ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12:00

Απροσπέλαστο θα είναι σήμερα το κέντρο της Αθήνας

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12:00

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11 το πρωί.

Στην ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου, αντιδρούν 195 φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει – μεταξύ άλλων – την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

«Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα», είναι το κεντρικό κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων. Στο πλευρό των φοιτητών, θα βρεθούν η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία καλεί με ομόφωνη απόφασή της σε κινητοποίηση τον κλάδο όπως και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).
Αμφότερες έχουν προκηρύξει για σήμερα απεργία.

Απροσπέλαστο θα είναι σήμερα το κέντρο της Αθήνας, καθώς θα πραγματοποιηθεί παράλληλα διπλή κινητοποίηση από την ΟΛΜΕ: τόσο στάση εργασίας λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, όσο και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και συλλαλητήριο.

Επίσης, έχουν προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00 το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ. Τα σωματεία, στη διάρκεια της τετράωρης στάσης εργασίας, θα στηρίξουν στα Προπύλαια το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα έχει και η ΠΟΣΕΕΕΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής)

Στο μεταξύ, συνεχίζονται για 9η εβδομάδα οι καταλήψεις σε σχολές Τμημάτων ενώ προβλέπεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Πιερρακάκης: Θα αφαιρείται η άδεια αν δεν τηρούν το νόμο

Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν τις καταλήψεις αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Όπως έχω ήδη αναφέρει, ο νόμος έχει 205 άρθρα. Από αυτά, τα 176 αφορούν κατ’ αρχήν τα δημόσια πανεπιστήμια και σε αυτά νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφοροποίησης. Το έχω τονίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε να δούμε τι θα συμβεί σε αυτά τα άρθρα. Έχει ήδη ειπωθεί από κάποια κόμματα αυτό – και θέλω να ξεχωρίσω την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία ανέφερε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ότι υπάρχουν κομμάτια του νομοσχεδίου υπό το δικό της ιδεολογικό πρόσημο που θα υπερψηφίσει και άλλα που θα καταψηφίσει» ανέφερε στην αρχή ο Κ.Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ότι «μόνο εμείς και η Κούβα αρνούμαστε την ύπαρξη μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. (…) Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, και το επόμενο εικοσιτετράωρο ακόμα κι από κόμματα που διαφωνούν, θα ενσωματωθούν ιδέες και προτάσεις σε όλο το νομοσχέδιο και στα 205 άρθρα. Είμαστε εκεί για να ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση, απ’ όπου κι αν προέρχεται».

«Στέρεο συνταγματικό βήμα»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαψεύδει πανηγυρικά αυτό το οποίο μας έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέμα αντισυνταγματικότητας λέγοντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης που αφορούν το Σύνταγμα και επαναλαμβάνουν αυτό το οποίο επαναλαμβάναμε κι εμείς, ότι όλα τελικά θα κριθούν από την δικαστική εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα στέρεο συνταγματικό βήμα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.