Ποιος ήταν ο Τζώρτζ Κάνινγκ

Ο Τζωρτζ Κάνινγκ έγινε υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και μαζί τον αγώνα για προσφορά στην Ελλάδα.

Άγγλος φιλέλληνας, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας και Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο Γεώργιος (Τζωρτζ) Κάνινγκ έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη χώρα μας, η οποία φυσικά του ανταπέδωσε για την προσφορά του, δίνοντας το όνομά του σε μία πολύ γνωστή πλατεία των Αθηνών!

Σίγουρα έχει πάει κάπου ήδη το μυαλό σας… Μιλάμε για την πλατεία Κάνιγγος, στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία υπάρχει και ο ανδριάντας του Άγγλου πολιτικού (1770-1827).

Στις 25 Μαρτίου το 1807, ο Τζωρτζ Κάνινγκ γίνεται Υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας ενώ στη συνέχεια, από το 1827, για λίγους μήνες (Απρίλιο με Αύγουστο) διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας.

Το έργο του ήταν ρηξικέλευθο για την εποχή, ακόμα και από το πόστο του συμβούλου ή του βουλευτή, καθώς το 1799 υποστήριξε με θέρμη τον πρωθυπουργό Ουίλιαμ Πιτ για την κατάργηση του δουλεμπορίου, ενώ τάχθηκε υπέρ και του αγώνα για την θρησκευτική ελευθερία των Ιρλανδών καθολικών.

Ο Τζωρτζ Κάνινγκ έχοντας περάσει από πολλά κομβικά πόστα, το 1821 διορίστηκε κυβερνήτης της Ινδίας, ενώ τον επόμενο χρόνο, ανέλαβε εκ νέου το Υπουργείο Εξωτερικών εφαρμόζοντας μία φιλελεύθερη πολιτική στο ελληνικό ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Το πείσμα του και το πάθος του επέδρασε ώστε η Βρετανική Κυβέρνηση το 1824 να υποστηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία από την Οθωμανική αυτοκρατορία ενώ το 1826 ο Κάνινγκ υπέγραψε (μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία) συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αγάπη και η προσφορά του για την Ελλάδα όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς τον Απρίλιο του 1827, σχημάτισε Κυβέρνηση και προώθησε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Τρεις μήνες όμως αργότερα απεβίωσε έχοντας ταλαιπωρηθεί από πνευμονία, μην προλαβαίνοντας να ολοκληρώσει το έργο του.