναι η ίδια λογική, μεταφρασμένη στην οικονομία, της ανοσίας αγέλης, που κάποιοι ανόητοι πρότειναν στη κυβέρνηση της Βρετανίας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται για μια απαράδεκτη, κυνική και εν τέλει καταστροφική για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στρατηγική που καλώ τον πρωθυπουργό άμεσα να την απορρίψει» επεσήμανε ο τέως πρωθυπουργός.

Τα μέτρα που προτείνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μένουμε Όρθιοι κατανέμονται ως εξής:

1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση – 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων, ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού
2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ
4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι
5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ύψος παράμβασης 8,5 δις ευρώ
6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για 6 μήνες
7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση
8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος
9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων
10. Πρόγραμμα Ηρακλής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης

«Τέλος», είπε ο κ. Τσίπρας, «νομίζω ότι πέρα από αυτές τις άμεσες παρεμβάσεις το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να πράξει ότι χρειαστεί για την διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι νομίζω προφανές ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει ούτε κατάρρευση αλλά ούτε και επιθετικές εξαγορές μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων Γιατί σήμερα το δίλημμα είναι ένα: Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.