ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν – Πρωτοπόρος της Συμπεριφορικής Ανάλυσης στην Οικονομική Επιστήμη

Το έργο του εισήγαγε την ανάλυση της επιρροής της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν – Πρωτοπόρος της Συμπεριφορικής Ανάλυσης στην Οικονομική Επιστήμη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στα συμπεριφορικά οικονομικά, έναν επιστημονικό τομέα ο οποίος αναλύει τα αίτια και τις διεργασίες πίσω από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από άτομα και κοινωνικές ομάδες.

Είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Οικονομικών επιστημών το 2002.

Ο Κάνεμαν είχε γεννηθεί το 1934 από γονείς Εβραίους της Λιθουανίας που έφυγαν για τη δυτική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ‘20. Μεγάλωσε στη Γαλλία και μετά τον πόλεμο, οπότε και έχασε τον πατέρα του, μετανάστευσε με την μητέρα του και την αδελφή του στην Παλαιστίνη. Σπούδασε στο Ισραήλ και εργάστηκε ως ψυχολόγος κατά τη θητεία του στον στρατό.

Εκεί μελέτησε για πρώτη φορά όσα διατύπωσε τη δεκαετία του ‘70 με τον στενό του φίλο Τβέρσκι που πέθανε το 1996.

Το έργο των Κάνεμαν και Τβέρσκι οδήγησε σε επανεξέταση πεδία έρευνας εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, από την ιατρική αμέλεια ως την διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα από την παραδοσιακή οικονομική επιστήμη, η οποία υποθέτει ότι τα ανθρώπινα όντα ενεργούν με ορθολογικό τρόπο, η συμπεριφορική σχολή εστιάζει στις προκαταλήψεις που μπορούν να διαστρεβλώσουν την κρίση των ανθρώπων, συχνά με αντιφατικά αποτελέσματα.

Μία από τις συμπεριφορές που μελέτησε ο Κάνεμαν ήταν η αποστροφή μας για τις ζημιές. Για παράδειγμα, αν χάσουμε 100 ευρώ, η απώλεια μας «πονά» περισσότερο από τη χαρά που παίρνουμε αν κερδίσουμε 100 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του ήταν το «Σκέψη, Αργή και Γρήγορη» (όπως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά – «Thinking, Fast and Slow» ο πρωτότυπος τίτλος) από το 2011 που έγινε μπεστ σέλερ, ένα έργο γραμμένο ελκυστικά, ακόμη και για όσους δεν έχουν ειδικές γνώσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.