ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Ταξίδι στο χρόνο – Βουλιαγμένη 1928: Όταν η κοσμική παραλία της Αθήνας ήταν άδεια και ήρεμη (φώτο)

Ταξίδι στο χρόνο – Βουλιαγμένη 1928: Όταν η κοσμική παραλία της Αθήνας ήταν άδεια και ήρεμη (φώτο)

Η παραλία στην οποία αναφερόμαστε βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Η θάλασσα στο σημείο αυτό λόγω του προσανατολισμού είναι σχεδόν πάντα ήρεμη ενώ το πευκοδάσος μέχρι τη θάλασσα προσέφερε φυσική σκιά στους λουόμενους.

Η φωτογραφία απεικονίζει τη Βουλιαγμένη το 1928. Ο φωτογράφος έχει μάλλον σταθεί στη θέση της σημερινής Ωκεανίδας. Οι ντόπιοι αναγνωρίζουν την παράγκα και πιστεύουν πως εκεί ήταν μια παλιά ταβέρνα που ήταν γνωστή ως η ταβέρνα του Πηλιούνη.

Για πολλές δεκαετίες αργότερα η περιοχή παρέμενε ειδυλλιακή. Για παράδειγμα στον Λαιμό όπου σήμερα βρίσκεται η μαρίνα με πολυτελή σκάφη, οι παραθεριστές απολάμβαναν την αμμουδιά και διανυκτέρευαν σε πρόχειρα αντίσκηνα. Φυσικά τότε όλες οι ακτές ήταν προσβάσιμες και δωρεάν για όλους.

Η φωτογραφία του Χαρισιάδη αποδεικνύει ότι το 1957 η περιοχή του Λαιμού ήταν χωρίς κτίσματα και προσθήκες. Οι συνολικοί κάτοικοι δεν ξεπερνούσαν τους 1.600. Φωτο: Δημήτρης Χαρισιάδης/Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Η Βουλιαγμένη υπήρξε αρχικά παραθεριστική περιοχή, στην οποία σταδιακά αναπτύχθηκαν και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ο οικισμός μέχρι το 1929 ανήκε διοικητικά στην κοινότητα Κορωπίου. Από το 1929 μέχρι το 1935 αποτέλεσε οικισμό της κοινότητας Βάρης, ενώ από το 1935 αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα. Η κοινότητα Βουλιαγμένης αναγνωρίστηκε σε δήμο το 1985. Ο Δήμος Βουλιαγμένης διατηρήθηκε μέχρι το 2010, οπότε καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το καλοκαίρι του 1957 στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Φωτο: Δημήτρης Χαρισιάδης/Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.