ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δες πώς να αντιμετωπίσεις τα σπυράκια στα χείλη και τι να κάνεις για να τα προλάβεις

Από τι μπλοκάρονται οι πόροι

Δες πώς να αντιμετωπίσεις τα σπυράκια στα χείλη και τι να κάνεις για να τα προλάβεις

Σίγουρα θα σου έχει τύχει εκεί που ξεκινάς με την καλύτερη διάθεση για την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης σου, να παρατηρήσεις ένα τεράστιο σπυράκι κοντά στα χείλη σου έτοιμο να «εκραγεί».

Παρόλο που δεν μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα πότε θα εμφανιστεί, υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσεις και να αποτρέψεις στο μέλλον να ξαναγίνει.

Γιατί έχω σπυράκια στα χείλη μου;

Η εμφάνιση των σπυριών στα χείλη μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως όταν οι πόροι είναι φραγμένοι γύρω από τις άκρες των χειλιών ή σε σημεία όπου υπάρχουν τρίχες, λέει δερματολόγος.

«Μπορεί να υπάρχουν βακτήρια ή ανάπτυξη μυκήτων μέσα σε ένα θύλακα της τρίχας ή μπορεί να είναι απλώς μια μπάλα από λίπος που ονομάζεται κύστη milial», προσθέτει.

Τα σπυράκια στα χείλη σχηματίζονται με παρόμοιο τρόπο όπως και τα υπόλοιπα στο πρόσωπό μας.

Οι πόροι μπλοκάρονται αρχικά από τις εξής αιτίες:

  • Ορμόνες
  • Γονίδια
  • Προϊόντα γεμάτα έλαια, (lip balms ή lip glosses)
  • Συσσώρευση βακτηρίων, λιπαρών και νεκρών κυττάρων του δέρματος
  • Διατροφή (όπως σάκχαρα και άμυλο)

Οπουδήποτε υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σπυράκια των χειλιών, τα οποία θα δεις στις άκρες των χειλιών και στο περίγραμμα τους, λέει η δερματολόγος.

Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανιστούν στις γωνίες και πάνω και κάτω από τα χείλη, καθώς υπάρχουν εκεί τριχοθυλάκια που μπορούν να οδηγήσουν σε απόφραξη των θυλάκων και, με τη σειρά τους, να προκαλέσουν σε αυτό το σημείο σπυράκια.

Πώς μπορώ να προλάβω τα σπυράκια των χειλιών;

Kαθάρισε το δέρμα σου και πλύνε το πρόσωπό σου με ένα απολεπιστικό προσώπου. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να αποφύγεις τη χρήση λιπαρών προϊόντων (παχύρευστα lip gloss και balms), καθώς μπορεί να φράσσουν τους πόρους.

Επίλεξε προϊόντα που δεν περιέχουν έλαια, και ταυτόχρονα μείωσε την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, σακχάρων, άμυλου και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Πώς να απαλλαγείς από τα σπυράκια των χειλιών

Τα τοπικά φάρμακα κατά της ακμής είναι αυτό που πρέπει να αναζητήσεις, λέει η δερματολόγος. Μάλιστα πρέπει να διαθέτουν ενεργά συστατικά όπως ρετινοειδή, σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, αλλά επίσης κρέμα υδροκορτιζόνης εάν το σπυράκι προκαλεί φαγούρα.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα έμπλαστρο για σπυράκια ή μια μάσκα με άνθρακα «για να ξεμπλέξεις τους πόρους και να μειώσεις τη φλεγμονή», λέει η δερματολόγος.

Και εάν ένα σπυράκι είναι εξαιρετικά πυώδες και πονάει, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις μια ένεση κορτιζόνης στον δερματολόγο σου.

Και κάτι πολύ σημαντικό: Αν κάνεις αποτρίχωση με κερί ή ξυράφι τακτικά γύρω από αυτή την περιοχή θα βλέπεις ότι τα σπυράκια στα χείλη θα εμφανίζονται συχνά.

Η ειδικός συμβουλεύει να επιλέξεις μια διαφορετική μέθοδο αποτρίχωσης, όπως μια αποτριχωτική κρέμα ή αποτρίχωση με λέιζερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.