ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η πιο παράξενη συμφωνία: Πως η Pepsi είχε για λίγο τον 6ο μεγαλύτερο Στρατό στον κόσμο;

Η ανταλλαγή που άλλαξε τα πάντα

Η πιο παράξενη συμφωνία: Πως η Pepsi είχε για λίγο τον 6ο μεγαλύτερο Στρατό στον κόσμο;

Το 1959, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Dwight Eizenhower. Ο πρώην στρατηγός και ήρωας των Παγκόσμιων Πολέμων ήθελε η αμερικάνικη κουλτούρα να εισχωρήσει στη Σοβιετική Ένωση για να δείξει στον λαό τα πλεονεκτήματα του καπιταλισμού.

Για να κάνει επίδειξη της ιδεολογίας της, η αμερικανική κυβέρνηση διοργάνωσε τη «Εθνική Αμερικανική Έκθεση» στη Μόσχα και έστειλε τον τότε αντιπρόεδρο Nixon να παραστεί στα εγκαίνια. Αλλά όλα από εκεί και πέρα πήγαν αρκετά άσχημα.

Ο Nixon και ο σοβιετικός ηγέτης Nikita Khrushchev, άρχισαν να καβγαδίζουν για το θέμα του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Η συζήτησή τους «άναψε» τόσο πολύ, που ο αντιπρόεδρος της Pepsi τους διέκοψε και πρόσφερε στον σοβιετικό ηγέτη ένα ποτήρι από αναψυκτικό της εταιρείας. Και εκείνος το ήπιε.

Μερικά χρόνια μετά, αρκετοί στη Σοβιετική Ένωση ήθελαν να κλείσουν μια συμφωνία, για να φέρουν τα προϊόντα της Pepsi στη χώρα. Ωστόσο, υπήρχε ένα θέμα με το πως θα πλήρωναν, αφού τα χρήματά τους δεν περνούσαν στον υπόλοιπο κόσμο. Αποφάσισε λοιπόν να αγοράσει τα προϊόντα της Pepsi, χρησιμοποιώντας βότκα!

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η αρχική συμφωνία, Pepsi αντί για βότκα ήταν έτοιμη να λήξει και η βότκα δεν θα έφτανε να καλύψει το κόστος. Έτσι οι Ρώσοι αποφάσισαν να κάνουν κάτι άλλο. Λογικό γι’ αυτούς, παράλογο για όλους τους άλλους.

Έδωσαν ως αντάλλαγμα στην Pepsi 17 υποβρύχια και άλλα πλοία για πολλά αναψυκτικά. Εκτός από τα 17 υποβρύχια, η συμφωνία εμπεριείχε ένα καταδρομικό, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό.

Η αξία των προϊόντων της Pepsi που ανταλλάχθηκε έφτανε τα 3 δις. Δολάρια. Μάλλον, οι Ρώσοι τη λάτρευαν. Μετά από αυτή την ανταλλαγή, η Pepsi μετατράπηκε για λίγο στον 6ο πιο δυνατό Στρατό παγκοσμίως!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αργότερα, πούλησαν τον στόλο σε μια σουηδική εταιρεία για ανακύκλωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.