Μετά από τα ερείπια μιας ρωμαϊκής πόλης που βρέθηκαν σε ανασκαφή από την εταιρεία HS2, η οποία επεκτείνει το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μ. Βρετανία, νέα ευρήματα και μάλιστα σπάνια, ήρθαν στο φως.

Το σημαντικό αυτό εύρημα, μια πρώιμη φιγούρα σκαλισμένη στο ξύλο, ανακαλύφθηκε ως μέρος της αρχαιολογικής έρευνας που συνόδευε την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Λονδίνου και Μπέρμιγχαμ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το HS2, όπως είναι γνωστός ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας της Αγγλίας, η φιγούρα ανασύρθηκε τον Ιούλιο από μια τάφρο χωρίς οξυγόνο, κατάσταση που συντήρησε το ξύλο και το προστάτευσε από τη σήψη. Στην ίδια τάφρο βρέθηκαν θραύσματα αγγείων που χρονολογούνται μεταξύ των ετών 43 και 70 μ.Χ. Η φιγούρα έχει ύψος λίγο περισσότερο από εξήντα πόντους και πλάτος δέκα εκατοστά.

Σε δήλωση του ο αρχαιολόγος Iain Williamson είπε: «Η διατήρηση των λεπτομερειών που είναι σκαλισμένες στο ξύλο, όπως τα μαλλιά και ο χιτώνας, πραγματικά αρχίζουν να ζωντανεύουν το άτομο που απεικονίζεται σε αυτό το γλυπτό. Όχι μόνο η επιβίωση μιας ξύλινης φιγούρας όπως αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια για τη ρωμαϊκή περίοδο στη Βρετανία, αλλά εγείρει επίσης νέα ερωτήματα σχετικά με αυτήν την τοποθεσία, ποιον αντιπροσωπεύει η ξύλινη φιγούρα, σε τι χρησίμευε και γιατί ήταν σημαντική για τους ανθρώπους ζώντας σε αυτό το μέρος του Μπάκιγχαμσάιρ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ.;».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρωτοφανές αρχαιολογικό αυτό πρόγραμμα που τρέχει στην πρώτη φάση του έργου HS2 μεταξύ Λονδίνου και Μπέρμιγχαμ παρέχει έναν μεγάλο πλούτο νέων πληροφοριών για το παρελθόν των ανθρώπων που έζησαν εκεί και μέχρι τώρα ήταν άγνωστες. Οι πληροφορίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν το τοπίο ειδικά κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και ζωντανεύει περαιτέρω μέσα από απίστευτα τεχνουργήματα όπως αυτή η φιγούρα.