ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ομοιότητες με σεισμό του 1845 στην Λέσβο το χθεσινό περιστατικό – Πως εξηγείται από τους επιστήμονες (βίντεο)

Ομοιότητες με σεισμό του 1845 στην Λέσβο το χθεσινό περιστατικό – Πως εξηγείται από τους επιστήμονες (βίντεο)

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό».

Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται μετά τον σεισμό στη Λέσβο που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον της τάξης των 6,3 Ρίχτερ, διατύπωσε ο καθηγητής.

«Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας υπενθυμίζοντας ότι στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ρήγμα αυτό παραδέχθηκε ότι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν ήταν καθόλου γνωστό στους επιστήμονες να και το ότι η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς «είναι πολύ καλά γνωστό».

«Τέσσερις οικογένειες ρηγμάτων» υπάρχουν στην περιοχή της Λέσβου, λέει ο Κώστας Παπαζάχος τονίζοντας ότι βόρεια, δυτικά, νότια αλλά και πάνω στο νησί υπάρχουν ενεργά και γνωστό ρήγματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ισχυρούς σεισμούς.

Το μεγάλο ερώτημα, όπως κάθε φορά, είναι εάν ο σεισμός αυτός έχει ενεργοποιήσει κάποιο από τα άλλα ρήγματα και κυρίως κάποιο από τα ενεργά ρήγματα πάνω στο νησί. Τα ρήγματα πάνω στον κορμό της Λέσβου έχουν δώσει καταστροφικούς σεισμούς και η πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας δείχνει ότι μια περιοχή μπορεί να ενεργοποιηθεί και να δώσει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα με καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου μεγαλύτερου σεισμού ο κ. Παπαζάχος απάντησε ότι «όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία».

Εξηγώντας, τέλος, γιατί είχε ζημιές το χωριό Βρίσα είπε ότι και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. «Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις» κατέληξε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Στο νησί ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία. Ήδη μετά τον φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο νησί έχουν σημειωθεί περισσότερες από 100 μετασεισμικές δονήσεις εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν αρκετά αισθητές.

Οι ειδικοί λένε ότι η σεισμική ακολουθία μοιάζει να κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι ένας σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ θα πρέπει να αναμένεται λόγω του μεγέθους του πρώτου σεισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.