ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτές είναι οι βλάβες που προκαλεί στα παιδιά η πολύωρη έκθεση στον ήλιο

Αυτές είναι οι βλάβες που προκαλεί στα παιδιά η πολύωρη έκθεση στον ήλιο

«Κόκκινο» έχουν αγγίξει τις τελευταίες ημέρες, οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε τα παιδιά και θα βγούμε στις παραλίες τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει κάθετα επάνω μας, με άλλα λόγια, τις ώρες του μεσημεριού.

“Υπό αυτές, τις πολύ ζεστές συνθήκες, είναι προτιμότερο να μείνουμε σε σκιερό χώρο”, λέει η παιδίατρος κ. Άννα Παρδάλη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας από τους γονείς να προσέξουν ιδιαίτερα τον χρόνο που τα παιδιά περνούν εκτεθειμένα στον ήλιο.

“Βλέπουμε συχνά εικόνες υπέρμετρα ηλιοκαμένων παιδιών, τα οποία εκτίθενται έξω σε ώρες ακατάλληλες και χωρίς κανένα ίχνος ηλιοπραστασίας, με την οικογένειά τους βέβαια να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο.

​​​​​​​Οι γονείς, ωστόσο, πρέπει να καταλάβουν, ότι αν η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη για τους ενήλικες, για τα παιδιά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού αυτά δέχονται πολλαπλάσιες ποσότητες ακτινοβολίας που οδηγεί σε πρόκληση μελανωμάτων, από τις χειρότερες μορφές καρκίνων δηλαδή.”

Ο κίνδυνος της διαλείπουσας έκθεσης στον ήλιο

Όπως εξηγεί η κ. Παρδάλη, μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η διαλείπουσα έκθεση στον ήλιο, δηλαδή η απότομη και πολύωρη έκθεση έπειτα από μεγάλο διάστημα που τα παιδιά βρίσκονταν σε κλειστούς χώρους.

​​​​​​​Οι δε βλάβες που αυτή προκαλεί, δεν έχουν να κάνουν μόνο το δέρμα τους, αλλά και με τα μάτια τους και συγκεκριμένα με τον αμφιβληστροειδή, αν τα παιδιά δεν φορούν γυαλιά ηλίου.

Η βιταμίνη D

“Είναι λανθασμένη αντίληψη που έχουμε ότι τα παιδιά είναι καλό να μένουν πολύ στον ήλιο, γιατί έτσι αυξάνεται η βιταμίνη D στον οργανισμό και ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους. Για την δημιουργία βιταμίνης D αρκούν 10 λεπτά την ημέρα.

​​​​​​​Παραπάνω από αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ενώ έχει βρεθεί ότι μπορεί και να μειώσει την άμυνα του οργανισμού και δη την άμυνα του δέρματος” εξηγεί η γιατρός.

Οι απαγορευτικές ώρες

“Οι ώρες 11-3 είναι απαγορευτικές για την έκθεση των παιδιών στον ήλιο, όμως αν τύχει και πάμε εκείνη την ώρα για μπάνιο, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ηλιοπροστασίας: Σκιά, καπέλο, αντηλιακό και γυαλιά ηλίου”, καταλήγει η παιδίατρος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.