10+1 σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι σε σχέση με το σωστό άτομο

Οι συμβουλές των ψυχολόγων

10+1 σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι σε σχέση με το σωστό άτομο

Η ίδια η ερώτηση “Είμαι με το σωστό άτομο;” σημαίνει ότι, σε κάποιο επίπεδο, έχεις δεύτερες σκέψεις. Θα ήταν πολύ ωραίο να έχεις μια οριστική απάντηση και να ξέρεις, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι ο σύντροφός σου είναι “ο ένας”.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια γιγάντια πράσινη σημαία να κυματίζει πάνω από το κεφάλι του συντρόφου σου όταν τον συναντάς για πρώτη φορά, αλλά επειδή η ζωή και οι σχέσεις δεν είναι ποτέ τόσο άμεσες, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν αμφιβολίες και ανησυχίες. Είναι φυσιολογικό για ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις να βιώνουν επιφυλάξεις κάποια στιγμή.

Και όμως, όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια Annie Wright, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προορίζεσαι για χωρισμό. “Σε αντίθεση με ό,τι μας διδάσκουν οι ταινίες και τα περισσότερα ποπ τραγούδια, η αγάπη και το να είσαι με τον ‘σωστό’ σύντροφο δεν μοιάζει πάντα με πυροτεχνήματα ή να είσαι απόλυτα σίγουρος για τον άλλον”.

Αναρωτιέσαι πώς να μάθεις αν είσαι με το σωστό άτομο; Παρακάτω τα βρεις τα σημάδια που το μαρτυρούν

Είναι εύκολο να είσαι κοντά του

Ένα από τα πιο σημαντικά συναισθήματα που πρέπει να αναζητήσεις, όταν αξιολογείς εάν ένας σύντροφος είναι κατάλληλος για εσένα, είναι η άνεση. “Αν έχεις μια αίσθηση ευκολίας στο να είσαι με αυτό το άτομο, αυτό είναι ένα καλό σημάδι”, λέει η θεραπεύτρια Virginia Williamson. Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε περιστασιακές διαφωνίες ή στιγμές έντασης. Σημαίνει απλώς ότι η συνολική ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και φυσική.

Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου 

Νιώθεις ελεύθερη να πεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου και να θίξεις δύσκολα θέματα γιατί ξέρεις ότι δεν θα σε κρίνει ούτε θα σε αγαπήσει λιγότερο. “Το να αλλάζεις για να εντυπωσιάσεις ένα άτομο ή τον σύντροφό σου δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα. Το να δείχνεις τον αληθινό σου εαυτό από την αρχή είναι μια θεμελιώδης πτυχή μιας ευτυχισμένης και υγιούς σχέσης”, λέει η ψυχολόγος Barbara Santini. Αυτό σημαίνει επίσης ότι σε πλησιάζει με αγάπη και κατανόηση ακόμα και όταν δεν είστε στα καλύτερά σας.

Εξακολουθείς να ενθουσιάζεσαι

Ακόμα κι αν είστε πολύ καιρό μαζί, θα εξακολουθείτε να έχετε στιγμές ενθουσιασμού — όπως όταν χαιρετάτε ο ένας τον άλλον αφού είστε χώρια όλη μέρα. Όλα αυτά είναι σημάδι ότι βρίσκεσαι στο σωστό μέρος και με το σωστό άτομο. Όπως λέει η Williamson, “Δεν χρειάζεται να είναι κάθε μέρα γεμάτη με πάθος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ακόμα κάποιος ενθουσιασμός”.

Οι προσωπικότητες σας είναι συμπληρωματικές

Λένε ότι τα αντίθετα έλκονται, αλλά μερικές φορές μπορεί να βρεθεί ένα πραγματικά υπέροχο ταίρι σε κάποιον που σε συμπληρώνει. Αφιέρωσε λοιπόν λίγο χρόνο για να αξιολογήσεις. Είναι πιθανό να είσαι με το σωστό άτομο εάν “οι διαφορές σας φέρνουν ισορροπία στη ζωή του άλλου”, λέει η ειδικός σχέσεων Amber Artis.

