Για ποιο λόγο μετονομάστηκαν;

Εκτός από την όψη και την αρχιτεκτονική τους, κάποιες από τις συνοικίες στην Παλιά Αθήνα μέσα στο πέρασμα των ετών άλλαξαν ακόμη και όνομα. Τα περισσότερα από αυτά τα ονόματα, αν τα ακούσεις σήμερα δε θα σου θυμίσουν τίποτα. Κι όμως κάποτε αποτελούσαν το όνομα για μερικές από τις πιο γνωστές γειτονιές της Αθήνας είτε στο κέντρο είτε τριγύρω. Τέσσερις από αυτές ξεδιπλώνονται παρακάτω…

Παλιά Αθήνα – Περιοχή Αλώνια

Μια πολύ γνωστή περιοχή στο κέντρο της Αθήνας η οποία ονομαζόταν Αλώνια μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της πρωτεύουσας. Ο λόγος για το Θησείο το οποίο άλλαξε όνομα μαζί με την εκπόνηση του πρώτου σχεδίου πόλης από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Η ονομασία που είχε το Θησείο και πιο συγκεκριμένα το σημείο που είναι σήμερα η πλατεία, μόνο τυχαίο δεν είναι. Εκεί έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού, υπήρχαν πράγματι αλώνια τα οποία μάλιστα σημειώνονται στα σχέδια των Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Στα σύνορα του Θησείου, μπορείτε να περπατήσετε στο Γκάζι, το ελληνικό Soho αλλά και στου Ψυρρή, τη συνοικία στην Αθήνα με στυλ και ταυτότητα.

Τα Κατσικάδικα στην Παλιά Αθήνα

Μια περιοχή της Αθήνας που δε θα πήγαινε στο μυαλό πολλών ότι κάποτε ονομαζόταν Κατσικάδικα. Ο λόγος για το Κολωνάκι. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς από πού είχε πάρει εκείνο το όνομα. Ήταν περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ακόμα σχεδιαζόταν η Πλατεία Δεξαμενής, που το Κολωνάκι είχε το όνομα Κατσικάδικα. Ούτε κτήρια ούτε πολυκατοικίες υπήρχαν εκεί. Βρισκόμαστε στην Παλιά Αθήνα, εξάλλου. Στην βόρεια πλευρά της πλατείας έβλεπε κανείς καλύβες βοσκών. Από τότε μέχρι την ονομασία της συνοικίας μεσολάβησε η προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής και της αλλαγής της με βάση περισσότερο ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παλιά Αθήνα: Πού ήταν ο Μπύθουλας;

Και ποιος δεν θυμάται τον περίφημο και ξακουστό Μπύθουλα στον οποίο αναφερόταν συχνά η Μαντάμ Σουσού όταν μιλούσε για τον απλό λαουτζίκο. Λίγοι ίσως ξέρουν ότι επρόκειτο για μια πραγματική γειτονιά στην Αθήνα. Ο Μπύθουλας ήταν στην πραγματικότητα μια γειτονιά του Κολωνού. Γιατί την ονόμαζαν έτσι; Στην γειτονιά αυτή τα παλιότερα χρόνια λίμναζαν στάσιμα νερά σε έναν ξεροπόταμο. Ολόκληρη, λοιπόν, αυτή η περιοχή που γέμιζε λάσπες αποκαλούταν Μπύθουλας (ή Μπούθουλας).

Γεράνι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί να ακούσεις του πολύ παλιούς που μένουν στο κέντρο να μιλούν για μια συγκεκριμένη γειτονιά στο κέντρο αποκαλώντας την Γεράνι. Μιλάμε για την περιοχή η οποία αποτελεί ουσιαστικά «τα δρομάκια κάτω από την Ομόνοια». Συγκεκριμένα Γεράκι είναι η γειτονιά της Αθήνας την οποία περικλείουν οι οδοί Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς και Πειραιώς. Γιατί ονομαζόταν έτσι; Η περιοχή αυτή είχε πάρει το όνομά της από τους μικρούς γερανούς που χρησιμοποιούσαν παλιά οι Αθηναίοι για να αντλούν νερό από τα πηγάδια που βρίσκονταν εκεί. Κοντά στην Ομόνοια και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Κοτζιά, υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος που ίσως δε γνωρίζεις!