ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κινδύνευσε ο Διεθνής Διαστημικός σταθμός από ανεξέλεγκτη πυροδότηση κινητήρων του ISS

Κινδύνευσε ο Διεθνής Διαστημικός σταθμός από ανεξέλεγκτη πυροδότηση κινητήρων του ISS

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός άλλαξε ξαφνικά την τροχιά του, όταν πυροδοτήθηκαν οι κινητήρες του νέου ρωσικού module, λίγες ώρες αφού είχε συνδεθεί με τον ISS.

Οι κινητήρες του Nauka, ενός εργαστηρίου 23 τόνων, μετακίνησαν τον ISS κατά 45 μοίρες, ενώ συναγερμός σήμανε στη Roscosmos και στη NASA, καθώς και στο πλήρωμα του ISS. Μία ώρα περίπου μετά, το Χιούστον και η Μόσχα επανέκτησαν τον έλεγχο του σταθμού και τον επανέφεραν στην κανονική του θέση.

Η Roscosmos απέδωσε το λάθος σε μία αποτυχία του software, κάνοντας το module Nauka να πιστέψει πως πρέπει να απομακρυνθεί από το σταθμό. Η δράση του Nauka αντιμετωπίστηκε από ένα άλλο ρωσικό module, το Zvezda, το οποίο πυροδότησε κι αυτό τους κινητήρες του προς την αντίθετη φορά του Nauka για να εξισορροπήσει τις δυνάμεις που ασκούνται στο σταθμό. Μάλιστα, ο επικεφαλής των επικοινωνιών της NASA ενημέρωσε τους αστροναύτες για τη διαδικασία αυτή, περιγράφοντάς την ως μία διελκυστίνδα.

Απλά για να σας ενημερώσω παιδιά, τώρα είμαστε σε μία διελκυστίνδα μεταξύ των κινητήρων που πυροδοτούνται ανάμεσα στο Zvezda και στο Nauka. Προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο δράσης.

Λόγω ενός βραχυπρόθεσμου λάθους στο software, μία απευθείας εντολή ενσωματώθηκε κατά λάθος για να ενεργοποιήσει τους κινητήρες του module για απόσυρση, κάτι που οδήγησε σε κάποια μετατροπή στον προσανατολισμό του σταθμού στο σύνολό του. – Vladimir Solovyov, επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ISS

Το Nauka σημαίνει “επιστήμη” στα Ρώσικα και είναι ένα πολύ-εργαστήριο το οποίο αναπτύσσεται από το 1995 και μετά από πολλούς ανασχεδιασμούς, εκτοξεύτηκε στις 21 Ιουλίου 2021.

Το περιστατικό ανάγκασε τη NASA να ακυρώσει την προγραμματισμένη εκτόξευση του Starliner της Boeing για τον ISS μέχρι να σταθεροποιηθεί η τροχιά του σταθμού και η νέα ημερομηνία εκτόξευσης είναι στις 3 Αυγούστου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.