ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κρήτη: Μια σημαντική αρχαιολογική αποκάλυψη θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου

Κρήτη: Μια σημαντική αρχαιολογική αποκάλυψη θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου

Πρόκειται για σύνταγμα γλυπτών μικρού μεγέθους, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος, τα οποία εδράζονται σε λίθινο βαθμιδωτό βάθρο και τα οποία σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, βρέθηκαν στο πλαίσιο συστηματικής ανασκαφής που διεξάγει η Εφορεία σε ρωμαϊκή οικία της αρχαίας Απτέρας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Βάννας Νινιού-Κινδελή και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η Άρτεμις, προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο δίδυμος αδελφός της Απόλλων, από μάρμαρο. Η θεά, πάνω σε περίτεχνη χάλκινη βάση σχήματος κιβωτιδίου, αποδίδεται με τον κοντό ζωσμένο χιτώνα της, σε έντονο διασκελισμό, έτοιμη να τοξεύσει. Αν και πιο λιτή, η στάση του Απόλλωνος μορφοποιεί μια ισχυρή εσωτερική ένταση. Τα δύο αγαλμάτια, έργα υψηλής πλαστικής ποιότητας, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στον τόπο τους και θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Είχαν πιθανότατα εισαχθεί από καλλιτεχνικά κέντρα εκτός της Κρήτης, προκειμένου να αποτελέσουν το οικιακό ιερό της ρωμαϊκής πολυτελούς οικίας που κοσμούσαν. Η κατ’ αρχήν χρονολόγησή τους μπορεί να προσδιοριστεί στο β΄ μισό του 1ου με αρχές 2ου αιώνα μ.Χ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η παρουσίαση θα γίνει στις 7:30 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.