Α.Τσίπρας: «H κυβέρνηση ακολουθεί το “αποφασίζουμε και διατάζουμε” – Βλακώδης η απαγόρευση των συναθροίσεων»

Α.Τσίπρας: «H κυβέρνηση ακολουθεί το “αποφασίζουμε και διατάζουμε” – Βλακώδης η απαγόρευση των συναθροίσεων»

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε βλακώδη και προβοκατόρικη την απόφαση για περιορισμό των συναθροίσεων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την πόλωση που προκαλεί η κυβέρνηση με αυτή την απαγόρευση, σημειώνοντας ότι «και οι τέσσερις (αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης) συμμερίζονται αυτή την ανησυχία».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε χωρίς κανένα λόγο, ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οχτώ μήνες έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί τους, αλλά το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες. Ενώ ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, ήταν αχρείαστη, ήταν προβοκατόρικη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης δημιούργησε το διχασμό

Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Επικοινώνησα χθες και σήμερα με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σε σχέση με την απόπειρα κλιμάκωσης της όξυνσης, μιας τεχνητής έντασης από την πλευρά της κυβέρνησης με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Νομίζω ότι και οι τέσσερις συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία. Η κυβέρνηση, χωρίς κανέναν λόγο και ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης 8 μήνες έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί μας, αλλά με το αποφασίζουμε και διατάζουμε, μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες. Ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας Υγείας, αλλά αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα βγήκε να κάνει μια δήλωση μιλώντας δήθεν ενωτικά, απέναντι στο διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για ακόμη μία φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η Πρόεδρος, επτά, να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες.

Να μην μπει σε καραντίνα η δημοκρατία

Κατανοώ ότι βρίσκεται σε πανικό και σε αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Εμείς για ακόμη μία φορά τον καλούμε να αποσύρει αυτή την αντισυνταγματική διάταξη. Καλούμε επίσης τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, αλλά ταυτόχρονα τους καλούμε να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας Υγείας.

Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και να μην αφήσουμε να μπει σε καραντίνα και η Δημοκρατία.

Έξαρση ελευθερίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αύριο, θα προβεί σε μία συμβολική πράξη. Δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας.

Και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής με την παρουσία εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανδρών των ΜΑΤ. Το Πολυτεχνείο μπορεί να γιορταστεί στις καρδιές μας, στην ψυχή μας, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς, με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό, πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι τηρώντας προφανώς όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να τιμήσει τους νεκρούς. Διότι για εμάς ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει. Είναι διαρκής, είναι ένας αγώνας που αφορά κάθε μέρα στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου».

Σχεδιασμός όξυνσης και πόλωσης

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των χθεσινών του τηλεφωνικών επαφών με τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, κατά τις συνομιλίες αυτές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση της κυβέρνησης και την κλιμακούμενη προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού κλίματος, με αποκορύφωμα την αντισυνταγματική διάταξη απαγόρευσης των συναθροίσεων με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ανησυχία την οποία συμμερίστηκαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Ο κ. Τσίπρας στους συνομιλητές του υπογράμμισε ότι με δεδομένη την έξαρση της πανδημίας, η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά συμβολικές πρωτοβουλίες για την επέτειο, με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας, μπορούν και πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εκ προοιμίου δε απαγορευσή τους από τον κ. Μητσοτάκη, απαντά μονάχα σε σχεδιασμούς τεχνητής όξυνσης, πόλωσης και αποπροσανατολισμού από τις σοβαρότατες κυβερνητικές ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.