Επιστρέφουν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ τα κλεμμένα μέρη του ψηφιδωτού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Επιστρέφουν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ τα κλεμμένα μέρη του ψηφιδωτού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Στο μουσείο Ζεύγμα στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας επιστρέφουν στις 26 Νοεμβρίου τα κλεμμένα μέρη του γνωστού ψηφιδωτού του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα οποία βρίσκονταν εδώ και χρόνια σε Πανεπιστήμιο στο Οχάιο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

«‘Εχω την ικανοποίηση να σας ανακοινώσω ότι στα τέλη Νοεμβρίου τα μέρη του ψηφιδωτού του Κοριτσιού Τσιγγάνα θα επιστρέψουν στο Γκαζιάντεπ, εκεί όπου ανήκουν», δήλωσε ο Τουρκος Υπουργός αναφερόμενος στο ψηφιδωτό που αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία, αν και οι Τούρκοι επιστήμονες αναγνωρίζουν την εκδοχή που θέλει το ψηφιδωτό να αναπαριστά ένα κορίτσι των Τσιγγάνων με κορδέλες στα μαλλιά. Το ψηφιδωτό είχε βρεθεί κατά τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης Ζεύγμα το 1998 ωστόσο πολλά μέρη του έλειπαν επειδή παλαιότερα η περιοχή είχε λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι τα είχαν πουλήσει στις ΗΠΑ. Μετά από έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανακάλυψαν ότι τα κλαπέντα μέρη ανήκαν στο ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο Μουσείο Ζεύγμα και αποφάσισαν να τα επιστρέψουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί το πιο σημαντικό έκθεμα του Μουσείου Ζεύγμα αν και ανάμεσά στα εκθέματα περιλαμβάνονται και άλλα αριστουργήματα σε ψηφιδωτά και τοιχογραφίες με θέματα αναπαραστάσεις από τα Ομηρικά Έπη και σκηνές της μυθολογίας, όπως ο γάμος Διονύσου και Αριάδνης, η αρπαγή της Ευρώπης, οι Μούσες, η γέννηση της Αφροδίτης, η ιστορία της Αντιόπης και του Σάτυρου, η νύμφη Γαλάτεια, ο Ωκεανός και Τήθυς. Η αρχαία πόλη Ζεύγμα που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας ανήκε στο βασίλειο των Σελευκίδων το οποίο ίδρυσε ο στρατηγός Σεύλευκος Α ο Νικάτωρ, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 358 π.Χ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.