Μοιράζεστε τις ίδιες αξίες

Μοιράζεστε παρόμοιες κοσμοθεωρίες και έχετε παρόμοιες σκέψεις, ήθη, αξίες και πεποιθήσεις; Αν ναι, είστε στο σωστό δρόμο, λέει η θεραπεύτρια Saudia L. Twine. Ενώ το να μοιράζεσαι χόμπι και ενδιαφέροντα είναι υπέροχο, αυτά τα πράγματα είναι πολύ πιο σημαντικά γιατί σημαίνουν ότι οδεύεις προς την ίδια κατεύθυνση στη ζωή.

Παραμένετε στην ίδια «ομάδα» όταν μαλώνετε

Οι σχέσεις τείνουν να καταρρέουν όταν οι σύντροφοι βλέπουν ο ένας τον άλλον ως εχθρούς κατά τη διάρκεια των καβγάδων, αντί να ψάχνουν τρόπους να παραμείνουν στην ίδια ομάδα ακόμα και όταν είναι και οι δύο πολύ θυμωμένοι. Εάν εσύ και ο σύντροφός σου ταιριάζετε, θα παρατηρήσεις ότι αντιμετωπίζετε τις συγκρούσεις, εκφράζετε τις ανησυχίες σας, ακούτε και καταλήγετε σε μια λύση. Μαλώνετε, αλλά ποτέ δεν γίνεται μοχθηρό. Και το πιο σημαντικό, πάντα βγαίνετε στην άλλη πλευρά με νέα όρια και καλύτερη κατανόηση ο ένας του άλλου.

Ξέρεις ότι είναι πιστός

Σκέψου πώς νιώθεις όταν τηλεφωνείς και ο σύντροφός σου δεν απαντά. Ή γυρίζει σπίτι αργά από τη δουλειά. Υποθέτεις το χειρότερο; Ή ξέρεις ότι όλα είναι εντάξει; Η εμπιστοσύνη είναι ο πυλώνας των υγιών σχέσεων. Αν μπορείτε εύκολα να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον σε οτιδήποτε κάνετε, αυτό δείχνει ότι είστε άνετοι μεταξύ σας.

Ακούτε πραγματικά ο ένας τον άλλον

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, όταν εκφράζεις τις ανησυχίες σου, ο σύντροφός σου ακούει πραγματικά, και ως αποτέλεσμα αισθάνεσαι ότι σε ακούει και σε καταλαβαίνει. Το να ακούτε ο ένας τον άλλο εμποδίζει επίσης τα μικρά προβλήματα να γίνουν μεγαλύτερα, κάτι που είναι σημαντικό εάν θέλετε να παραμείνετε ενωμένοι.

Σε σέβεται

Παρακολούθησε τις καθημερινές στιγμές – καθώς και τις στιγμές έντασης και αναρωτήσου: “Νιώθω ασφαλής; Νιώθω ότι με σέβεται;”. “Αυτό είναι σημαντικό”, λέει η θεραπεύτρια Salina Schmidgall. “Αν δεν νιώθεις κανένα από αυτά, δεν είσαι με το σωστό άτομο”. Η ασέβεια μπορεί να μοιάζει με φωνές, υπέρβαση των ορίων, και ψέματα, μεταξύ άλλων. Δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις κανένα από αυτά σε μια ασφαλή, υγιή σχέση.

Είναι αυθεντικά χαρούμενος για την προσωπική σου ανάπτυξη

Σε μια μακροχρόνια σχέση, μπορεί να βιώσεις επαγγελματικές, συναισθηματικές, σωματικές αλλαγές που δεν θα επηρέασουν μόνο εσένα, αλλά και τον σύντροφό σου. Ίσως να πήρες μια προαγωγή, να άλλαξες δουλειά ή να πέτυχες έναν μεγάλο στόχο ζωής. Εάν ο σύντροφός σου είναι αυθεντικά χαρούμενος και ενθουσιασμένος με τις επιτυχίες σου, τότε αυτό είναι ένα θετικό σημάδι ότι είσαι με τον κατάλληλο σύντροφο.

Δεν προσπαθεί να σε αλλάξει

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις παραμείνει αυθεντική και πιστή σε αυτό που είσαι ως άτομο σε όλη τη διάρκεια της σχέσης, αυτό είναι σίγουρα ένα καλό σημάδι. “Το σωστό άτομο σε αποδέχεται όπως είσαι, με όλα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες σου. Ο σύντροφός σου σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις πού κάνεις λάθος, αλλά δεν σου ζητά να αλλάξεις τις συνήθειές σου”, λέει η σύμβουλος Lea McMahon.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.