Γιατί οι γυναίκες των βασιλικών οικογενειών γεννούσαν μπροστά σε κοινό;

Ο λόγος είναι ιδιαίτερα παράξενος

Γιατί οι γυναίκες των βασιλικών οικογενειών γεννούσαν μπροστά σε κοινό;

Δεν συνέβαινε για μια μικρή περίοδο, αλλά πολλούς αιώνες. Οι γυναίκες των βασιλικών οικογενειών γεννούσαν μπροστά σε θεατές. Ήταν μια μεγάλη παράδοση για τους Γάλλους γαλαζοαίματους. Η Μαρία Αντουανέτα παραλίγο να ποδοπατηθεί από το κοινό ενώ βρισκόταν πάνω στο κρεβάτι της και ο γιατρός φώναξε πως είχε έρθει η ώρα του τοκετού.

Σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η ζέστη ήταν τόσο μεγάλη λόγω του αριθμού των θεατών που η ατμόσφαιρα στη γέννα της Μαρίας Αντουανέτας ήταν αποπνικτική. Κάποιοι ανέβαιναν σε έπιπλα και ότι άλλο έβρισκαν για να αποκτήσουν καλύτερη οπτική επαφή. Η Μαρία Αντουανέτα λιποθύμησε και το έθιμο σχεδόν εγκαταλείφθηκε από εκεί και πέρα. Και λέμε σχεδόν, αφού η βασιλομήτωρ ακόμα γεννούσε μπροστά σε κοινό, αλλά μπροστά σε ένα πολύ μικρότερο κοινό που αποτελείτο από υπουργούς και συμβούλους.

Το δημόσιο θέαμα οργανωνόταν χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν πόσο άβολο ήταν για αυτόν που αποτελούσε το θέαμα. Σχεδιαζόταν για έναν πολύ παράξενο λόγο: για να είναι όλη η αυλή αυτόπτης μάρτυρας ότι το παιδί ήταν πράγματι ο καρπός μιας βασιλικής μήτρας και πως δεν υπήρχε καμία αλλαγή παιδιού.

Δεν υπήρξε ποτέ επίσημη πολιτική, αλλά πολλές γαλαζοαίματες γυναίκες κλήθηκαν να γεννήσουν μπροστά σε κοινό. Κάτι τέτοιο δεν είχε ευτυχή κατάληξη για την Μαρία της Μόντενα, συζύγου του Καθολικού βασιλιά Ιακώβου Β’ της Αγγλίας. Μπορεί πάνω από 70 άνθρωποι να είδαν τη γέννηση του γιου τους Ιακώβου Φραγκίσκου Εδουάρδου, αλλά τα κουτσομπολιά εκείνης της εποχής έλεγαν πως τον είχαν αλλάξει, βάζοντας τον στο θάλαμο της γέννησης μέσα σε ένα ταψί, αφού ο πραγματικό πρίγκιπας γεννήθηκε νεκρός.

Η συνωμοσία είχε μαγειρευτεί από τους Προτεστάντες, που δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση ο διάδοχος να είναι και αυτός Καθολικός και να επεκταθεί η επιβολή μιας «ξένης θρησκείας» σε έναν λαό Προτεσταντών. Αυτή η υποτιθέμενη νόθα γέννηση την αφορμή στον Γουλιέλμο της Οράγγης, τον επόμενο Προτεστάντη διάδοχο του θρόνου, να εισβάλλει στη χώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέτρα για να επιβεβαιωθεί πως το βασιλικό μωρό ήταν πράγματι το σωστό μωρό, εξακολουθούσαν να ισχύουν μέχρι και το 1936. Μέχρι τότε, και συμπεριλαμβανομένων των γεννήσεων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β ‘και της αδερφής της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών έπρεπε να στέκεται έξω από την πόρτα του δωματίου της γέννησης, για να σιγουρευτεί…

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.